Ne viskas, ką girdite apie kokosų aliejų, yra tiesa

Egzistuoja daugiau nei 1500 tyrimų, kurių rezultatai parodė, jog kokosų aliejus yra vienas sveikiausių maisto produktų. Per pastaruosius kelis metus Malaizijoje, Šri Lankoje, Filipinuose atlikti įvairūs tyrimai, kurių metu nustatyta, kad nerafinuotas kokosų aliejus ne tik neturi įtakos blogojo cholesterolio didėjimui, bet netgi jį mažina. 

 Kokosų aliejus peikiamas dėl gausaus sočiųjų riebalų kiekio. <br> 123rf nuotr.
 Kokosų aliejus peikiamas dėl gausaus sočiųjų riebalų kiekio. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2017, 10:49 AM

Kodėl sotieji riebalai reikalingi mūsų organizmui?

Sotieji riebalai sudaro mažiausiai 50% mūsų organizmo ląstelių membranų. Jie suteikia ląstelėms būtino tvirtumo ir vientisumo.

Sotieji riebalai naudingi kaulams. Apie 50% maistinių riebalų turi būti sotieji, tam, kad kaulai geriau pasisavintų kalcį. 

Sotieji riebalai apsaugo kepenis nuo toksiško vaistų ir alkoholio poveikio. 

Sotieji riebalai padeda geriau įsisavinti vitaminą D.

Sotieji riebalai reikalingi teisingam būtinųjų riebalų rūgščių įsisavinimui. Omega 3 riebalų rūgštys yra geriau įsisavinamos ir išlaikomos audiniuose, kai mityboje suvartojama pakankamai sočiųjų riebalų.

Kodėl kokosų aliejaus sotieji riebalai naudingi sveikatai?

Kokosų aliejus peikiamas dėl gausaus sočiųjų riebalų kiekio. Minint sočiuosius riebalus mintyse iškyla riebaluotų skrudintų bulvyčių, pusfabrikačių ir mėsainių vaidziniai. Tačiau sotieji riebalai randami kokosų aliejuje skiriasi nuo tų, kurių apstu nesveiko maisto patiekaluose. Pasak gyd. Mark’o Hyman’o, šių riebalų sulyginimas ir priskyrimas tai pačiai rūšiai yra tas pats, kas kalafijorus ir keksiukus priskirti bendrai angliavandenių kategorijai. 

Pirmiausia, sočiuosius riebalus sudaro skirtingo „sunkumo“ riebalai, kurie turi skirtingą poveikį organizmui. Esama ilgosios grandinės riebalų rūgščių (angl. long-chain fatty acids), vidutinės grandinės riebalų rūgščių (angl. medium-chain fatty acids) ir trumpos grandinės riebalų rūgščių (angl. short-chain fatty acids). Pačios pavojingiausios riebalų rūgštys – ilgosios grandinės (angl.  long-chain fatty acids). Būtent šių riebalų gausus suvartojimas didina blogąjį cholesterolį ir gali sukelti širdies ligas. Šie riebalai daugiausia aptinkami nesveiko maisto produktuose ir beveik neaptinkami natūraliame maiste.1 

Palyginimui, kokosų aliejaus sočiuosius riebalus daugiausia sudaro vidutinės grandies riebalų rūgštys (angl. medium-chain fatty acids). O didžiausią šių riebalų dalį iki 50% sudaro lauro rūgštys (angl. lauric acid), kurios pasižymi antimikrobinėmis, antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis. Jos sumažina įvairių širdies ligų, tokių kaip aukštas kraujo spaudimas ar padidėjęs cholesterolio kiekis, riziką.

Lauro rūgštis patekusi į organizmą yra pakeičiama į naują medžiagą, vadinamą monolaurin. Tai antivirusinis, antibakterinis, imuninę sistemą stiprinantis riebalas, dėl savo savybių galintis kovoti su įvairiomis bakterijomis ir patogenais. Šis riebalas padeda kovojant su Alzhaimerio liga bei padedant organizmui veiksmingiau įsisavinti maistines medžiagas. Lauro rūgštis yra ypač veiksminga kovojant su bakterijomis ir virusais, o kokosų aliejus šios rūgšties turi daugiau nei bet kuris kitas aliejus. Likusią kokosų aliejaus sočiųjų riebalų dalį sudaro trumpos grandinės riebalų rūgštys.

Kokosų aliejaus sotieji riebalai ne tik nežaloja širdies ir kraujagyslių sistemos, bet ją gerina. Be to, reguliarus kokosų aliejaus naudojimas gali padėti pagerinti širdies veiklą, sumažinti svorį, pagerinti metabolizmą ir suteikti energijos. Tą įrodo puikūs Pietinės Ramiojo vandenyno dalies gyventojų širdies ligų duomenys. Čia gyvenančių žmonių viso suvartojamo kalorijų kiekio didžiąją dalį net 60% sudaro sotieji riebalai, gauti iš kokosų aliejaus. Tačiau šiame regione širdies ligų rodiklis beveik neegzistuoja. 

Kokosų aliejus gali padėti gydyti širdies ligas

Kokosų aliejaus maistinė sudėtis padeda organizmui sušvelninti kraujo krešulius, palaiko didesnius antioksidantų kiekius ląstelėse ir mažina laisvųjų radikalų susidarymo riziką. Laisvieji radikalai yra „nesąžiningi“ atomai, neturintys elektrono ir besistengiantys jį paveržti iš artimiausio atomo. Taip laisvieji radikalai pažeidžia ląsteles ir gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys, katarakta ar artritas.    2010 m. atliktas tyrimas, kurio metu ištirtas sočiųjų riebalų poveikis žmogaus kraujagyslių ir širdies būklei. Išsanalizavus 500 tūkst žmonių rezultatus, nustatyta, kad sočiųjų riebalų kiekis neturi neigiamos įtakos širdies kraujagyslių veiklai. 

2015 m. AJCN (angl. American Journal of Clinical Nutrition) išplatintas pranešimas, kuriame nurdyta, kad sočiųjų riebalų rūgštys turi poveikį širdies ligų atsiradimui tik tuo atvėju, kai gaunamos ne iš augalų, pieno produktų ar žuvų. Sočiųjų riebalų rūgštys, gautos iš šių maisto produktų pavojaus žmogaus sveikatai nekelia.

Kokosų aliejus mažina cholesterolį

Esama nemažai tyrimų, kuriuose tirtas kokosų aliejaus poveikis cholesteroliui. 

2011 metais Šri Lankoje Pramonės technologijų instituto iniciatyva atliktas tyrimas, kurio metu išanalizuotas kokosų aliejaus poveikis cholesterolio lygiui. Tyrimui pasirinktas  Gampahos rajonas (angl. Gampaha District) Šri Lankoje, dėl didelio kokosų suvartojimo vadinamas “Kokosų trikampiu”. Tyrimo rezultatai parodė, kad 2,5 valgomieji šaukštai (iš viso per dieną suvartojus 2000 kalorijų) suvartoti per dieną neturi jokios įtakos cholesterolio padidėjimui.

Kokosų aliejus padeda organizmui pašalinti blogąjį cholesterolį iš organizmo. 3 mėnesius vykęs eksperimentas, kuriame dalyvavo 40 savanorių kiekvieną dieną vartojusių du valgomuosius šaukštus kokosų aliejaus arba sojų pupelių aliejaus. Rezultatai parodė, jog grupei vartojusiai sojų pupelių aliejų pasireiškė blogojo cholesterolio padidėjimas ir gerojo cholesterolio sumažėjimas. Tuo tarpu grupės, vartojusios kokosų aliejų padidėjo tik gerojo cholesterolio kiekis.

Dėl tankios masės gerasis cholesterolis gali sumažinti blogąjį, jį nuvalydamas nuo venų ir arterijų sienelių. Tai apsaugo nuo cholesterolio kaupimosi, kas yra viena didžiausių širdies ir kraujagyslių sistemos ligų priežasčių. 

Taigi, kokosų aliejus pasižymi daugybe naudingų savybių, reikalingų žmogaus organizmui. Kokosų aliejuje esantys sotieji riebalai ne tik nekenkia mūsų organizmui, bet ir padeda kovoti su įvairiausiomis širdies ir kraujagyslių ligomis, mažina cholesterolį, gerina metabolizmą, suteikia energijos, apsaugo nuo virusų ir bakterijų. Kokosų aliejus yra svarbus visavertės mitybos papildas, turintis didžiulę įtaką puikiai savijautai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.