Šie požymiai išduoda, kad jūsų virškinimo traktui labai blogai

Probiotikai yra gerosios skrandžio bakterijos ir jų įtaka tiek virškinimo traktui, tiek visam organizmui yra milžiniška, rašė dailyhealthpost.com.

 123f nuotr.
 123f nuotr.
 Organizmui stingant gerųjų bakterijų, gali pasireikšti įvairūs ir labai nemalonūs sutrikimai.<br> 123rf.com
 Organizmui stingant gerųjų bakterijų, gali pasireikšti įvairūs ir labai nemalonūs sutrikimai.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2017, 7:26 AM

Probiotikai padeda apdoroti vitaminą K, kai kuriuos B grupės vitaminus, folio rūgštį bei riebiąsias rūgštis. Jie formuoja imuninę sistemą, padeda virškinimui, gerina atmintį bei mąstymą, prisideda prie seratonino gamybos. Svarbiausias jų tikslas — neleisti organizme prisiveisti kenkmingiems mikrooganizmams bei blogosioms bakterijoms.

Pagrindiniai probiotikų trūkumo simptomai yra virškinimo sutrikimai, blogas miegas, odos problemos, svorio nekontroliavimas, nerimas, depresija, sutrikęs mąstymas bei noras valgyti nesveiką maistą.

Štai platesnis kelių ženklų, kad vertėtų organizmą papildyti probiotikais, paaiškinimas:

1. Antibiotikų naudojimas

Antibiotikų paskirtis — kūne sunaikinti žalingas bakterijas. Tačiau tokiu būdu sunaikinamos ir gerosios bakerijos. Bet probiotinių maisto produktų ar papildų pagalbos gali prireikti net kelių metų, kol žarnyno terpė pati atsistatys. 

Jei gydotės antibiotikais, vertėtų suvartoti dvigubai daugiau probiotinio maisto ar papildų. Tai reiktų daryti ne tik gydymo metu, bet ir kelias savaites po antibiotikų vartojimo.

2. Virškinimo trakto problemos

Dujos, pilvo pūtimas, pasunkėjęs virškinimas, viduriavimas ar užkietėję viduriai — bet kurie iš šių simptomų iškart nurodo, jog žarnyne trūksta gerųjų bakterijų. Tokiu atveju geriausia yra ne tik į mitybą įtraukti daug neapdoroto maisto, bet ir kurį laiką vartoti probiotikus. 

Taip pat labai svarbu į dietą įtraukti daug fermentuoto maisto. Sendinti sūriai, jogurtas, kefyras, soja ir sojos produktai, rauginti agurkėliai bei kopūstai yra geriausi fermentuoto maisto produktai.

3. Apsinuodijimas maistu

Iš išorės į kūną pakliuvusios blogosios bakterijos sukelia apsinuodijimą maistu. Dažniausiai organizmas atsistato pats, tačiau po to rekomenduojama gerti daug vandens ir vartoti probiotikus. Tokiu būdu ne tik pasveiksite greičiau, bet ir užkirsite kelią ateityje gresiantiems apsinuodijimams.

4. Nuotaikos sutrikimai

Mokslininkai skaičiuoja, jog net 85—95 procentai viso kūne pagaminamo seratonino ateina būtent iš skrandžio, o ne smegenų. Tai yra laimės hormononas ir esant sutrikusiai jo gamybai, žmogui sutrinka nuotaika, kyla nerimas bei depresija.

Vertėtų ne tik sustiprinti organizmą probiotikais, tačiau ir papildyti mitybą B grupės vitaminais, kurių trūkumas taip pat kyla dėl netinkamos virškinimo trakto būklės.

5. Odos problemos

Dažnai sakoma, jog odos būklė tiesiogiai atspindi virškinimo trakto sveikatą. Dėl to gydytojai, vien probiotikų ir sveikos mitybos pagalba, gali padėti pacientams pasveikti nuo kai kurių odos ligų.

Probiotikus gali papildyti dar ir obuolių sidro actas, kuris žinomas kaip efektyvus virškinimo pagalbininkas. Jei gydymas neveikia, vertėtų dar pasitikrinti ir dėl hormonių sutrikimų.

6. Susilpnėjęs imunitetas

Geras probiotikų balansas gali užkirsti kelią ligoms bei infekcijoms. Manoma, jog apie 70—80 procentų visos imuninės sistemos yra virškinimo trakte, todėl jei dažnai sergate, vertėtų padėti būtent šiai kūno daliai.

Žinoma, taip pat svarbu keliskart per dieną plautis rankas ir laikytis kitų higienos reikalavimų. Tačiau net ir geriausia higiena nepadėt apsisaugoti, jei jums trūksta gerųjų bakterijų.

7. Mielių perteklius

Tai net nebūtinai gali būti mielių infekcija — bet koks mielių perteklius gali tiek moterims, tiek vyrams sukelti daug nemalonumų. Odos problemos, blogas miegas, noras valgyti cukringus produktus, pilvo pūtimas ir pablogėjęs mąstymas rodo, jog kūne užsiveisė per daug mielių. 

Probiotikai padeda sureguliuoti mielių kiekį organizme ir užkirsti kelią būsimoms infekcijoms. Visgi esant tokiai problemai reikės griebtis ir kitų mitybos patarimų. Mielės mėgsta cukrų, alkoholį bei kofeiną, todėl vertėtų vengti visų šių produktų, kol mielių perteklius bus sunaikintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.