Panaudojusi populiarią plaukų priežiūros priemonę tokio poveikio nesitikėjo

Sauso šampūno išradimas gana smarkiai palengvino daugelio pasaulio moterų ir vyrų gyvenimus. Jis ne tik leido rečiau plauti plaukus, bet taip pat jo dėka daugelis išvengia ankstyvo kėlimosi, o nuo švariai atrodančių plaukų ėmė skirti vos pora flakonėlio paspaudimų, rašė glamour.com.

 Netikėta sauso šampūno reakcija – ėmė slinkti plaukai.<br> 123rf.com nuotr.
 Netikėta sauso šampūno reakcija – ėmė slinkti plaukai.<br> 123rf.com nuotr.
 Pasak merginos, ji naudojo būtent „Batiste“ sausą šampūną. Visgi šios priemonės sudėtis panaši yra visą laiką, nepaisant jos gamintojų.
 Pasak merginos, ji naudojo būtent „Batiste“ sausą šampūną. Visgi šios priemonės sudėtis panaši yra visą laiką, nepaisant jos gamintojų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-08-29 22:25

Taip manė ir Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Nicole Baxter, kuri sausą šampūną naudodavo kelis kartus per savaitę. Taip mergina plaukus bandė apsaugoti nuo per dažno plovimo.

Deja, jos planas pasisuko netikėta linkme. Staiga moteris pastebėjo, kad ėmė sparčiai slinkti plaukai, o didėjantys pliki plotai tapo lengvai pastebimi ir aplinkiniams. Sunerimusi ji kreipėsi į medikus, tačiau šie tik gūžčiojo pečiais.

„Mano skalpas pasidarė labai jautrus, atsivėrė žaizdos, ėmė sparčiai slinkti plaukai. Visa galvos oda tarsi degė, o aš niekaip negalėjau suprasti, kas sukėlė tokią mano būklę. Atrodo, savo rutinos nepakeičiau, todėl ir priežasties atrasti nepajėgiau“, – kalbėjo moteris.

Neiškentusi ji kreipėsi į medikus, kurių dėka pavyko nustatyti, jog pagrindinis nemalonių pojūčių sukėlėjęs buvo ne kas kita, o Nicole pamėgtas sausas šampūnas. Ši kosmetinė priemonė sukėlė židininį plikimą, kuris, nustojus purkšti plaukus, bemat ėmė gerėti.

„Plaukų lūžimas prie pat šaknies yra gana dažnas šalutinis sauso šampūno naudojimo poveikis. Tai dažniausiai pastebima toje vietoje, kur prasideda plaukai, smilkiniuose. Šiose vietose plaukai ir taip yra silpnesni, o nuolatinis jų trynimas gali sukelti tempimą, kuris išrauna plaukus iš folikulo“, – aiškino gydytojas trichologas Philipas Kingsley (gydytojas dermatologas, kurio specializacija – galvos plaukų ligos ir plaukų slinkimas).

Pasak mediko, nuolatinis įprasto galvos trinkimo pakeitimas sausu šampūnu iš tiesų gali sukelti rimtų galvos odos problemų. Tai gali lemti skalpo sudirginimą, pleiskanojimą ir pan. Pirmiems požymiams pajausti užtenka ir poros dienų, o alergiškiems žmonėms pirmieji simptomai gali pasireikšti iš karto.

Su juo sutiko ir kirpėjas Edwardas Tricomi, dirbantis Niujorke esančiame grožio salone.

„Daugybė moterų sausą šampūną naudoja kaip galvos trinkimo pakaitalą, o taip būti neturėtų. Odą vis tiek reikia nuplauti, o nuolant purškiant riebalus sugeriančias priemones jos, savaime suprantama, niekur nedingsta ir tik kaupiasi ant plauko, odos. 

Be to, kai kurie gamintojai sausiems šampūnams pagaminti naudoja gana stiprius chemikalus, kurie taip pat gali sukelti nepageidautiną reakciją“, – aiškino jis.

Visgi, nebūtina iš karto atsikratyti jau įsigytos priemonės, jeigu namuose tokią turite. Jeigu niekuomet nesusidūrėte su panašiomis problemomis, greičiausiai ją naudojate taip, kaip priklausi – vieną ar du kartus per savaitę, bet ne kiekvieną dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.