Nustebsite: yra geresnė priemonė už ausų krapštukus

Kai kurie žmonės itin mėgsta valytis ausis, nes tai maloniai numalšina niežulį. Tačiau šis įprotis gali padaryti tik daugiau žalos ir pakenkti ausims, rašė buzzfeed.com.

 Dauguma žmonių netinkamai valosi ausis ir tik daro joms žalą.<br> 123rf.com
 Dauguma žmonių netinkamai valosi ausis ir tik daro joms žalą.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-02 17:40, atnaujinta 2017-09-02 18:27

Ausų niežulys yra dažna problema. Su ja susiduria ne tik žmonės, bet ir kiti gyvūnai. Tikriausiai esate pastebėję šunis bei kates, kurie nuolatos kasosi ausis. Gydytojai turi tam medicininį paaiškinimą.

Visų pirma svarbu suprasti, jog ausies viduje yra apsauginis vaško pavidalo sluoksnis, kuris padeda pasišalinti vandeniui ir neleidžia kauptis nešvarumams. Šį sluoksnį sudaro aliejus ir normali ausies vidaus drėgmė. Jis yra lengvai rūgštinis, todėl neleidžia veistis blogosioms bakterijoms. Tačiau šis sluoksnis skiriasi nuo tų apnašų, kurias visi stengiasi nuvalyti.

Nesvarbu, kaip švelniai valote ausis. Ten kišdami ausų krapštukus, nuvalote ir apsauginį sluoksnį. 

„Jei žmonės reguliariai naudoja ausų krapštukus, jie nuvalo vašką nuo ausų kanalo, o tai panaikina apsauginį sluoksnį. Dažniausiai tai nutinka, kai valoma per stipriai, tačiau net švelnūs judesiai gali pakenkti“,— teigė gydytojas Erich Voigt.

Be šios apsaugos ausis bus jautresnė bakterijoms ir nešvarumams, o tai ją sudirgins ir gali net sukelti infekciją. Ausis negalės savaime apsiginti nuo purvo, bakterijų bei vandens.

Pacientai kartais sako, jog jiems atrodo, kad jų ausyse kaupiasi vanduo, nors tam nėra jokios priežasties. Toks pojūtis kyla, nes ausyse galimai yra infekcija. Taip pat svarbu atsiminti, kad be apsauginio sluoksnio, ausyse iš tikrųjų gali pradėti kauptis per didelė drėgmė. 

Tokiu atveju gydytojas Voigt pataria nusipirkti vaistinėse siūlomų ausų lašų. Tai pat galima išbandyti per pusę atskiestą acto ir alkoholio mišinį. Keli tokio tirpalo lašai padės išgarinti vandenį bei rūgštimi dezinfekuoti ausies vidų.

Dėl tokių atvejų gydytojai ir nerekomenduoja naudoti ausų krapštukų vidinei ausies daliai, bet išorinę valyti galima. 

Visgi jei kankina patinusios, užsikimšusios ar sudirgę ausys, gali būti jog turite didesnių problemų. Vertėtų apsilankyti pas ausų, nosies ir gerklės gydytoją. Jis tinkamai išvalys ausis ir paskirs gydymą.

O jei jums niežti ir siekiate staigaus palengvėjimo — prispauskite ausies kaušelį. Nestipriai pastumkite šią ausies dalį link vidaus. Tai padės numalšinti niežulį ir nemalonius pojūčius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.