Grėsminga ir greitai plintanti liga pasiglemžia tūkstančius. Ką reikia žinoti

Kiaušidžių vėžys, ne veltui yra vadinamas „tyliuoju žudiku“. Ši liga neturi tiek daug ją išduodančių simptomų, kiek krūties ar odos vėžys. Visgi tai nereiškia, kad moterys nejaučia jokių požymių, tačiau tam reikia būti itin atidžiai, rašė womenshealthmag.com.

 Kiaušidžių vėžys itin pavojingas, mat beveik nesukelia simptomų, o plinta labai greitai.<br> 123rf.com nuotr.
 Kiaušidžių vėžys itin pavojingas, mat beveik nesukelia simptomų, o plinta labai greitai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-26 13:22, atnaujinta 2017-09-27 07:40

Kadangi liga paprastai progresuoja tyliai, ji gana greitai tampa sunkiai išgydama, mat aptikta vėlesnėse stadijose tampa daug sunkiau įveikiama ir neretai būna išplitusi. 

Amerikos vėžio draugija suskaičiavo, kad šiais metais bus diagnozuoti apie 22,440 kiaušidžių vėžio atvejai, iš kurių net 14,080 bus nepagydomi. Tai gerokai daugiau nei pusė.

Kol kas yra žinoma, kad daugiau nei 20 proc. visų kiaušidžių vėžio atvejų yra nulemti genų (t. y. paveldimi). Kiaušidžių vėžys yra penktasis iš vėžinių moterų susirgimų, nusinešantis daugiau gyvybių nei bet kuris kitas moters reprodukcinės sistemos susirgimų.

Taigi labai svarbu yra žinoti simptomus ir pastebėti juos laiku.

Simptomai pasižymi pilvo skausmais, pykinimu, pilnumo jausmu, pilvo pūtimu ir sumažėjusiu apetitu. Deborah Lindner, vyriausioji medicinos darbuotoja, sako, kad dažnas šlapinimasis, vidurių užkietėjimas, menstruaciniai pakitimai, skausmas lytinių santykių metu ir nuolat jaučiamas rėmuo taip pat yra svarbūs kiaušidžių vėžio požymiai.

Akivaizdu, kad visi šie dalykai gali atsirasti dėl daugybės ligų ar tiesiog gyvenimo apskritai, bet svarbu stebėti simptomų tęstinumą ir pasikartojimą, pranešą M. K. Shahzadas, Moffitt vėžio centro (Tampa, Florida) ginekologas onkologas.

Pavyzdžiui, jei jaučiate aštrų dubens skausmą, kuris nelinkęs kartotis, tai gali būti ženklas, jog trūko kiaušidėje esanti cista. Tačiau jei šis skausmas kartojasi daugiau nei 12 kartų per mėnesį, o taip pat vargina anksčiau išvardinti simptomai, labai svarbu kuo skubiau vykti pas daktarą.

Iš tiesų, į medikus kreiptis reikėtų pastebėjus, kad keli iš paminėti simptomų kamuoja ilgiau nei pastarąsias dvi savaites, teigė D.Lindner. Nors kiaušidžių vėžys dažniausiai pasireiškia vyresnio amžiaus moterims, pastebimos ligos „jaunėjimo“ tendencijos. 

Pastaruoju metu ji diagnozuojama vis jaunesnėms moterims ir merginoms, todėl, nepaisant galimų kitų simptomų priežasčių, pasirodyti gydytojo apžiūrai yra būtina. Tai daryti geriausia bent kartą per metus.

Taip pat šiuo metu yra žinoma daugiau nei 20 genų, kurių mutacijos ne tik kiaušidžių, bet ir krūties vėžio riziką. Pagrindiniai ir svarbiausi kiaušidžių (ir krūties) vėžio genetiniai rizikos veiksniai yra BRCA1 ir BRCA2 genų mutacijos. Jas išsitirti medikai rekomenduoja visoms moterims.

Šių genų mutacijos moters organizme sutrikdo normalią baltymų veiklą. Dėl jos ląstelės yra linkusios pradėti nekontroliuojamai daugintis ir tapti piktybinėmis. 

Pakitusią genų BRCA1 ir BRCA2 mutaciją gali perduoti tiek tėvas, tiek motina, o paveldėjimo rizika siekia 50 proc. Būtent dėl šios genų mutacijos žinoma aktorė Angelina Jolie nusprendė pasiryžti abiejų krūtų mastektomijai (šalinimui) bei kiaušidžių pašalinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.