9 česnako panaudojimo būdai, apie kuriuos galbūt nežinojote

Česnakai – vienas dažniausių produktų, kuriuos vartoja žmonės norėdami pasveikti. Tačiau ne visi žino, jog šis produktas padeda ne tik nuo peršalimo.

Česnakai padeda nuo spuogų.<br>123rf nuotr.
Česnakai padeda nuo spuogų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2017, 10:49 AM, atnaujinta Nov 5, 2017, 10:59 AM

Panaudojimas sveikatai

1. Nuo peršalimo

Užpilkite česnakus verdančiu vandeniu. Palaikykite 7 minutes ir tuomet išgerkite. Ši priemonė padės išvengti ligų arba pasveikti, jei jus jau užpuolė virusai.

Kiti mėgsta dėti supjaustytą česnaką ant sviestu užteptos ir druska pabarstytos duonos riekelės.

2. Nuo spuogų

Perpjaukite česnako skiltelę ir pridėkite toje vietoje, kur pradeda ryškėti spuogas, ir palaikykite. Procedūrą pakartokite kelis kartis per dieną ir pamatysite, kad spuogas dings. Taip yra todėl, kad česnakas turi antibakterinių savybių bei džiovinamąjį poveikį.

3. Nuo pūslelinės

Vaistinėse įsigyti preparatai ne visuomet padeda taip, kaip norėtume. Tuomet į pagalba ateina liaudies medicina. Pridėkite česnaką prie pūslelinės pažeistos vietos ir pamatysite, kad ji užgys daug greičiau.

4. Nuo kojų grybelio

Susmulkinkite česnaką, užlipkite jį karštu vandeniu ir palikite 15 minučių. Tuomet supilkite nuovirą į vonelę, įmerkite pėdas ir laikykite apie pusvalandį.

Nepamirškite po to pėdų nuplauti ir gerai nusausinti – užsilikusi drėgmė dažnai ir tampa grybelio atsiradimo priežastimi.

5. Mažina kraujospūdį

Tyrimai parodė, kad gydant kraujospūdį česnakas yra tiek pat veiksmingas, kiek vaistai. 600–1,500 mg per dieną vartojimas 24 savaites parodė, kad jo poveikis gali prilygti Atenololiui, bet aklai pasitikėti ir savigyda užsiimti nederėtų. Norintys gydytis natūraliais metodais pirmiausia privalo pasitarti su šios srities specialistais.

6. Mažina cholesterolio kiekį

Česnako papildų ar ekstrakto vartojimas gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme. Tai reiškia, kad sumažina vieną pagrindinių širdies ir kraujotakos ligų rizikos veiksnių. Deja, tuo pat metu jis neturi aiškaus poveikio trigliceridams, kurie taip pat didina riziką susirgti.

7. Silpnina organizme esančius parazitus

Natūralios medicinos šalininkai pataria kas dieną gerti bent po dvi česnako ekstrakto kapsules per dieną, dvi savaites iš eilės. Pasirodo, česnakas gali būti naudojamas kaip pagalbinė priemonė parazitams šalinti, mat susilpnina jų prisitvirtinimą prie žarnyno sienelių.

Panaudojimas namuose

1. Nuo kenkėjų

Česnakai yra puiki priemonė kovoti su kenkėjais namuose. Susmulkinkite 200 gramų česnako ir užpilkite 1 litru vandens. Palaikykite 5 dienas. Norėdami nupurkšti augalus, praskieskite tirpalą santykiu – 25 ml skysčio 10 litrų vandens.

Anksčiau česnakų skiltelės taip pat būdavo dedamos ir į virtuvės spinteles. Manyta, kad jos atbaido kandis, tačiau tam, kad būtų poveikis, reikėtų dažnai keisti skilteles į šviežias, mat sudžiūvusios taip pat gali tapti tikra puota kandims.

2. Valymui ir dezinfekavimui

Susmulkinkite kelias česnako skilteles. Paimkite buteliuką su purkštuku. Suberkite į jį česnaką, įlašinkite šiek tiek citrinų sulčių ir užpilkite baltuoju actu. Štai ir viskas – puiki valymo ir dezinfekavimo priemonė paruošta.

Ji ypač tinkama nušluostyti paviršiams sergančio vaiko kambaryje. Nebijokite, česnako kvapas arba nebus jaučiamas, arba greitai išgaruos. Tiesiog tai puiki alternatyva buitinei chemijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.