Laikykitės švaros! Nemaloni infekcija šiemet diagnozuota šimtams

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2016 m. buvo užregistruoti 1428 kirmėliniai susirgimai. Beveik 80 proc. visų kirmėlinių susirgimų sudarė enterobiozė. Ši kirmėlinė liga dažniau nustatoma kaimo gyventojams. Per aštuonis šių metų mėnesius buvo užregistruota daugiau nei 600 enterobiozės atvejų.

 Spalinių infekcija šiemet diagnozuota net 600 žmonių.<br> 123rf.com nuotr.
 Spalinių infekcija šiemet diagnozuota net 600 žmonių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2017, 11:33 AM, atnaujinta Dec 12, 2017, 12:22 PM

Enterobiozė yra kirmėlinė liga, kurią sukelia Enterobius vermicularis arba spalinės. Pagrindinis ligos simptomas yra išeinamosios angos, tarpvietės niežulys, dažniausiai varginantis naktį, todėl ligonis blogai miega, būna irzlus, nervingas, sumažėja darbingumas, apetitas.

Infekcijos šaltinis yra enterobioze sergantis žmogus. Užsikrečiama, kai spalinių kiaušinėliai nuo rankų, aplinkos per burną patenka į virškinimo traktą. Dažniausiai užsikrečia ir serga ikimokyklinio amžiaus vaikai ir pradinių klasių mokiniai, kurie neturi reikiamų higieninių įgūdžių ir yra imlūs infekcijai. Glaudus buitinis kontaktas, bendri žaislai, stalai, suolai, įtakoja enterobiozės plitimą vaikų kolektyvuose bei šeimoje.

Gyvendamas užkrėstoje aplinkoje dėl pakartotinio užsikrėtimo ligonis gali sirgti kelis mėnesius, todėl norint išvengti ligos labai svarbios priemonės, mažinančios spalinių kiaušinėlių išplitimą aplinkoje.

ULAC medikai atkreipia dėmesį, kad rankų higiena yra veiksmingiausia priemonė enterobiozės infekcijos plitimui sustabdyti. Rekomenduojama rankas plauti su muilu ir šiltu vandeniu po naudojimosi tualetu, pakeitus sauskelnes, prieš maisto ruošimą, valgį. Nagai turi būti visada trumpi, švarūs. Svarbi viso kūno, viršutinių, apatinių drabužių, lovos baltinių, rankšluosčių švara.

Spalinių kiaušinėlių išplitimui namuose mažinti patartina sergančiam asmeniui nakčiai užsimauti apglundančias kelnaites, kad ant patalynės ir kitų daiktų nepatektų kirmėlių ir jų kiaušinėlių. Ryte kelnaites nuplikinti karštu vandeniu ir išskalbti. Kiekvieną rytą šiltu vandeniu ir muilu gerai nusiplauti sėdmenis, šlaunis ir rankas. Karštu vandeniu plauti tualeto unitazą, vonią ir panaudotus naktinius puodus. Po gydymo pakeisti visus kūno ir lovos baltinius, juos išskalbti aukštesnėje nei 60 ° C temperatūroje.

Būtina reguliariai vėdinti, tvarkyti bei drėgnu būdu valyti patalpas, ypač – miegamąsias patalpas, siurbti ar drėgnu būdu valyti kilimus, su vandeniu ir muilu plauti vaikų žaislus, naikinti muses, tarakonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?