Patarimai, kaip geriau išsimiegoti: išbandžiusius rezultatai nustebins

Kiekvieną vakarą užmigti ir kiekvieną rytą atsikelti – vienas svarbiausių ir būtiniausių poreikių, kuriuos turime. Miegas leidžia pailsėti kūnui ir atpalaiduoja mintis, tarsi išvalo mus ir paruošia naujai dienai. Miegas svarbus ne tik žmogaus fiziologijai – jis yra ir mūsų laimės jausmo kalvis.

„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Žurnalas „Stilius“

Dec 13, 2017, 6:28 AM

Nepakankamai miego neleidžia smegenims atsipalaiduoti, pamiršti emocijų.

Per daug emocijų? Mintys vis sukasi ir sukasi, jūsų nepaleidžia pyktis ar džiaugsmas? Išsimiegokite. Ar pastebėjote, kad maži vaikai neišsimiegoję būna labai irzlūs, nors tikrai nejaučia nerimo dėl namų, darbo, antrosios pusės ar pinigų?

Mūsų visų smegenys nuo pat gimimo turi emocinius centrus, kurie, kai pavargstame, emocijas tik dar labiau sustiprina. Be miego smegenys virsta primityvaus žmogaus ir primityvios veiklos organu.

Mes negalime rimtai galvoti apie susidariusią padėtį ar situaciją, kai nors mintyse negalime jos kontroliuoti. Jei mūsų reakcija į tam tikras situacijas nebūtų tinkama ir gerai apsvarstyta, ilgainiui ne tik taptume pikti ir viskuo nepatenkinti bambekliai, bet ir netektume draugų, kolegų ar net atstumtume šeimos narius.

Miego trūkumas tiesiogiai paveikia svorio metimą, yra susijęs su insultu ir diabetu.

Moksliniai tyrimai parodė, kad pakankamai neišsimiegantys žmonės kur kas dažniau būna per mažo svorio ir dažniau serga diabetu arba patiria insultą.

Visų šių sveikatos problemų galima išvengti tiesiog kasnakt gerai išsimiegant – žmogus bus ne tik laimingesnis, bet ir sveikesnis. Anot mokslininkų, daugiau miegodami mes galime išvengti daugelio ligų.

Ironiška tai, kad daugelis ligų, kurių norime išvengti, bet vis apie jas galvojame, verčia mus vis mažiau miegoti, o tai – jau užburtas ratas, iš kurio sunku ištrūkti.

Kai būdraujame, daugėja adenozino.

Kol nemiegame, mūsų kūne daugėja adenozino – jis gaminamas visą dieną. Šis organinis junginys padeda smegenims atlikti miego funkciją, tik dėl jo mes jaučiame, kad norime miego. Kol žmogus miega, adenozinas dingsta, bet kai ryte pabunda, jis vėl pradeda gamintis.

Tai jis verčia mus jaustis pavargusius, sutrikusius, o kiekvieną minutę, kai nemiegame labai norėdami miego, paverčia tikra kančia. Šie jausmai – sutrikimas ar susierzinimas – įprastai nesiejami su laime. Tačiau jie puikiai parodo, kaip svarbu laiku ir gerai išsimiegoti. Neleiskite adenozinui užvaldyti jūsų kūno – eikite miegoti ir taip naikinkite jį.

Tyrimai rodo, kad yra ryšys tarp miego ir sveikų smegenų.

Moksliniai tyrimai rodo, kad kuo ilgiau žmogus miega, tuo sveikesnės jo smegenys. Išsimiegojusio paciento smegenys plastiškesnės, sveikesnės ir produktyvesnės.

Nepakankamai išsimiegoję jūs tiesiog negaunate pakankamai hormonų, kurie gaminasi naktį. Be to, jūsų kūne sumažėja ir neurotransmiterių (tai organizme susidarantis cheminis junginys, pernešantis nervinį impulsą tarp nervinių ląstelių (neuronų) cheminėse sinapsėse. – Red.), kurie būtini smegenų funkcijai visą būdraujančio žmogaus dieną.

Kuo daugiau miego – tuo žmogui geriau sekasi darbe.

Išsimiegojęs žmogus visada darbe pasieks kur kas geresnių rezultatų ir lengviau susidoros su iššūkiais nei tas, kuris nuolat jaučia miego trūkumą. Pailsėjęs darbuotojas greičiau reaguoja, greičiau priima tinkamus sprendimus ir sklandžiau susitvarko su savo užduotimis.

Ką jau kalbėti apie tokio žmogaus savivertę ir savijautą – jis darbe jausis laimingas, gerbiamas ir didžiuosis savimi.

Miegas – gerų santykių su antrąja puse priežastis.

Pailsėjęs ir gerai nusiteikęs žmogus su antrąja puse visada bendraus maloniau ir švelniau. Daugelis konfliktų namuose kyla dėl to, kad vienas ar abu partneriai yra pavargę ir neišsimiegoję, – tada kliūva kone viskas, ką daro, sako ar jaučia sutuoktinis.

Kasnakt puikiai išsimiegoję atkursite puikius santykius su vyru ar žmona. Be to, turėsite kur kas daugiau energijos pamaloninti savo gyvenimo draugą romantišku laiku dviese ar dėmesiu, kurio jis seniai iš jūsų negavo.

Taigi miegas reiškia ir laimingą santuoką, kurios pagrindas – laimingi kartu ir kiekvienas atskirai vyras ir žmona.

Būdami energingesni galite daugiau nuveikti fiziškai.

Sportas ir pratimai skatina endorfinų gamybą, todėl jei esate pavargę, sportuoti itin sunku. Tie, kurie neišsimiegoję keliauja į sporto salę, šį teiginį gali patvirtinti. Pakankamai išsimiegoję naktį, ryte į sporto klubą ar parką sportuoti keliausite puikiai nusiteikę ir pasieksite kur kas geresnių rezultatų.

Vienais laimės hormonų vadinami endorfinai tiesiogiai sąveikauja su smegenimis ir receptoriais, kurie slopina skausmą. Taigi kuo daugiau endorfinų gamina jūsų kūnas, tuo laimingesni jaučiatės – tai įrodyta moksliškai.

Parengė Laura Bulvydė

Kaip geriau išsimiegoti?

* Persijunkite į miego režimą. Prieš eidami miegoti kiekvieną vakarą atlikite kokius nors atsipalaiduoti padedančius ritualus – taip įpratinsite protą ir kūną pasiruošti miegui. Tai galėtų būti karšta vonia ar skaitymas.

* Pritaikykite savo miegamąjį miegui. „Sleep To Live“ instituto direktorius Robertas Oexmanas portalo „Business Insider“ skaitytojams patarė, kad kambaryje, kuriame miegate, turi būti vėsu (18–20 laipsnių) ir tamsu. Jeigu reikia, pakabinkite šviesos nepraleidžiančias užuolaidas.

* Nenaudokite telefono kaip žadintuvo. Dauguma žmonių naudojasi telefonuose esančiais žadintuvais. Tačiau blogai yra tai, kad dažnai, negalėdami užmigti, pradedame naudotis išmaniuosiuose telefonuose esančiomis programėlėmis, kurios stimuliuoja ir trukdo užmigti. Neleiskite, kad taip atsitiktų. „Jūsų miegamasis turi būti skirtas tik miegui ir seksui, niekam daugiau“, – patarė R.Oexmanas. Nepagailėkite šiek tiek pinigų pigiam žadintuvui įsigyti, ir problema bus išspręsta.“

* Praktikuokite gilų kvėpavimą. Truputį pasistengus ir pradėjus giliai kvėpuoti kūnas supranta, kad saugu atsipalaiduoti. Susikoncentruokite į tolygų įkvėpimą bei iškvėpimą ir garantuotai pasijusite ramesni bei atsipalaidavę.

* Atpalaiduokite raumenis. Įtampą, patirtą dieną, padės pašalinti „progresyvus raumenų atpalaidavimas“. Jį reikėtų atlikti gulint lovoje. Pratimas paprastas: įtempkite vienus raumenis, tada juos atpalaiduokite ir eikite prie kitos raumenų grupės. Siatle esančio Natūropatijos miego medicinos instituto direktorė Catherine Darley progresyvaus raumenų atpalaidavimo techniką siūlo naudoti kojų pirštams atpalaiduoti. „Suspauskite kojų pirštus ir suskaičiavę iki 7 atpalaiduokite, – patarė C.Darley portale Health.com. – Tą patį pratimą atlikite su visais raumenimis nuo pirštų galiukų iki kaklo.“

* Atlikite proto mankštą. Avių skaičiavimas yra pasenęs metodas. Miego ekspertė daktarė Vicky Seelall patarė verčiau bandyti suskaičiuoti nuo šimto iki vieneto, praleidžiant kas trečią skaičių. Ritmingas skaičiavimas nugramzdina į miego būseną, o tai, kad turite praleisti kas trečią skaičių, yra iššūkis protui, dėl to turite labiau susikaupti.

* Išlipkite iš lovos. Klivlando miego sutrikimų centro daktarė Harneet Walia pataria: jei negalite užmigti daugiau nei pusvalandį, geriau atsikelkite. „Kitaip tiesiog pratinate savo kūną gulėti lovoje ir neužmigti. Ir protas negali jo paveikti“, – paaiškino H.Walia portale „US News“. Venkite žiūrėti į kokį nors ekraną, verčiau darykite ką nors raminamo, pavyzdžiui, skaitykite knygą, klausykitės muzikos, suplaukite indus.

* Pamirškite nerimą keliančius dalykus. Mintys, kas nutiks rytoj, kitą savaitę ar kitais metais, trukdo užmigti. H.Walia pataria: „Surašykite nerimą keliančius dalykus ant popieriaus. Tada jie paliks jūsų mintis.“ Tai išties geras pratimas, turint galvoje, kad ekspresyvus rašymas, kaip įrodyta, padeda sumažinti nerimą.

* Laikykite žadintuvą atokiau. Labiausiai nemigą sukelia didėjantis nerimas, kad nepakankamai išsimiegosite. Kad to išvengtumėte, padėkite laikrodį ten, kur jo negalėsite matyti.

* Prisiminkite ką nors gražaus. Jeigu užmigti trukdo tai, kas įvyko dieną, nukreipkite mintis kur nors kitur. Pavyzdžiui, prisiminkite geriausias atostogas. Mintyse atkurkite kuo daugiau jų detalių, tokių kaip vandens pojūtis ant odos, žuvų, kurias matėte nardydami, spalvos, kokteilių, kuriuos gėrėte leidžiantis saulei, skonis. Prisiminimo ryškumas padės pamiršti tai, kas trukdo atsipalaiduoti.

* Pakankamai judėkite dieną. Jūsų kūnas norės pailsėti nuo fizinio krūvio, kurį patyrėte dieną. Kuo fiziškai aktyvesni būsite dieną, tuo geresnis miegas bus naktį.

* Įsigykite kokybišką pagalvę. Pagalvių tyrėjai (pasirodo, yra ir tokių) nustatė, kad vidutinio minkštumo pagalvės tinkamiausios miegui. Kodėl? Nes pagalvės funkcija – būti atrama galvai ir kaklui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.