Paprastas testas išduos, ar jums trūksta gyvybiškai svarbios medžiagos

Vitaminas B12 yra gyvybiškai svarbus nervinei sistemai bei DNR ir RNR organizmo genetinių medžiagų gamybai. Jo reikia visam organizmui – nuo nuotaikos iki virškinimo sistemos. Tačiau šio vitamino trūkumas gali pasireikšti tik po daugelio metų ir dažnai simptomai yra sumaišomi su streso pasekmėmis, rašė womenshealthmag.com.

 Vitamino B12 trūkumas didina rizika susirgti širdies ligomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Vitamino B12 trūkumas didina rizika susirgti širdies ligomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Vitamino B12 trūkumas didina rizika susirgti širdies ligomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Vitamino B12 trūkumas didina rizika susirgti širdies ligomis.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-15 13:31, atnaujinta 2017-12-15 13:51

Vitamino B12 stoka gali pasireikšti dideliu nuovargiu, dusuliu, raumenų silpnumu, suprastėjusia dėmesio koncentracija, atsiradusiu dilgčiojimu rankose ir kojose bei jų tirpimu.

Kadangi šiuos požymius lengva sumaišyti su streso ar pervargimo, atsakykite į žemiau pateiktus klausimus ir jei nors į vieną atsakėte „taip“ – vertėtų pasitikrinti ar nesumažėjo vitamino B12 atsargos.

1. Ar jūs vegetaras arba veganas?

Deja, vienintelis būdas gauti šio vitamino su maistu – valgant mėsą. Todėl vegetarams ir veganams, kurių dabar pasaulyje yra net apie 8 mln., B12 vitamino stinga dažniausiai.

2. Ar jums neseniai sukako 50 metų?

Vyresnio amžiaus žmonių organizmui yra sunkiau įsisavinti minėtąjį B grupės vitaminą su mityba. Gali atsirasti tokie simptomai kaip atminties suprastėjimas ar ištvermės stoka. 

3. Ar reguliariai vartojate alkoholį? 

Jei mėgstate išgerti vyno kaskart vakarieniaujant – vitamino B12 atsargos organizme tikriausiai yra labai menkos. Taip nutinka todėl, kad kepenys atlieka svarbų darbą kaupiant ir saugant šį vitaminą, o alkoholis jas pažeidžia.

4. Ar vartojate vaistus nuo refliukso?

Skrandžio sutrikimai ir vaistai jiems gydyti taip pat trukdo organizmui įsisavinti pastarąjį B grupės vitaminą. Todėl reikėtų pasitarti su specialistu dėl papildų vartojimo.

5. Ar jums diagnozuotas diabetas?

Nepaisant to, kad galbūt valgote daug mėsos, kraujo cukraus sutrikimai irgi trukdo vitamino B12 pasisavinimui su mityba.

Vitamino B12 trūkumas yra susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika, depresija, nerimo sutrikimais bei Alzheimerio, autizmo ir psichinių ligų simptomais. Taigi, lengviausias būdas to išvengti – vartoti papildus, dėl kurių geriausia būtų pasitarti su šeimos gydytoju arba vaistininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.