Mokslininkai įrodė – skausmas it širdies smūgio, o pusė žmonijos tai patiria nuolat

Daugelis žino, kad širdies smūgio metu patiriamas skausmas yra didžiulis ir tam visai nereikia jo išgyventi. Tačiau tik moterys supranta, kad menstruaciniai skausmai taip pat gali atrodyti nepakeliami, rašė marieclaire.com.

 Menstruacijų skausmai gali prilygti širdies smūgio skausmui.<br> 123rf.com nuotr.
 Menstruacijų skausmai gali prilygti širdies smūgio skausmui.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-27 17:40

Deja, pastangos išaiškinti, koks stiprus gali būti šis skausmas, dažnai būna bergždžios. Aplinkiniai, nežinodami, ką patiria moteris, jie daugiau reaguoja į patiems matomus dalykus – nuotaikos pokyčius, padidėjusį apetitą, nervingumą ar nuovargį.

Be to, bijodamos, kad pasiguodimas dėl skausmo tik paaštrins piktos, silpnos moters stereotipus, moterys dažniausiai apie savo kančias nutyli.

Laimė, to daryti nebereikės – Londono universiteto reprodukcinės sistemos sveikatos profesorius Johnas Guillebaudas teigė, kad tyrimo metu paaiškėjo netikėtas rezultatas.

Pasirodo, menstruaciniai skausmai gali būti tokie pat skausmingi, kaip ir širdies smūgis, kurio reikšmingumo turbūt niekas nedrįstų paneigti.

Turbūt nereikia ir sakyti, ką reiškia toks pripažinimas – kai kurių moterų kiekvieną mėnesį patiriami skausmai savo lygiu prilygsta netolimos mirties patirčiai.

Be to, įprasti nuskausminamieji, tokie kaip ibuprofenas, šiose situacijose yra nebeveiksmingi.

Medicinos mokslo atstovams jau seniai kelia nerimą menstruacinių skausmų ignoravimas ar laikymas nereikšmingais.

Dėl nuo seno nusistovėjusių stereotipų dar šiandien yra manoma, kad skausmais besiskundžiančios moterys kiek paaštrina savo potyrius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.