Gydytojas išskyrė keturis figūros tipus: dėl svorio kalta ne tik mityba

Kartais svorio neįmanoma numesti ne dėl netinkamos mitybos, o dėl patiriamo streso. Tai susiję ir su figūros tipu, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Anot jo, antinksčių, skydliaukės, kepenų ir kiaušidžių figūros tipams būdingas skirtingas svorio pasiskirstymas, taip pat aktualus nevienodas mitybos pasirinkimas.

 Gydytojas Alvydas Unikauskas išskyrė 4 figūros tipus.<br> Laidos „Klauskite daktaro“ ir 123rf.com fotomontažas
 Gydytojas Alvydas Unikauskas išskyrė 4 figūros tipus.<br> Laidos „Klauskite daktaro“ ir 123rf.com fotomontažas
 Gydytojas Alvydas Unikauskas.<br> Laidos „Klauskite daktaro“ stopkadras
 Gydytojas Alvydas Unikauskas.<br> Laidos „Klauskite daktaro“ stopkadras
Daugiau nuotraukų (2)

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt

Apr 25, 2018, 1:59 PM, atnaujinta Apr 26, 2018, 12:50 PM

Remiantis fundamentine medicina, moterų figūros tipai suskirstyti į keturias grupes: antinksčių figūros tipas (adrenalininis), skydliaukės figūros tipas (tiroidinis), kepenų figūros tipas, kiaušidžių figūros tipas (ovarinis), sako A. Unikauskas.

Antinksčių figūros tipas pasižymi tuo, kad daugiausia svorio yra pilve. Taip yra dėl antinksčiuose išsiskiriančio kortizolio. Tai nebūtinai susiję su mityba, dažniau – su patiriamu stresu. Todėl net ir laikantis dietų nekrenta svoris.

Šio figūros tipo moterims negalima apriboti baltymų savo mityboje, nes organizme jie intensyviai skaidomi. Atvirkščiai – jų turi būti daug, kad kompensuotų netektis. Sveikieji riebalai padės išvengti hiperglikemijos. Patariama valgyti gyvūninės kilmės baltymus (žuvis, vištiena, kiaušiniai), padidinti gerųjų riebalų kiekį (riešutai, avokadai, sūris, alyvuogės), vartoti daugiau daržovių (pomidorai, morkos, špinatai, salierai, romaninės salotos).

Skydliaukės figūros tipas atpažįstamas, kai papildomi kilogramai tolygiai pasiskirstę po visą kūną. Turint problemų dėl skydliaukės veiklos, atsikratyti svorio gali būti labai sunku. Skydliaukės sutrikimai gali atsirasti dėl per didelio estrogenų kiekio, sutrikusios kepenų veiklos, streso.

Turint šį figūros tipą, gali padėti mityba. Patariama vartoti mažiau baltymų, riebalų, jokių kopūstų (mažina jodo atsargas).

Kepenų figūros tipas – dažniausiai vyrų figūros tipas, kai apatinė kūno dalis, pilvas yra dideli, o kitos kūno dalys – lieknos. Kartais tai būdinga ir moterims. Šio figūros tipo žmonėms reikėtų vartoti mažiau baltymų, riebalų, patartina visiškai atsisakyti alkoholio. Privaloma padidinti suvartojamų daržovių kiekį, nes taip bus palengvintas kepenų darbas.

Kiaušidžių figūros tipas pasižymi tuo, kad didžiausias svoris yra ant šlaunų ir klubų, o papilvė nukarusi. Tai reiškia, kad kūne dominuoja moteriški lytiniai hormonai. Kalbant apie mitybą, turintiems šį figūros tipą tinka viskas, kas palaiko estrogenų balansą. Reikėtų vartoti daugiau baltymų (ypač pieno produktų), ir daržovių (ypač kopūstinių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.