Grybautojai jau skuba į miškus. Bet apie grybus svarbu kai ką žinoti

Sulaukus grybams taip reikalingo lietaus, tikimasi, kad miškai jau nusiklos šiomis gėrybėmis.

 Nepažįstamų grybų geriau išvis neliesti.<br> P.Mantauto nuotr.
 Nepažįstamų grybų geriau išvis neliesti.<br> P.Mantauto nuotr.
 Miškuose pasirodė pirmosios voveraitės.<br> Ž.Varanausko nuotr.
 Miškuose pasirodė pirmosios voveraitės.<br> Ž.Varanausko nuotr.
 Miškuose pasirodė pirmosios voveraitės.<br> Ž.Varanausko nuotr.
 Miškuose pasirodė pirmosios voveraitės.<br> Ž.Varanausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Stundžytė

Jul 9, 2018, 6:23 AM, atnaujinta Jul 9, 2018, 10:12 AM

Specialistai pasiilgusius grybų įspėja būti atidiems, mat pasigardžiavimas kai kuriais grybais gali būti pirmas ir paskutinis. 

Grybautojams – geros prognozės

Didelės sausros kamuotuose Varėnos miškuose patyrusiam grybautojui Žilvinui Varanauskui jau pasisekė prisikrauti pintinę voveraičių. Varėniškis tikina, kad nors ir nedaug, tačiau grybų rasti jau galima: „Situacija gerėja – gausiai palijo, tai dabar voveraitės, kurios buvo mažiukės, jau lenda iš po žalių samanų“.

Pasiilgusiems grybų, vyras patarė jų pamiškėje neieškoti – reikėtų pasivaikščioti miško glūdumoje. 

Kitas grybautojas, kaunietis Antanas Docius pasakojo, kad vidurio Lietuvoje grybų įvairovė šiemet kol kas taip pat menka. Neskaitant voveraičių, lietaus pasiilgusioje žemėje grybautojas rado augančius vos du lepšius. 

Grybautojas vylėsi, kad prapliupęs lietus situaciją pagerins ir jau netrukus grybų paieškos atneš geresnių rezultatų. 

Geras prognozes grybautojams patvirtino Vilniaus universiteto profesorius, mikologas Ernestas Kutorga: „Manau, kad sausros padariniai grybienai ir grybų vystymuisi yra laikini. Grybai yra prisitaikę ištverti jiems nepalankius meteorologinius periodus. Palijus visoje Lietuvoje, grybai atsigaus“.

Profesorius pasakoja su studentais lankęsis Dzūkijos miškuose – ten jie pastebėjo, kad šviežių grybų vaisiakūnių šiuo metu dar yra labai mažai. „Pasirodė valgomosios voveraitės, lepšiai ir ūmėdės, bet neauga pievagrybiai, kazlėkai, musmirės ir kiti kepurėtieji grybai“,– teigė E.Kutorga.

Nors šiuo metu miškuose dar sunku pastebėti nuodingų grybų, prasidėjus grybų sezonui, jų padaugės.

Gali sunkiai pažeisti kepenis

Apsinuodijimų informacijos centro vedėja Laima Gruzdytė pasakoja, kad pavojingiausi Lietuvos miškuose augantys grybai – sudėtyje turintys amatoksino. Užtenka į organizmą patekti ir nedideliam kiekiui tokių grybų, kad kepenys būtų greitai pažeistos.

Nuodingų grybų suvalgę žmonės jaučia pykinimą, pilvo skausmą, gali vemti, viduriuoti. Šie simptomai pasireiškia ne iškart. Žmogus gali gerai jaustis kelias valandas, dieną ar net ilgiau. 

Apsinuodijimas nuodingais grybais klastingas ir tuo, kad antrą dieną simptomai susilpnėja ir dažnai pasijuntama geriau.

„Tada žmogus galvoja, kad galbūt viskas praėjo savaime, nieko daryti nereikia ir nesikreipia į gydymo įstaigą. O organizme vyksta dideli pokyčiai ir yra pažeidžiamos kepenys. Ir kai sekančią dieną būklė vėl pablogėja, tai paprastai žmogus jau atvyksta su rimtais kepenų pažeidimais, kartais net su kepenų nepakankamumu ir išsivysčiusiomis komplikacijomis“,– pasakojo gydytoja toksikologė. 

Vos pajutus apsinuodijimo simptomus, patariama kreiptis į gydymo įstaigas ir neužsiimti savigyda.

Kaip išvengti apsinuodijimo grybais?

L.Gruzdytė tvirtino, kad pagrindinis patarimas – rinkti tik gerai žinomus grybus. Taip pat reikėtų nepirkti jau supjaustytų, apdorotų grybų, kurių negalima gerai apžiūrėti. Jeigu gerai nepažįstate grybų, patartina vengti ir turgaus prekeivių surinktų gėrybių.

Ruošti surinktus grybus patariama tik gerai apšviestoje patalpoje arba dienos šviesoje, jeigu sutrikęs regėjimas – būtina užsidėti akinius. Jeigu tarp surinktų grybų pasitaikė nors vienas, keliantis abejonių, jį reikėtų išmesti. 

„Net jei viena žalsvoji musmirė patektų į grybienę, gali stipriai apsinuodyti visi patiekalą valgę žmonės“, – aiškino L.Gruzdytė.

Nepatyrusiems grybautojams patariama rinkti grybus, turinčius kempininę apačią. Tokių grybų sukelti virškinimo sutrikimai dažniausiai praeina per porą dienų ir pavyksta išvengti rimto apsinuodijimo. 

O štai kepurės apačioje lakštelius turinčius grybus labai lengva sumaišyti su nuodingaisiais. Apsinuodijimas tokiais grybais gali baigtis net mirtimi. 

Apsinuodijimų informacijos biuro duomenimis, praėjusiais metais stacionare buvo gydyti net 42 grybais apsinuodiję žmonės – tai net 45 procentais daugiau negu užpernai. 

Per pastaruosius dvejus metus nuodingi grybai pasiglemžė po vieną gyvybę. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.