Nustebsite: vienos rūšies cukrus yra netgi naudingas jūsų dantims

Natūralus beržų cukrus, moksliškai vadinamas ksilitoliu, atrodo ir yra labai panašaus skonio į įprastąjį cukrų, tačiau jis, atvirkščiai nei naudojamas kasdieniniame maiste, teigiamai veikia dantis.

Natūralus beržų cukrus, moksliškai vadinamas ksilitoliu, atrodo ir yra labai panašaus skonio į įprastąjį cukrų, tačiau jis, atvirkščiai nei naudojamas kasdieniniame maiste, teigiamai veikia dantis.<br> 123rf.com nuotr. 
Natūralus beržų cukrus, moksliškai vadinamas ksilitoliu, atrodo ir yra labai panašaus skonio į įprastąjį cukrų, tačiau jis, atvirkščiai nei naudojamas kasdieniniame maiste, teigiamai veikia dantis.<br> 123rf.com nuotr. 
Gydytoja odontologė Indrė Misiūnienė prisidėjo prie lietuviškos dantų pastos su ksilitoliu gimimo proceso.
Gydytoja odontologė Indrė Misiūnienė prisidėjo prie lietuviškos dantų pastos su ksilitoliu gimimo proceso.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 7, 2018, 11:50 AM

Gydytoja odontologė Indrė Misiūnienė patvirtina, kad ksilitolio nauda dantims – neabejotina. Maža to, gydytoja pati prisidėjo prie lietuviškos dantų pastos su ksilitoliu gimimo proceso.

Atlieka penkias pagrindines funkcijas

Anot I.Misiūnienės, ksilitolis atlieka penkias pagrindines funkcijas. Jis trukdo bakterijoms prisitvirtinti prie danties, taip pat skatina seilių išsiskyrimą, o nuo jo gerėja savaiminis apsivalymas, kova su bakterijomis.

„Dar viena svarbi ksilitolio funkcija yra šarminimas – burnoje turi vyrauti silpnai šarminė terpė. Valgant ar užkandžiaujant ji rūgštėja, o šarminėje terpėje vyksta remineralizacija – mineralai grįžta. Tai ypač aktualu padidėjusio rūgštingumo, sujautrintų dantų savininkams“, – pasakoja gydytoja.

Naudojant ksilitolį dantys atrodo baltesni, nes prisotintas mineralų emalis kitaip laužia šviesą nei porėtas.

Be to, beržų cukrus ilgainiui gali pakeisti burnos mikroflorą į gerąją pusę: pagrindinė ėduonį sukelianti bakterija Streptococcus mutans valgo ksilitolį kaip įprastą cukrų, tačiau negali jo suvirškinti ir miršta badu. Todėl persvarą ilgainiui ima gerosios bakterijos ir mažėja ėduonies rizika.

„O paskutinis faktas daug kam skamba ir neįtikėtinai – kadangi ksilitolis palankiai veikia bakterinę terpę visoje burnoje, o burna susijusi su nosimi, rykle, tad apie 40 proc. mažėja ausų uždegimų. Ksilitolis gana senai naudojamas dantų priežiūros priemonėse, tik dažniausiai labai nedideliais kiekiais“, – teigia gydytoja.

Genetika beveik nieko nelemia

Statistika nedžiugina: lietuvių burnose labai paplitęs ėduonis.

„Nėra tokių dalykų kaip jautrūs ar silpni dantys. Dantys gali būti sujautrėję arba susilpnėję. Genetika taip pat praktiškai nieko nelemia – daugiausia 3,5 proc. dantų būklės. Nereikia 100 dantų priežiūros priemonių, skirtų simptomams užkaišyti, pakanka tinkamai parinktų priemonių: geras dantų šepetėlis, geriausia vadinamasis vieno danties, ir tarpdančių šepetėliai. O svarbiausias profilaktikos punktas – kokybiškas valymas“, – sako I.Misiūnienė.

Anot gydytojos, didelis pliusas, jeigu pastoje yra eterinių aliejų, kurie turi antibakterinį, antivirusinį ir antigrybelinį poveikį.

Tyrimais patvirtinta, kad kalendros lapų eteriniai aliejai specifiškai veikia pagrindinę ėduonį sukeliančią bakteriją Streptococcus mutans, laimų eterinis aliejus tonizuoja dantenas, padeda gyti mažoms žaizdelėms, taip pat palankiai veikia mikroflorą, skatina seilių išsiskyrimą.

Dėl eterinių aliejų į dantų pastą nereikia dėti jokių cheminių konservantų.

Dantų pastos gimimas – nuo vizijos iki gamybos

„Prieš kelerius metus užsibrėžiau tikslą išsiaiškinti, kuri dantų pasta yra pati geriausia, to vis klausinėja pacientai. Susipirkau visas įmanomas pastas, kurias galėjau rasti, tyrinėjau ingredientus, ragavau, mėginau, rašiau laiškus gamintojams norėdama sužinoti smulkiausias detales. Ir sukūriau idealios pastos viziją – daug ksilitolio, eteriniai aliejai, jokių konservantų“, – pasakoja I. Misiūnienė.

Ėmusi ieškojau būtent tokių pastų gydytoja teigia jų neradusi, atsisiuntusi tik panašių – ir poveikis patikęs.

„Kaip tik tuomet pradėjau bendradarbiauti su „BIOK laboratorija“ ir kurti dantų pastą Lietuvoje. Procesas užtruko – tuo metu gimė ir mano trečias sūnus, tad vienu metu kūriau du gražius dalykus“, – juokauja dantų pastos su ksilitoliu kūrėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.