10 produktų, apsaugančių širdį ir kraujagysles nuo ligų

Iš širdies arterijomis po visą kūną keliauja deguonimi prisotintas kraujas. Įprastai sveikos arterijos turi būti stiprios, lanksčios ir elastingos. Deja, užakusios kraujagyslės šių savybių neturi, o problemai progresuojant gali išsivystyti aterosklerozė ir kitos problemos.

 Lietuvoje sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis amžius jaunėja, o kasmet miršta vis daugiau žmonių.<br> 123rf.com nuotr.
 Lietuvoje sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis amžius jaunėja, o kasmet miršta vis daugiau žmonių.<br> 123rf.com nuotr.
  Citrinos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje bei apsaugo arterijas nuo oksidacinės žalos.<br> 123rf.com nuotr.
  Citrinos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje bei apsaugo arterijas nuo oksidacinės žalos.<br> 123rf.com nuotr.
 Sezamų aliejuje esančios riebalų rūgštys gali būti naudingos aterosklerozės sukėlėjų prevencijai.<br> 123rf.com nuotr.
 Sezamų aliejuje esančios riebalų rūgštys gali būti naudingos aterosklerozės sukėlėjų prevencijai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 26, 2018, 4:05 PM

Lietuvoje sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis amžius jaunėja, o kasmet miršta vis daugiau žmonių. Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, aterosklerozė yra viena iš pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių.

Aterosklerozė trukdo kraujui tekėti į gyvybiškai svarbius organus, bet yra maisto produktų, kurių įtraukimas į mitybos racioną gali padėti išsaugoti gerą širdies sveikatą ir apsaugoti nuo arterijų užsikimšimo ar net išsaugoti gyvybę, rašo providr.com.

1. Ciberžolė

Ciberžolė – tai nuostabus prieskonis, kuriame yra kurkumino, padedančio sumažinti MTL („blogojo“) cholesterolio kiekį kraujyje bei apsaugoti nuo plokštelių kaupimosi arterijose.

2. Česnakas

Šis vaistinis augalas taip pat yra labai svarbus širdies sveikatai, nes jis padeda išvalyti užsikimšusias arterijas. Tad kraujas gali vėl netrukdomas tekėti į svarbiausius kūno organus. 1997 m. „Nutrition“ žurnale paskelbto tyrimo duomenys rodo, kad česnakai gali apsaugoti ir išgydyti nuo aterosklerozės.

3. Imbieras

Anot healthline.com, imbieras taip pat turi daug neįkainojamos naudos sveikatai. Jame yra junginių, užkertančių kelią plokštelių susikaupimui bei mažinančių bendrą cholesterolio kiekį.

4. Kajeno pipiras

Kaip pranešama livestrong.com internetiniame puslapyje, kajeno pipiras yra vaistažolinis preparatas, naudojamas kraujotakos sutrikimų ir širdies ligų gydymui. Šis prieskonis gelbsti sumažinant širdies smūgio riziką, o jame esantis junginys, žinomas kaip kapsaicinas, gerina kraujotaką.

5. Citrina

Specialistų teigimu, galima įspausti šiek tiek citrinos į vandenį arba ant maisto, tai gali turėti labai daug naudos širdies sveikatai. Kaip žinoma, citrinos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje bei apsaugo arterijas nuo oksidacinės žalos.

6. Cinamonas

2003 m. atliktas tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti „Diabetes Care“ žurnale, nustatė, kad kasdien suvartojant po 1, 3 ar 6 gramus cinamono, gali padėti sumažinti 2 tipo cukriniu diabetu sergančiųjų gliukozės, trigliceridų, „blogojo“ cholesterolio bei bendrą cholesterolio kiekį kraujyje.

7. Linų sėmenys

Pubmed.com rašo, kad linų sėmenys yra ne tik puikus skaidulų šaltinis, bet ir tinka širdžiai, nes turi omega-3 riebalų rūgščių, mažinančių spaudimą ir malšinančių uždegimą.

8. Rauginti kopūstai

Kaip „Fox News“ praneša, rauginti kopūstai yra veiksminga priemonė norint užkirsti kelią aterosklerozės vystymuisi.

9. Sezamų aliejus

2006 m. „Medicinal Food Journal“ paskelbtame tyrime nurodyta, kad sezamų aliejuje esančios riebalų rūgštys gali būti naudingos aterosklerozės sukėlėjų prevencijai, mat jos padeda sumažinti trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį kraujyje.

10. Granatų sultys

Granatų sultyse yra maistinių medžiagų, tokių kaip magnis ir selenas, kurie yra svarbūs širdies sveikatai. 2009 m. atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad kasdien 18 mėnesių geriant po 230 ml granatų sulčių sulėtėja miego arterijų užakimo ir ligos progresavimo procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.