Sausos odos priežiūra: šerpetojimas gali signalizuoti ir ligą

Tam, kad tinkamai pasirūpintume savo oda ir suteiktume jai maksimalią priežiūrą, turime puikiai žinoti, su kokiomis problemomis kovojame. Rudenį vėstant orams prasideda odos būklės pablogėjimo metas. Sausas patalpų oras, temperatūros svyravimai ir nepakankama priežiūra kaip mat „padovanoja“ mums šerpetojančią, paraudusią ir elastingumą praradusią odą. Bet ar tikrai žinome skirtumą tarp sausos ir išsausėjusios odos?

 Išsausėti gali visų tipų oda, net ir riebi bei spuoguota. <br> 123rf nuotr.
 Išsausėti gali visų tipų oda, net ir riebi bei spuoguota. <br> 123rf nuotr.
 Sausa oda yra klasifikuojama kaip turinti ypač mažai lipidų, o tai reiškia, kad toks odos tipas gamina itin mažai riebalų, reikalingų drėgmės sulaikymui.<br> 123rf nuotr.
 Sausa oda yra klasifikuojama kaip turinti ypač mažai lipidų, o tai reiškia, kad toks odos tipas gamina itin mažai riebalų, reikalingų drėgmės sulaikymui.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-07 15:44, atnaujinta 2022-10-25 13:23

Sausa oda yra klasifikuojama kaip turinti ypač mažai lipidų, o tai reiškia, kad toks odos tipas gamina itin mažai riebalų, reikalingų drėgmės sulaikymui. Per sausą odą išgaruoja daug vandens, tad neretai moterys skundžiasi, kad odą tempia, ji šerpetoja, yra šiurkšti, raukšlės tampa ryškesnės. Sausa oda taip pat yra gerokai pažeidžiamesnė, tad padidėja odos jautrumo ir paraudimo tikimybė.

Išsausėjusi (dehidratuota) oda kenčia nuo vandens trūkumo, tačiau vis dar sugeba gaminti riebalus. Išsausėti gali visų tipų oda, net ir riebi bei spuoguota. Netinkama odos priežiūra, temperatūrų kaita, kaitri saulė, didelis vėjas, spaudžiantis šaltukas – visa tai yra vieni iš daugelio galimų odos išsausėjimo veiksnių.

Nereikėtų pamiršti, kad šerpetojanti oda taip pat gali signalizuoti apie tokias ligas kaip atopinis dermatitas ar žvynelinė.

Dehidratuotai odai reikia drėkinamųjų kremų su glicerinu ar hialurono rūgštimi, padedančių odą išlaikyti gražią ir skaisčią. O štai su šveitikliais persistengti nereikėtų – šie išsausėjimą gali tik dar labiau pablogintį, taip pat sukeldami nepageidaujamą raudonį. Būtina rinktis švelnų prausiklį be sulfatų, kad išvengtumėte dar didesnės odos dehidratacijos po prausimosi. O visų svarbiausia – nepamirškite kasdien išgerti pakankamai vandens.

Ir paskutinis patarimas - po maudynių kremu tepkite dar drėgną veidą odą, šitaip neleisite vandeniui išgaruoti.

Parengta pagal skincare.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.