Veidrodyje išvydę tai susirūpinkite – antakiai ir blakstienos atskleis tiesą apie jūsų sveikatą

Turbūt niekam nekyla abejonių, kad sveikos, ilgos ir tankios blakstienos, išraiškingi antakiai – žmogaus puošmena. Be to, jie itin svarbūs fiziologiškai, saugo akis nuo dulkių ir kitų svetimkūnių, prakaito patekimo. O štai jų išretėjimas – ne tokia jau reta problema, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tad jei veidrodyje pastebėjote kad blakstienos ir antakiai nedžiugina – šis straipsnis, kaip tik jums.

Antakių ir blakstienų retėjimas, nusilpimas gali būti nulemtas įvairių priežasčių, dažniausiai jos yra laikinos ir, tinkamai prižiūrint, lengvai įveikiamos.<br> 123rf nuotr.
Antakių ir blakstienų retėjimas, nusilpimas gali būti nulemtas įvairių priežasčių, dažniausiai jos yra laikinos ir, tinkamai prižiūrint, lengvai įveikiamos.<br> 123rf nuotr.
Jei norite išvengti antakių ir blakstienų retėjimo, prieš miegą nepamirškite gerai nusivalyti makiažo prieš miegą.<br> 123rf nuotr.
Jei norite išvengti antakių ir blakstienų retėjimo, prieš miegą nepamirškite gerai nusivalyti makiažo prieš miegą.<br> 123rf nuotr.
Pincetu ar vašku depiliuojami antakiai gali nustoti augti.<br> 123f nuotr.
Pincetu ar vašku depiliuojami antakiai gali nustoti augti.<br> 123f nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 4:51 PM, atnaujinta Oct 26, 2018, 11:03 AM

Antakių ir blakstienų retėjimas, nusilpimas gali būti nulemtas įvairių priežasčių, dažniausiai jos yra laikinos ir, tinkamai prižiūrint, lengvai įveikiamos: tai stresas, medžiagų apykaitos pokyčiai, tam tikrų medikamentų vartojimas, kartais net tam tikros ligos.

Dažniausios išretėjimo priežastys

Stresas. Kai labai nervinatės, stresuojate, jūsų organizme padidėja kortizolio koncentracija. Tai paveikia bendras organizmo funkcijas. Streso nulemti pokyčiai organizme gali nulemti ir plaukų slinkimą, įskaitant blakstienas ir antakius.

Trichotilomanija. Tai sutrikimas, kai žmogus pešioja savo plaukus. Dažniausiai tokį sutrikimą turintys asmenys pešioja po vieną plauką, bet pasitaiko, kad tai daroma net kuokštais. Šis sutrikimas prasideda vaikystėje ar paauglystėje, su amžiumi gali nuslopti, bet pasitaiko, kad tęsiasi ir ilgiau.

Egzema. Tai odos liga, kuri gali sukelti paraudimą, niežėjimą. Šiuo atveju be gydytojo dermatologo konsultacijos neišsiverčiama. Egzema gali atsirasti ir ant akių vokų, taip paveikdama antakius ir blakstienas, nulemdama jų retėjimą. Paskirtus vaistus tokiais atvejais būtina naudoti reguliariai, kad būtų pasiektas geriausias rezultatas.

Plaukų šalinimas. Pincetu ar vašku depiliuojami antakiai gali nustoti augti. Tad jei pastebėjote, kad antakiai po depiliacijos atauga vis rečiau ir dar ima retėti, procedūrų bent kuriam laikui reikėtų atsisakyti.

Vaistai. Tam tikri vaistai gali nulemti blakstienų ir antakių plaukelių slinkimą. Todėl visuomet turėkite galvoje, kad vaistai gali turėti šalutinių poveikių, dėl kurių reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Medžiagų apykaitos pokyčiai. Organizmo metabolizmas sulėtėja, kai žmogus sensta. Organizmo disbalansas nulemia ir plaukų slinkimą, nes jų folikulai mažiau stimuliuojami. Pavyzdžiui, skydliaukės problemos gali nulemti antakių ir blakstienų retėjimą.

Alopecija. Tai imuninės sistemos sutrikimas, dėl kurio slenka plaukai. Imuninės ląstelės atakuoja plaukų folikulus. Alopecija gali nulemti plaukų slinkimą nuo viso kūno arba tik tam tikrų jo dalių, pavyzdžiui veido, galvos. Šiai ligai gydymo nėra, tačiau medikai šį tą situacijai pagerinti gali rekomenduoti.

Alergija kosmetikai. Daugelyje kosmetikos priemonių gausiu cheminių medžiagų, kurios gali nulemti plaukelių slinkimą arba sukelti alergines reakcijas. Jei esate alergiški, geriau vengti kosmetikos priemonių arba rinktis tik natūralias. Be to, tokios priemonės kaip blakstienų tušas gali nulemti dermatitą ar konjuntyvitą. Tai reiškia, kad sudirginama oda arba jis patenka į akis, sukeldamas uždegimą.

Chemoterapija. Chemoterapija padeda išgelbėti žmogaus gyvybę, tačiau atsiliepia kūno plaukuotumui. Šis poveikis gali būti trumpalaikis arba ilgalaikis. Atsiradus plaukų slinkimui, svarbu pasitarti su prižiūrinčiu mediku.

Kaip išvengti problemų

Jei norite išvengti antakių ir blakstienų retėjimo, prieš miegą nepamirškite gerai nusivalyti makiažo prieš miegą. Makiažas ir purvas gali užkimšti blakstienų folikulus ir lėtina plaukų augimą.

Venkite trinti akis, ypač jei esate alergiškas.

Drėkinkite ir maitinkite. Galite naudoti maitinančius aliejus, kurie apsaugos nuo lūžinėjimo ir slinkimo. Tinka įvairūs maitinantys serumai su peptidais, biotinu ar keratinu.

Sveikai maitinkitės. Sveika mityba itin svarbi jūsų organizmui, tuo pačiu ir antakiams bei blakstienoms. Valgykite maisto, kuriame yra daug baltymų ir vitaminų. Pavyzdžiui, žuvies, kiaušinių, pupelių, sojos baltymų ir jogurto. Šie produktai gali padėti blakstienoms augti. Taip pat nepamirškite lašišos, ji yra puikus omega 3 riebalų rūgščių šaltinis, kuris padeda blakstienoms ir antakių augimui. Biotinas (taip pat žinomas kaip vitamino B kompleksas) taip pat puikiai tinka blakstienų ir antakių stiprinimui.

Jei antakiai ir blakstienos retėja, padidinkite savo paros folio rūgšties, mineralų, tokių kaip siera ir vitaminai A, B3 ir E dozę.

Parengta pagal odos specialistės Michelle Skelly patarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.