Pagrindinės priežastys, dėl kurių veidą beria spuogai

Vyrauja nuomonė, kad spuoguota oda yra tik paauglių problema, tačiau ji gali būti aktuali ir suaugusiems. Tiek vyrus, tiek moteris spuogai gali kankinti dėl tam tikrų hormoninių pakitimų ar sveikatos problemų. Dailiosios lyties atstovėms spuogų gali atsirasti ir dėl netinkamos dekoratyvinės kosmetikos, kuri gali sukelti tam tikrus uždegiminius odos procesus, aknę bei alergiją.

 Aknė yra ne tik paauglių problema.<br> 123rf nuotr.
 Aknė yra ne tik paauglių problema.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2018, 9:56 PM

Spuogai dažniausia atsiranda dėl odos viduje vykstančių biologinių procesų. Įtakos turi genetika, lytinių hormonų pokyčiai, stresas, vaistai, netinkančios kosmetikos naudojimas ar nepilnavertė mityba. Pastebėjus, jog spuogų daugėja, reikėtų ieškoti priežasties, kodėl taip yra. Galbūt pasikeitė mityba, o gal patiriate daug streso? Tačiau specialistai teigia, jog spuogų atsiradimą paskatina hormonų pokyčiai, įvykę dar paauglystėje.

Kovai su spuogais yra sukurta gausybė priemonių. Tai įvairios veido valymui skirtos antibakterinės putos, specialūs valomieji losjonai, serumai, tonikai, geliai, prausikliai, šveitikliai bei drėkinamieji kremai. Kovoti su spuogais taip pat efektyviai padeda ir arbatmedžiu praturtintos kosmetikos priemonės.

Populiari tarp jaunų moterų

Viena dažniausiai pasitaikančių odos ligų yra aknė. Tai plauko folikulo riebalinės liaukos uždegiminė liga. Dažniausiai šis odos susirgimas atsiranda paauglystėje ir dingsta jai pasibaigus, tačiau aknė gali pasireikšti ir vyresnio amžiaus žmonėms. Tai pati dažniausia odos liga, kuria serga iki 90 proc. paauglių ir iki 50 proc. suaugusių moterų iki 45 metų amžiaus, tad ilgą laiką laikyta daugiau paauglių problema, šiandien ji laikoma ir jaunų moterų bėda.

Pasak vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Kristinos Zacharevič, aknės priežastys būna įvairios: hormonų pusiausvyros sutrikimai, žarnyno ligos, nesubalansuota mityba, piktnaudžiavimas saldiklių gausiais gėrimais. Norint rasti tikrąją aknės atsiradimo priežastį, reiktų kreiptis į gydytoją dermatologą.

Aknė gali būti lengvos ir sunkios formos. Lengvai formai, nedideliems bėrimams įveikti pakanka kosmetologinių priemonių, o štai sunkesnei – jau gali reikėti ir rimtesnio medikamentinio gydymo, kurį turėtų skirti specialistas. Tačiau ir vienu, ir kitu atveju svarbiausia pasirinkti odai tinkamiausias priemones.

Priemonės pagal amžių

Vyrauja paplitusi nuomonė, kad į uždegiminius procesus yra linkusi tik nešvari oda, tačiau tai nėra tiesa. Vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių spuogų susidarymą, yra riebalų perteklius, kuris užkemša poras bei sukelia uždegiminius procesus.

Gali kilti pagundų riebią odą dažnai prausti, valyti ir naudoti odą sausinančias priemones, tačiau išsausėjusi oda dar stipriau aktyvuoja riebalų išsiskyrimą, tad geriau naudoti švelnų odos valiklį, kuris savo sudėtyje neturi alkoholio, ir odos drėkiklį. Reguliarus odos valymas yra vienas svarbiausių žingsnių sveikos odos link.

Vaistininkė įspėja, kad daugelis gaminių, kurie skirti gydyti spuoguotą paauglių odą, yra labai intensyvūs ir sausina odą, todėl netinka vyresnio amžiaus moterims. Visuomet reikia rinktis pagal amžių tinkams odos priežiūros priemones. Jos turėtų būti lengvos, jų sudėtyje turėtų būti antioksidantų ir nebūti aliejų. Netinkami ingredientai gali dirginti odą, ypač, jeigu ji yra linkusi sausėti.

Pasak K.Zacharevič, jei jaučiamas odos perštėjimas, skausmas, jei vizualiai yra matomi pūlingi dariniai, tokiu atveju tikrai reikėtų ir medikamentinio gydymo bei specialisto konsultacijos. Kad ir kaip norėtųsi, jokiu būdu negalima spaudyti spuogų. Taip pasielgę galime prailginti gijimo procesą, be to, padidėja ir randų tikimybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.