7 požymiai, bylojantys, kad jūsų organizmui trūksta geležies

Anemija, dar vadinama mažakraujyste, yra būklė, kai kūnui trūksta sveikų raudonųjų kraujo kūnelių. Kitaip tariant, jie nebeturi pakankamai hemoglobino ir tinkamai neatlieka savo funkcijos.

 Anemija, dar vadinama mažakraujyste, yra būklė, kai kūnui trūksta sveikų raudonųjų kraujo kūnelių.<br> 123rf nuotr.
 Anemija, dar vadinama mažakraujyste, yra būklė, kai kūnui trūksta sveikų raudonųjų kraujo kūnelių.<br> 123rf nuotr.
 Pablogėjusi lūpų būklė gali pranešti ir apie geležies trūkumą organizme. <br> Instagram nuotr.
 Pablogėjusi lūpų būklė gali pranešti ir apie geležies trūkumą organizme. <br> Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2018, 9:43 PM

Raudonieji kraujo kūneliai yra atsakingi už deguonies tiekimą ir anglies dioksido šalinimą iš organizmo. Jei šie procesai nėra atliekami, mes galime apsinuodyti anglies dioksidu.

Internetinė svetainė „Bright Side“ pateikė anemijos simptomų sąrašą ir jeigu skundžiatės daugiau nei vienu iš šių požymių, vertėtų susirūpinti savo sveikata ir pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.

1. Išblyškusi oda

Kai mūsų organizmas negauna pakankamai deguonies arba kenčia nuo sumažėjusio raudonųjų kraujo kūnleių kiekio, mūsų oda gali pakeisti spalvą ir tapti itin blyškios spalvos. Tai būdinga ne tik veidui, bet ir visam kūnui, ypatingai rankoms, vidinei apatinių akių vokų daliai ir liežuviui.

2. Nereguliarus širdies ritmas

Dėl sumažėjusio hemoglobino kiekio širdžiai tampa sunkiau atlikti savo funkcijas ir pumpuoti kraują. Ji turi dirbti sunkiau, kad aprūpintų organizmą deguonimi, todėl širdies ritmas gali pasidaryti nereguliarus.

3. Nuovargis

Jeigu organai negauna pakankamai deguonies, kūnas privalo dirbti kur kas sudėtingiau, kad gamintų energiją kiekvienos dienos veiklai. Dėl šios priežasties galime jaustis pavargę.

4. Problemos su dėmesio sutelkimu

Visiems mūsų organams, o taip pat ir smegenims, reikia deguonies, kad galėtų normaliai atlikti savo veiklą. Jei smegenims pritrūksta deguonies, mums pasidaro sunkiau aiškiai mąstyti, suprastėja dėmesio sutelkimas, koncentracija.

5. Nagų trapumas

Nagų lūžinėjimas arba jų formos pakitimas į šaukšto yra kitas dažnas, bet mažiau žinomas mažakraujystės simptomas, mat jiems taip pat reikia deguonies.

6. Lūpų kampučių suskilinėjimas

Lūpos sausėja ir skeldėja ne tik dėl oro sąlygų – karščio ar atšiauraus vėjo. Pablogėjusi lūpų būklė gali pranešti ir apie geležies trūkumą organizme. 

7. Norisi valgyti tai, kas nėra maistinga ar valgoma

Jeigu norisi valgyti žemes, molį, kukurūzų krakmolą, dažų paletes, kartoną ar net valymo priemones, greičiausiai jums trūksta geležies. Tačiau, kodėl taip yra, mokslininkai kol kas neturi atsakymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.