Gydytoja paaiškino, kodėl svarbu neatsisakyti pieno, net jei netoleruojate laktozės

Pieno produktai daugeliui mūsų yra neatsiejami nuo pusryčių: mes pienu gardiname kavą, mielai juo užpilame dribsnius ar avižinę košę, neretai ryte renkamės valgyti ir varškę, jogurtą arba sūrelius.

Pieno produktai mūsų organizmui teikia didelę naudą.<br>123rf nuotr.
Pieno produktai mūsų organizmui teikia didelę naudą.<br>123rf nuotr.
Pieno produktai mūsų organizmui teikia didelę naudą.<br>123rf nuotr.
Pieno produktai mūsų organizmui teikia didelę naudą.<br>123rf nuotr.
Vilnietė gydytoja dietologė Žana Antonova rekomenduoja neatsisakyti pieno produktų.<br> lrytas.lt archyvo nuotr. 
Vilnietė gydytoja dietologė Žana Antonova rekomenduoja neatsisakyti pieno produktų.<br> lrytas.lt archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-07 16:56

Bet ar dažnai vartoti pieno produktus sveika? Vilnietė gydytoja dietologė Žana Antonova neabejoja, kad taip. Neišbraukti pieno produktų iš savo raciono ji rekomenduoja net ir netoleruojantiems laktozės.į

– Kuo mums naudingas pienas? – paklausiau gydytojos Ž.Antonovos.

– Visų pirma pienas yra visavertis baltymas. Jame yra A, D ir B grupės vitaminų. Taip pat pieno produktai, ypač pats pienas, turi pakankamai daug kalcio ir fosforo, kurie padeda stiprinti kaulus.

Svarbu ir tai, kad piene esantį kalcį mūsų organizmas pakankamai gerai įsisavina. Pakankamai didelį kiekį kalcio turi ir kai kurie augalinės kilmės maisto produktai, bet juose yra įvairiausių kitų maisto medžiagų, kurios blogina kalcio įsisavinimą

– Kiek pieno produktų suvartoti sveika?

– Rekomenduojama, kad racione per dieną būtų iki trijų porcijų pieno produktų.

Tai gali būti ne tik pienas, bet ir varškė, rauginti pieno produktai. Pastaruosius ypač gerai vartoti, nes juose yra ir gerųjų bakterijų, probiotikų, reguliuojančių virškinamojo trakto veiklą ir padedančių palaikyti mūsų organizmo mikrobiotą. Tai labai svarbu po antibiotikų vartojimo, kai vaistai pažeidžia mikrobiotą.

– Patikslinkite, kokio dydžio yra viena pieno porcija.

– Tai gali būti, pavyzdžiui, viena stiklinė pieno, arba 35 gramai sūrio, arba vienas nedidelis indelis jogurto.

– Itin daug diskusijų sukėlė Sveikatos apsaugos ministerijos noras Lietuvos mokyklose ir darželiuose įvesti pieno prievolę, tai yra kad visi vaikai iki pilnametystės privalomai kasdien gautų išgerti po stiklinę (apie 200 ml) pieno. Kaip tai vertinate jūs?

– Aš esu už tai. Yra atlikta daug tyrimų, kurie atskleidžia, kad kuo vaikas tampa vyresniu, tuo mažiau vartoja pieno – ne tiek pieno produktų, kiek paties pieno.

Pieną, kuris, kaip minėjau, yra vienas pagrindinių kalcio šaltinių, vis dažniau vaikai pakeičia jokios naudos neturinčiais saldžiais gėrimais, vaisvandeniais, sulčių gėrimais.

Be to, tiek paaugliai, tiek ir suaugusieji kalcio suvartoja nepakankamai.

Dėl to ateityje didėja osteoporozės, kaulų lūžių rizika. Aišku, osteoporozei turi poveikį ne tik kalcio turintys produktai, bet jie yra labai svarbūs.

Todėl manau, kad idėja skatinti vaikus įprasti išgerti po vieną stiklinę pieno per dieną, yra gera.

Bet reikėtų gerai pagalvoti, kaip tas pienas vaikams bus patiekiamas. Jeigu šaltuoju periodu jis bus patiekiamas šaltas, tai, sutikite, ne kiekvienas norėtų tokio išgerti.

Patiekiant vaikams pieną reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą, taip pat galima skatinti vaikus suvartoti daugiau pieno duodant pieno kokteilius.

Aišku, turi būti ir tam tikra edukacija, antraip vien pieno įvedimas į vaiko, kuris jo niekada negeria, racioną kažin ar suveiks.

– Bet ne visi gali gerti pieną. Dalis žmonių juk netoleruoja laktozės.

– Taip, yra žmonių, kurie netoleruoja laktozės.

Kas yra laktozė? Tai – pieno angliavandenis, pieno cukrus, kuris, kai patenka į organizmą ir yra skaidomas tam tikro fermento.

Bet ne visi asmenys to fermento turi pakankamai. Tokiu atveju laktozė patenka tiesiai į storąjį žarnyną ir žmogus pradeda jausti pilvo pūtimą, gali prasidėti viduriavimas, apimti silpnumas.

Jeigu žmogus išgeria pieno ir pusvalandžio-valandos bėgyje pajunta šiuos simptomus, tai rodo laktozės netoleravimą.

Jeigu įtariate, kad netoleruojate laktozės galite tiesiog dviem savaitėm iš raciono pašalinti pieno produktus ir pastebėti, ar savijauta nepagerėjo.

Laktozės netoleravimas tiesiogiai nustatomas ir atlikus kraujo ar kvėpavimo tyrimus.

Įdomu tai, kad laktozės netoleravimas gali būti skirtingo lygmens. Vieniems simptomai pasireiškia vos vos į kavą įpylus pieno, kiti gali toleruoti tam tikrą laktozės kiekį.

Laktozės netoleravimas gali būti įgimtas, bet taip nutinka labai retai.

Dažniausiai laktozės netoleravimas išsivysto ne vaikams, bet suaugusiems, nes su amžiumi vis mažėja pieno cukrų skaidančio fermento.

Vaikams laktozės netoleravimas laikinai gali pasireikšti persirgus tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, rotavirusu. Tokiu atveju rekomenduojama dviem savaitėm apriboti pieno produktų suvartojimą, o po to juos įvesti į racioną palaipsniui.

Jei paaiškėjo, kad netoleruojate laktozės, tai nėra pasaulio pabaiga. Tiesiog galite rinktis pieną be laktozės. Šiai dienai nemažai gamintojų gamina pieną be laktozės. Jame nėra jokios chemijos, kaip dažnai galvojama. Tiesiog iš pieno pašalinamas pieno cukrus.

Mažai laktozės turi ir fermentuoti pieno produktai. Rauginimo proceso metu pieno cukrų perdirbama bakterijos ir jo labai mažai lieka rauginto pieno produktuose. Todėl netoleruojantys laktozės žmonės gali visiškai toleruoti varškę, jogurtą, sūrį ir patiekalus, pagamintus iš jų, bet negali gerti pieno.

– Pieno produktų būna įvairaus riebumo. Ar verta rinktis mažesnio riebumo pieno produktus?

– Riebalai žmogaus mityboje turi būti. Dėl to rekomenduojama rinktis vidutinio riebumo (iki 2,5 proc.) pieno produktus.

– Ar reikėtų atkreipti dėmesį į pieno produktuose esantį cukrų?

– Visada geriausia pirkti natūralų jogurtą ar kitus pieno produktus ir žiūrėti, kad juose nebūtų pridėtinio cukraus. Tačiau gali būti pieno cukrus.

– O kaip vertinate sviestą? Kartais jį rekomenduojama keisti augaliniais riebalais.

– Sviestas nėra tokia blogybė, kaip daug kur vaizduojama. Jis yra vitamino D šaltinis.

Taip, jis turi gyvūninės kilmės riebalų. Bet reikia vengti tų riebalų, kurie perdirbami, dedami į gaminius ar formuojasi maisto gaminimo metu, pavyzdžiui, kepant dideliame kiekyje aliejaus. Kaip tik tai yra tie transriebalai, kurių vartoti nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.