Netikėti profesoriaus A. Unikausko patarimai tiems, kam nesiseka užmigti

Jei naktį negalite užmigti ilgiau nei 15 min., nesinervinkite, o atsikelkite ir nuveikite ką nors naudingo – tai vienas iš būdų kovoti su stresu, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Profesorius A.Unikauskas patarė, kaip greičiau užmigti.<br>J.Stacevičiaus ir 123rf nuotr.
Profesorius A.Unikauskas patarė, kaip greičiau užmigti.<br>J.Stacevičiaus ir 123rf nuotr.
Nekokybiškas miegas – vienas stipriausių streso veiksnių.<br> 123rf nuotr.
Nekokybiškas miegas – vienas stipriausių streso veiksnių.<br> 123rf nuotr.
Profesorius Alvydas Unikauskas.<br>P.Mantauto nuotr.
Profesorius Alvydas Unikauskas.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 10:31 PM

Kad stresas nevargintų jis taip pat siūlo suvalgyti maisto produktų, kuriuos pats vadina maistiniu laimės šaltiniu.

„Saldumynai, alkoholis, kava ne ramina, o dar labiau sustiprina stresinę būklę“, – pastebi gydytojas. Todėl jis rekomenduoja išgerti puodelį kakavos – maisto produkto, labiausiai stimuliuojančio laimės hormonų gamybą.

Pasak jo, tikra karšta ir be pridėtinio cukraus geriama kakava labiausiai iš visų produktų stimuliuoja endorfinų gamybą. Kakava taip pat padeda sumažinti kortizolio (streso hormono) kiekį organizme ir pakelia kūno temperatūrą. Smegenys jaučia komfortą.

„Produktai su vitaminu C – eliksyras streso nukankintai imuninei sistemai – juose gausu antioksidantų, padedančių sustiprinti imunitetą, – sako profesorius. – O šparagai – maistinis džiaugsmo šaltinis. Juose gausu folio rūgšties, kuri prisideda prie prie laimės hormono (serotonino) gamybos.“

Nekokybiškas miegas – vienas stipriausių streso veiksnių, teigia A. Unikauskas. Neišsimiegoję ryte jaučiamės prastai, todėl sunku susidoroti su įvairiais dienos iššūkiais.

„Visą dieną žmogus lekia, visur skuba, bėga. Naktį žmogaus kūnas nebebėga, bet smegenys „varo“ toliau. Tad vakarus leiskite ne prie ekranų, o su knyga. Šviesus ekranas organizmui siunčia signalus, kad laikas keltis, organizmo laikrodis persijungia į dienos režimą“, – paaiškina daktaras.

Be to, jo teigimu, pabudę naktį, sutelkite dėmesį į kvėpavimą – smegenys dar neišsibudino, todėl turėtų pavykti nesunkiai ir vėl užmigti. „O jei neužmiegate daugiau nei 15 minučių, nesinervinkite, atsikelkite iš lovos ir nuveikite ką nors naudinga“, – pataria medikas.

Daugelis problemų, dėl kurių stresuojate šiandien, po metų atrodys visiškai niekinės – užsibrėžkite tikslą: vidinė ramybė privalo tapti jūsų siekiamybe, svarbiausiu tikslu, pastebi A. Unikauskas.

Parengė Eimantė Juršėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.