Slenka ir silpsta plaukai? 5 priežastys, apie kurias susimąsto ne kiekvienas

Slinkimas ir silpimas – viena didžiausių problemų, norintiems turėti gražius plaukus. O norint spręsti problemą, pirmiausia svarbu rasti jos priežastį.

 Plaukų augimas ir grožis stipriai priklauso nuo biotino ir kitų vitaminų.<br>123rf nuotr. 
 Plaukų augimas ir grožis stipriai priklauso nuo biotino ir kitų vitaminų.<br>123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2019, 11:20 AM, atnaujinta Mar 4, 2019, 2:01 PM

Paprastai per dieną išslenka maždaug 60-100 plaukų. Tad kelis rasti šepetyje – visiškai normalu. Tačiau kai delne lieka visas kuokštas, o iki šiol žvilgėję plaukai praranda gyvybingumą, verta susirūpinti. Kodėl tai vyksta?

Netinkama priežiūra

Ši priežastis pati paprasčiausia ir pirmiausia, kurią turite apgalvoti. Dažnai būtent ji būna užmiršta. Ar einant miegoti susirišate plaukus? O gal gumele juos veržiate kiekvieną dieną? Kokias priemones naudojate jų priežiūrai?

Dideli kiekiai plaukų fiksavimo priemonių – tokių kaip putos, lakas ir kitos – neleidžia plaukui laisvai kvėpuoti ir jis pradeda silpti. Netinkamas šampūnas taip pat gali būti silpnimo, nušiurimo priežastis. Nuolat veržiant plaukus gumele, jie laužomi ir žalojami, o įtampos vietoje gali netgi prasidėti plikimas. Turint silpnus plaukus verta pagalvoti apie natūralesnes, laisvas šukuosenas.

Nėštumas ir vaiko gimimas

Daugeliui moterų žinoma, kad nėštumas gal turėti įtakos tokiems kūno pokyčiams, apie kuriuos iki pastojant nė nepagalvodavote. Vienas jų – plaukų augimas. Dažniausiai nėštumo metu plaukų augimas kaip tik suintensyvėja, jie gali tapti puresni ar net pradėti labiau garbanotis.

Tačiau pagimdžius viskas apsiverčia. Dėl hormoninių pokyčių bei įvairių medžiagų trūkumo dažnai moteriai pradeda slinkti plaukai. Įprastai maždaug per pirmuosius metus slinkimas liaujasi, tačiau jeigu jis labai erzina – gali padėti specialūs preparatai ar maisto papildai.

Išsekimas ir stresas

Slenkantys plaukai gali būti ir patiriamo streso požymis. Kaip teigiama portale „EverydayHealth“, ilgalaikis stresas sukelia įvairių fizinių negalavimų. Tai ir psichosomatinio pagrindo skausmai, ir virškinimo sutrikimai, nemiga, ir plikimas.

Patiriamas stresas gali taip išbalansuoti žmogaus hormonų sistemą, kad 80-90 proc. jūsų plaukų, kurie turėtų aktyviai augti, atsisako stengtis. Folikulai silpsta ir plaukui išslinkus nauji atauga nebe taip greitai.

Svarbu suvokti, kad tai – laikina ir situacija pagerės, kai pradėsite siekti poilsio bei ramybės. Žinant, kokią žalą visam organizmui daro ilgalaikis stresas, verta ieškoti ne tik „vietinių“ sprendimų – tai yra, ne tik gydyti plaukus – bet stengtis sumažinti streso šaltinį. Turėtų padėti poilsis, visavertė mityba bei psichologinė ramybė.

Skydliaukės sutrikimai

Į „Google“ svetainę įvedus žodį „skydliaukė“, vienas iš pirmųjų siūlomų paieškos variantų yra „skydliaukė, slenka plaukai“. Krentantis svoris ir slenkantys plaukai dažniausiai reiškia sutrikusią skydliaukės veiklą.

Susilpnėjus skydliaukės hormonų gamybai, gali pradėti kristi svoris, darytis šalta, mieguista, slinkti plaukai. Gydytojai ragina nelaukti ir pastebėjus šiuos požymius skubiai išsitirti – idant pasekmes nebūtų rimtesnės. Paprastai skyrus tinkamus vaistus ir sureguliavus hormonų gamybą organizme, pasitaiso ir plaukų būklė – jie vėl pradeda augti sparčiau.

Vitaminų trūkumas

Kai trūksta vitaminų, silpnėja visas organizmas. Plaukų augimui ir sveikatai reikalingi A, B, D ir E vitaminai, taip pat cinkas bei geležis. Plaukams svarbiausias yra būtent B grupės vitaminų trūkumas.

Biotinas – tai kitas vitamino B7 vardas. Biotinas saugo plaukus nuo sausėjimo, lėtina žilimo procesą, stiprina plaukus iš vidaus. Jis greitina vidinę plauko regeneraciją. Todėl, kai organizmas sotus biotino, užkertamas kelias plaukų slinkimui bei lūžinėjimui.

Jei jaučiate, kad prasčiau atrodo ne tik plaukai, bet ir nagai, ir oda – didelis šansas, jog grožį ir plaukų būklę lemia būtent vitaminų trūkumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.