6 priežastys, kodėl turėtumėte miegoti ilgiau negu 7 valandas

Kai kam miegas gali atrodyti kaip laiko švaistymas, nes atrodo, kad naktį 5-10 val. praleidžiame nieko naudingo nedarydami. Vis dėlto miego metu organizme vyksta įvairiausi procesai, leidžiantys kūno ląstelėms atsistatyti, todėl ryte vėl būname pilni energijos ir žvalūs. Tačiau jeigu vis dar netikite miego nauda, galbūt šios 6 priežastys padės apsigalvoti.

 Miego metu organizme vyksta įvairiausi procesai, leidžiantys kūno ląstelėms atsistatyti, todėl ryte vėl būname pilni energijos ir žvalūs. <br> 123rf nuotr.
 Miego metu organizme vyksta įvairiausi procesai, leidžiantys kūno ląstelėms atsistatyti, todėl ryte vėl būname pilni energijos ir žvalūs. <br> 123rf nuotr.
 Miego trūkumas gali sukelti širdies ligas, aukštą kraujo spaudimą, diabetą, nutukimą ir depresiją, o visa tai ir padidina mirtingumą.<br> 123rf nuotr.
 Miego trūkumas gali sukelti širdies ligas, aukštą kraujo spaudimą, diabetą, nutukimą ir depresiją, o visa tai ir padidina mirtingumą.<br> 123rf nuotr.
 Gerai žinomi sportininkai daug miega, nes tai jiems padeda geriau atlikti fizines užduotis. <br> 123rf nuotr.
 Gerai žinomi sportininkai daug miega, nes tai jiems padeda geriau atlikti fizines užduotis. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 9:49 PM

1. Miegas padeda numesti svorio

Jei manėte, kad miegas ir svoris yra visiškai nesusiję dalykai, labai klystate. Miegas veikia jūsų gebėjimą numesti arba priaugti svorio. Štai kodėl miegant mažiau negu 7 valandas per parą, jūsų pastangos atsikratyti svorio nueina šuniui ant uodegos.

Vienas tyrimas atskleidė, kad asmenys, kurie laikėsi griežto mitybos plano, tačiau jautė miego trūkumą, atsikratė tik pusės nepageidaujamų kilogramų, palyginti su tais, kurie pakankamai miegojo ir laikėsi to paties mitybos plano.

Be to, miego trūkumas sukelia nuovargį ir sužadina apetitą. Kadangi organizmas stengiasi išlikti budrus, jis pradeda reikalauti energijos šaltinio, kuriuo dažniausiai tampa nesveikas maistas.

2. Miegas gerina atmintį

Neretai studentai nemiega visą naktį prieš egzaminą tam, kad išmoktų kuo daugiau. Tačiau norint kažką įsiminti, būtina gerai išsimiegoti. Juk sunku sutelkti dėmesį ir išlikti budriam, kai esate pavargęs. Be to, miegas leidžia geriau įsisavinti visą informaciją, ką studijavote, skaitėte ar stebėjote.

Todėl jei norite išmokti naujų įgūdžių, sukurti ilgalaikius prisiminimus ir gebėti išlaikyti dėmesį, reikia miegoti bent 7-8 val.

3. Miegas ilgina gyvenimą

Nors mokslininkai jau kiek seniau pagrindė šią teoriją, tikriausiai dar daug kam neteko girdėti, kad miegas padeda gyventi ilgiau.

Viename tyrime dalyvavo 21 tūkst. dvynių, nes tai buvo vienintelis būdas, padėjęs nustatyti, ar tam tikri veiksmai ir elgesys gali paveikti žmogaus gyvenimo trukmę. Mokslininkai dvynių progresą sekė 22 metus.

Kadangi visi dalyviai buvo dvyniai, tai reiškia, kad jų genai ir bruožai buvo tokie patys ar bent labai panašūs. Be to, dauguma dvynių užaugo toje pačioje aplinkoje, dėl kurios jie elgėsi taip pat.

Taigi, mokslininkai atrado, kad tie dalyviai, kurie miegojo mažiau negu 7 val. per parą, turėjo 17-24 proc. didesnę tikimybę mirti anksčiau negu jų sesuo ar brolis dvynys. Taip pat buvo pastebėta, kad asmenys, kurie naudojo medikamentus, padedančius greičiau užmigti, patyrė net 33 proc. didesnę ankstyvos mirties riziką.

Specialistai paaiškino, kad miego trūkumas gali sukelti širdies ligas, aukštą kraujo spaudimą, diabetą, nutukimą ir depresiją, o visa tai ir padidina mirtingumą.

4. Miegas skatina kūrybiškumą

Ar kada susimąstėte, kodėl kartais netikėtai pabudus atsiranda padidėjusios motyvacijos ar įkvėpimo akimirkų? Tai nutinka, kai einate miegoti galvodami apie tai, kaip negalite išspręsti kokios nors problemos, o pabudus atsakymas magiškai ateina pats.

Žinoma, tai nėra magija. Tiesiog smegenys geriau atlieka savo funkcijas, kai yra pailsėjusios.

Miegas padeda jums būti kūrybingesniems, jis įkvepia ieškoti naujų sprendimo būdų ir idėjų. Taip yra dėl smegenų neuroplastiškumo, dėl kurio mūsų smegenys vystosi nuo vaikystės iki pilnametystės.

Be to, miegas padeda kurti naujas įžvalgas, leidžiančias pažiūrėti į dalykus iš naujų perspektyvų. Dėl šios priežasties gebame kūrybiškai išspręsti problemas ir mąstyti plačiau nei įprastai.

5. Miegas gerina fizinį pajėgumą

Gerai žinomi sportininkai daug miega, nes tai jiems padeda geriau atlikti fizines užduotis. Profesionalūs atletai kiekvieną naktį dažniausiai miega po 8-10 val.

Štai LeBronas Jamesas miega 12 val., Maria Sharapova – 8-10 val., Rogeris Federeris – 11-12 val., Usainas Boltas – 8-10 val. Be to, jie dažnai dar ir snaudžia dienos metu.

NBA žaidėjai dažnai eina pogulio, nes tai suteikia jiems daugiau budrumo ir energijos žaidžiant vakare.

Taigi, miegodami daugiau negu 7 val. per naktį, jūs pagerinsite savo reakciją, tikslumą, nesijausite pavargę, geriau priimsite sprendimus, greičiau judėsite, būsite stipresni ir energingesni, o medžiagų apykaita taip pat sparčiau dirbs.

6. Miegas suteikia daugiau laimės

Nepaisant to, kad miegas negali priversti jūsų juoktis ar išspręsti visų problemų, jis gali padaryti jus laimingesniu žmogumi.

Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai pažymėjo, kad miegas daro didžiulę įtaką nuotaikai. Neišsimiegojus atsiranda išsekimo, įsitempimo ir nusivylimo jausmas, todėl kyla ir nuotaikų svyravimas. Jei nuolat jaučiate miego trūkumą, gali kilti nerimas ar net depresija.

Parengta pagal thefrisky.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.