Kaip sau padėti: menopauzė nėra pasaulio pabaiga

Tai tema, kuria dailioji lytis vengia kalbėti, nors su šiuo reiškiniu susiduria kiekviena brandaus amžiaus sulaukusi moteris. Tai – menopauzė, kai pradingsta mėnesinės ir prasideda pokyčiai moters organizme. Vilnietė Verutė Kopkienė nežino, kas tai yra karščio bangos. Moteris pamiršo tai, kaip gali veidą išmušti raudonis ar naktimis išpilti prakaitas. Jos savijauta gera, nes stengiasi natūraliais būdais sau padėti.

 V.Kopkienė įsitikino, kokia svarbi subalansuota mityba, aktyvi fizinė veikla, buvimas gryname ore ir teigiamos emocijos.
 V.Kopkienė įsitikino, kokia svarbi subalansuota mityba, aktyvi fizinė veikla, buvimas gryname ore ir teigiamos emocijos.
 V.Kopkienė įsitikino, kokia svarbi subalansuota mityba, aktyvi fizinė veikla, buvimas gryname ore ir teigiamos emocijos.
 V.Kopkienė įsitikino, kokia svarbi subalansuota mityba, aktyvi fizinė veikla, buvimas gryname ore ir teigiamos emocijos.
Maisto papildus „Menopace“ ir „Menopace Plus“ sukūrusi Jungtinės Karalystės bendrovė „Vitabiotics“ pasiūlė moterims tai, ko labiausiai reikia sulaukus menopauzės.
Maisto papildus „Menopace“ ir „Menopace Plus“ sukūrusi Jungtinės Karalystės bendrovė „Vitabiotics“ pasiūlė moterims tai, ko labiausiai reikia sulaukus menopauzės.
 „Menopace Plus“ yra papildytas augaliniais ekstraktais iš šalavijų, linų sėmenų, žaliosios arbatos.
 „Menopace Plus“ yra papildytas augaliniais ekstraktais iš šalavijų, linų sėmenų, žaliosios arbatos.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 6, 2019, 8:27 AM

Buvusi statybininkė pastaruosius penkerius metus daug laiko praleidžia gryname ore, nes turi sodą, esantį prie Žaliųjų ežerų, ir vartoja menopauzei pritaikytą papildą „Menopace“. V.Kopkienė jaučiasi ne tik energinga, bet ir atjaunėjusi, pasikeitė net jos išvaizda – mažiau žyla ir slenka plaukai, nustojo lūžinėti nagai, atgijo net veido spalva.

Susitikusi su sodo kaimynėmis moteris nesiskundžia, kad ją kamuoja be jokios priežasties kylantys nuotaikų svyravimai, jai nebūdingas irzlumas ar polinkis į depresiją. Tik iš medicininės literatūros moteris žino, kad šie negalavimai yra susiję su menopauze, kaip ir padažnėjęs pulsas. „Jaučiuosi gyvybinga, netrūksta jėgų – man smagu, kad galiu padirbėti sode“, – pasakojo V.Kopkienė.

Pensininkė domisi medicinos naujovėmis, jos nuomone, nė viena tema, kuri susijusi su sveikata, negali būti tabu. Atvirai prabilusi apie tai, kaip galima sau padėti sulaukus menopauzės, V.Kopkienė nutarė pasidalyti savo patirtimi. Juk menopauzė nėra pasaulio pabaiga, nes išnykęs vaisingumas yra natūralus reiškinys. „Sulaukusios menopauzės daugelis moterų kenčia dėl nežinojimo. Man taip pat iš pradžių buvo sunku, nes nežinojau, kaip sau padėti“, – tikino vilnietė.

Nemalonūs pojūčiai ją trikdė ir netgi varė į neviltį. V.Kopkienė prisiminė tuos laikus, kai kalbėdama su viršininku pasijusdavo nepatogiai – staiga veidą išmušdavo raudonomis dėmėmis arba išpildavo prakaitas. Tuo metu ji dirbo vienoje statybų bendrovėje, jai sunku būdavo lipti laiptais – trūkdavo energijos. Dabar moteris kur kas dažniau pasikliauna gydytojų patarimais nei jaunystėje. Maisto papildai jai tarsi atvėrė akis, nes tai – biologiškai aktyvūs junginiai, nesukeliantys šalutinio poveikio.

V.Kopkienė nekart įsitikino, kokia yra svarbi subalansuota mityba, aktyvi fizinė veikla ir buvimas gryname ore, taip pat teigiamos emocijos. Ji tikino, kad kiekvienas amžiaus tarpsnis turi savo privalumų. Brandesnio amžiaus moterys gali sau kur kas daugiau leisti, pavyzdžiui, pasirinkti lėtesnį gyvenimo tempą, daugiau dėmesio skirti sau ir pomėgiams.

Bet V.Kopkienė priminė – norint džiaugtis gera savijauta, būtina kuo daugiau žinoti apie organizme vykstančius pokyčius. Ne visoms, bet kai kurios moterims menopauzė kelia didesnę lūžių ir traumų grėsmę, nes prasideda kaulų retėjimas (osteoporozė). Dėl šios priežasties medikai ragina stiprinti kaulus vitaminu D, papildyti organizmo atsargas svarbiais mikroelementais: kalciu, magniu, cinku.

Nuo nuotaikų svyravimo ir prislėgtų emocijų, kurios atsiranda dėl sutrikusios hormonų pusiausvyros, gelbėja psichologiniai metodai, pavyzdžiui, mokėjimas atsipalaiduoti, ištrūkti iš kasdienybės rutinos, gebėjimas rūpintis kitais, atrasti gyvenimo prasmę. Emocinį stabilumą ir optimizmą garantuoja ne tik bendravimas su artimais žmonėmis, geri santykiai, bet ir pagerintas maistas, kuriame gausu biologinių junginių, pavyzdžiui, foliatų, biotino, taip pat magnio, vitaminų B1, B3. Pritrūkus energijos gali padėti maisto produktai, kuriuose yra daug geležies bei vitaminų B6, B12, nes tai mažina nuovargį ir mieguistumą.

Biologiškai aktyvių medžiagų deriniai su sojų izoflavonais – augalinės kilmės medžiagomis, kurios pagal struktūrą ir poveikį panašios į moters lytinį hormoną estrogeną, – tai dar vienas žingsnis, kaip suvaldyti menopauzę. Maisto papildus „Menopace“ ir „Menopace Plus“ sukūrusi Jungtinės Karalystės bendrovė „Vitabiotics“ pasiūlė moterims tai, ko labiausiai reikia sulaukus menopauzės.

Preparatų sudėtyje yra vitamino B6, palaikančio hormonų aktyvumą, taip pat gausu medžiagų, gerinančių psichologinę būseną (biotinas, vitaminai B3, B1, C), kaulinį audinį (cinkas, magnis, vitaminas D), padedančių mažinti nuovargį (geležis, pantoteno ir folio rūgštys).

„Menopace Plus“ yra papildytas augaliniais ekstraktais iš šalavijų, linų sėmenų, žaliosios arbatos. Šalavijų ekstraktas palaiko kaulų mineralizaciją, normalų prakaitavimą ir gerą savijautą menopauzės periodu. Į estrogenus panašių savybių turintys linų sėmenyse esantys lignanai palaiko sveikus krūtinės audinius. 

Menopauzė prasideda, kai kiaušidės „užmiega“ – nustoja gaminti kiaušialąstes, organizme sumažėja moteriškojo hormono estrogeno, todėl dingsta menstruacijos. Šie pokyčiai prasideda moterims sulaukus 45–55 metų. Nustatyta, kad ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse menopauzės amžiaus vidurkis siekia apie 51 metus. Menopauzę gali paankstinti paveldimumas, padidėjęs kūno svoris, rūkymas, alkoholio vartojimas, cukrinis diabetas, autoimuninės ligos, chemoterapija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.