Nustatė, kokia dieta padeda užkirsti kelią vėžiui

Vėžys yra viena baisiausių šių laikų ligų. Tačiau teigiama, kad į mitybą įtraukus tam tikrus produktus galima sumažinti tikimybę susirgti tam tikromis onkologinėmis ligomis.

Mokslininkai rado įrodymų, kad dieta, kurioje garsu fenolio rūgšties, sumažina krūties vėžio tikimybę pomenopauziniu laikotarpiu.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai rado įrodymų, kad dieta, kurioje garsu fenolio rūgšties, sumažina krūties vėžio tikimybę pomenopauziniu laikotarpiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2019, 11:39 AM

Štai naujausias tyrimas parodė, kad dieta, praturtinta kava, vaisiais ir daržovėmis, gali padėti apsisaugoti nuo krūties vėžio.

Mokslininkai rado įrodymų, kad dieta, kurioje garsu fenolio rūgšties, sumažina krūties vėžio tikimybę pomenopauziniu laikotarpiu.

Stipriausią efektą turi tam tikras fenolio rūgščių tipas – chlorogeno rūgštis, aptinkama kavoje, vaisiuose ir daržovėse.

Tai išsiaiškino dviejų Ispanijos universitetų – Navaros ir Chaeno – akademikai, atlikę tyrimą.

Mokslininkai stebėjo 11 tūkst. 28 moteris, aiškindamiesi, koks yra ryšys tarp fenolio rūgščių, įskaitant hydroksicinaminę ir hidroksibenzoinę, ir krūties vėžio.

Per maždaug 12 metų užtrukusius stebėjimus 101 moteris iš visų tirtų susirgo krūties vėžiu.

Visos stebimos moterys tyrimo pradžioje pildė mitybos anketas, atsakydamos, kaip dažnai valgydavo kurį nors iš 136 skirtingų produktų.

Tada, ištyrus anketose nurodytus maisto suvartojimo duomenis ir paskaičiavus fenolio rūgščių kiekį kiekviename produkte, buvo apskaičiuota, kiek moterys iš viso suvartodavo fenolio rūgščių.

Pagal fenolio rūgščių suvartojimą moterys suskirstytos į tris grupes.

Paaiškėjo, kad toms, kurios suvartodavo daugiausiai hydroksicinaminių rūgščių, rizika susirgti krūties vėžiu buvo 62 proc. mažesnė, palyginti su tomis, kurios suvartodavo mažiausiai.

O tos, kurios suvartodavo daugiausiai chlorogeninių rūgščių, riziką susirgti krūties vėžiu sumažino net 65 proc., palyginti su suvartodavusiomis mažiausiai.

Tyrėjai padarė išvadą, kad kuo daugiau suvartojama hydroksicinaminių rūgščių, ypač chlorogeninių, esančių kavoje, vaisiuose ir daržovėse, tuo mažiau gresia krūties vėžys po menopauzės.

Tyrėjų teigimu, tokia dieta veikiausiai sumažina riebalinio audinio uždegimą – oksidacinį stresą, galintį pakenkti audiniui ar sumažinti insulino atsparumą.

Minėtojo tyrimo rezultatai buvo paskelbti Škotijoje, Glazge, vykusiame Europos nutukimo kongrese.

Pasaulinio vėžio tyrimų fondo Tyrimų interpretacijos vykdomoji vadovė Susannah Brown sakė: „Tai įdomus tyrimas, kuris patvirtina vaisiais ir daržovėmis praturtintos dietos svarbą vėžio prevencijai.

Taip pat tai sufleruoja, kokios yra kai kurios galimos biologinės priežastys, kodėl vaisiai ir daržovės gali padėti apsisaugoti nuo vėžio.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.