Jeigu pajudėjus skauda raumenis, jus išgelbės natūralūs uždegimo slopintojai

Su tuo veikiausiai susidūrė visi: vieną dieną pasportavus ar intensyviu padirbus fizinį darbą kitą rytą ima smarkiai mausti raumenis.

 Nemalonius pojūčius po sporto gali padėti sumažinti ir tokie prieskoniai, kaip ciberžolė. <br>123rf nuotr.
 Nemalonius pojūčius po sporto gali padėti sumažinti ir tokie prieskoniai, kaip ciberžolė. <br>123rf nuotr.
Asmeninis treneris, masažuotas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Asmeninis treneris, masažuotas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Asmeninis treneris, masažuotas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius darbo metu.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Asmeninis treneris, masažuotas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius darbo metu.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 8, 2019, 6:29 AM, atnaujinta May 8, 2019, 10:11 AM

Asmeninis treneris, masažuotojas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius siūlo nepulti į paniką ir nepradėti galvoti, kad jus ištiko rimta trauma. Šis procesas, kurį sukelia pieno rūgšties pasišalinimas, lemia ir šį ta gero.

Anot specialisto, pieno rūgštis iš raumenų pasišalina maždaug per 1 valandą po fizinės veiklos. Kai taip įvyksta, jau sekančią dieną jaučiamas vietos, kuri intensyviausiai judėjo, skausmas, įsitempimas, raumenų sąstingis, silpnumas ir net jautrumas prisilietimui.

Diskomfortas dažniausiai pasijaučia jau po paros, o turėtų išnykti per 3-5 dienas.

„Kadangi kiekvieno žmogaus organizmas sutvertas prisitaikyti prie aplinkos, laikui bėgant šie skausmai sportuojant tampa retesni.

Jeigu norite negrįžtamai išvengti šio proceso, reikia sportuoti reguliariai, bei neperlenkti lazdos, krūvį didinti palaipsniui. Padarius pertrauką, prie įprastinio fizinio krūvio taip pat reiktų sugrįžti palaipsniui, nesukeliant streso organizmui“, – patarė asmeninis treneris.

Greičiau sumažinti nemalonius pojūčius po fizinio krūvio bei atsistatyti raumenims gali padėti ir tam tikrų maisto produktų vartojimas. N.Akmanavičiaus teigimu, pieno rūgšties pasišalinimo sukeltus nemalonius pojūčius galima sumažinti, vartojant natūralius skausmo ir uždegimo slopintojus: imbierą, ciberžolę, geriant vyšnių sultis ar vaistažolių arbatas.

Fizinės veiklos nuvargintam organizmui ir raumenims greičiau atsistatyti padeda ir tam tikri vitaminai. Pasak specialisto, sportuojančiam žmogui būtini yra vitaminai C ir D.

Vitaminas D padeda pasisavinti kalcį ir fosforą, stiprina kaulus ir dantis, kartu padeda išvengti artrito ir rachito. Šis vitaminas būtinas imunitetui.

Vitaminas C reikalingas mūsų širdžiai ir kraujagyslėms. Jis yra svarbus medžiagų apykaitai, taip pat padeda organizmui įsisavinti geležį, kuri naudinga sportuojančio žmogaus organizmui“, – paaiškino mitybos specialistas.

„Jei raumenų tempimo pratimus atliksite taisyklingai ir reguliariai, pamatysite, kad judėti darosi lengviau“, – pažadėjo asmeninis treneris ir pridūrė, kad tempimo pratimus rekomenduojama atlikti ir pajutus maudimą raumenyse. Tačiau tai neturėtų būti ūmus skausmas. Jeigu apėmė ūmus kurio nors raumens skausmas, reikėtų kreiptis į specialistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.