Didelis baltymų kiekis (kartu su angliavandenių apribojimu), be kita ko, susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika, kaulų retėjimo problemomis ir virškinimo sistemos vėžiu.
Žinoma, ne visos daug baltymų turinčios dietos yra vienodos, o kai kurios gali kelti mažesnį pavojų sveikatai.
Nauji tyrimų duomenys rodo, kad tokią pačią žalą daro visos daug baltymų turinčios dietos, anot Pietų Australijos sveikatos ir medicinos tyrimų instituto (SAHMRI).
Taip yra todėl, kad bet kokių baltymų didelis kiekis yra žalingas. Baltymai, paaiškėjo, gali būti problema, praneša portalas „MedicalXpress“.
Tyrimas iš pradžių buvo daromas siekiant patikrinti, kodėl žmonės, vartojantys daug baltymų, paprastai gyvena trumpiau.
Įtarta, kad trumpesnė taip besimaitinančių žmonių gyvenimo trukmės priežastis yra neigiamas šių dietų poveikis sveikatai.
Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad kuo daugiau baltymų valgote, tuo greičiau jūsų ląstelėse vyksta baltymų sintezė. O kuo greičiau vyksta baltymų sintezė, tuo daugiau klaidų atsiranda. Šios klaidos lemia trumpesnę gyvenimo trukmę.
„Mokslas jau kurį laiką žinojo, kad dėl per didelio baltymų kiekio mažėja gyvenimo trukmė, o dabar mes žinome, kodėl. Mūsų komanda parodė, kad padidėjęs maistinių medžiagų kiekis pagreitina baltymų sintezę ląstelėse. Kuo greičiau šis procesas vyksta, tuo daugiau klaidų.
Tai panašu į kasdienę veiklą, pavyzdžiui, vairavimą – tuo greičiau jūs važiuojate, tuo labiau tikėtina, kad padarysite avariją. Taigi, ląstelių sudėtyje esantys netinkami baltymai sukelia pavojų sveikatai ir sutrumpina gyvenimo trukmę.“, – sakė profesorius Christopheras Proudas.
Tyrimas taip pat atskleidė, kad mažai baltymų turinčios, angliavandenių pagrindu paremtos dietos buvo be pagrindo demonizuojamos.
Nors šios dietos nepadeda sumažinti kalorijų kiekio, jos siejamos su ilgesne gyvenimo trukme ir pagerėjusia smegenų sveikata, su sąlyga, kad pagrindiniai angliavandenių šaltiniai – sveiki maisto produktai, pavyzdžiui, vaisiai, daržovės ir neperdirbti grūdai.
Pažymėtina, kad tyrimas atliktas tik dėl vaisių muselėmis ir kirminais, todėl mokslininkams reikės ilgalaikių bandymų su žmonėmis, kol ši informacija bus patvirtinta.
Tai reiškia, kad ryšys tarp didelio baltymų kiekio ir padidėjusių sintezės paklaidų greičiausiai bus patvirtintas ir su žmonėmis, nes šie ląstelių procesai panašūs visoje gyvūnų karalystėje.
„Mes jau žinojome, kad mažesnis maisto vartojimas leidžia gyventi ilgiau. Dabar atskleista, kad baltymų perteklius gali sutrumpinti gyvenimo trukmę. Taigi, rezultatai rodo, kad mažesnis baltymų vartojimas gali paskatinti žmonių ilgaamžiškumą“, – sakė prof. Ch.Proudas.
Parengta pagal mnn.com