8 skirtingi moterų krūtų spenelių tipai ir tai, ką jie atskleidžia apie sveikatą

Ekspertai išnagrinėjo moterų krūtų spenelius ir suskirstė juos į skirtingus tipus: dalį priskyrė mediciniškai normaliems, o dalį – keliantiems nerimą.

Spenelių būna įvairių. Kartais pagal jų poyčius galima sužinoti apie grėsmę sveikatai.<br> 123rf nuotr. 
Spenelių būna įvairių. Kartais pagal jų poyčius galima sužinoti apie grėsmę sveikatai.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-13 22:26

Ligoninių grupės gydytojai nuramino moteris, kad krūtų spenelių esti įvairių ir skirtingos net keistokos jų savybės, įskaitant didesnį nei įprastą įsikišimą ar plaukuotumą, yra visiškai normalūs dalykai ir neturėtų kelti nerimo.

Tačiau ekspertai įspėjo moteris stebėti, ar neatsirado netikėtų spenelių pozicijos pokyčių, pavyzdžiui, ar jie neįdubo. Jeigu jūsų krūtų speneliai tokie buvo visada, nėra ko nerimauti. Bet jeigu staiga tokiais tapo, tuomet reikėtų apsilankyti pas gydytoją.

Nors paprastai 90 proc. speneliuose pastebimų nelygumų nėra vėžiniai, moterys turėtų kreiptis pas gydytoją, pastebėjusios, kad iškilo naujas gumuliukas ir jis nedingsta.

Taigi, atsistokite prieš veidrodį ir apžiūrėkite savo spenelius. Štai ką jie pasako apie jūsų sveikatą:

1. Labai išsikišę

Areolė yra maža tamsesnės rožinės spalvos sritis aplink spenelį.

Kai spenelis yra išsikišęs, jei tai ypač pastebima, tai gali sukelti nepatogumų renkantis drabužius ir apatinį trikotažą, priklausomai nuo spenelių.

Tačiau tai neturėtų jūsų neraminti. Jeigu didesnis spenelių išsikišimas kelia nepatogumų, tai galima pataisyti atlikus operaciją.

2. Dideli

Spenelių būna įvairių formų ir dydžių ir nėra tokio dalyko, kaip „per dideli“ ar „per maži“, kalbant apie krūtis. Dėl to tikrai neverta nerimauti.

3. Maži

Kaip ir didesnių krūtų atveju, moteris gali trikdyti ir tai, kad jų speneliai yra ypač maži ir nepraporcingi krūtų dydžiui bei formai.

Tačiau tai yra visiškai normalu ir neturėtų kelti nerimo.

4. Plaukuoti

Visos moterys (ir ypač vyrai!) areolėse turi plaukų folikulų ir plaukai aplinkui spenelius gali užaugti skirtingų spalvų, storumo bei sudėties.

Plaukų išvaizdą gali nulemti tautybė. Kartais nėštumo metu moterys pastebi, kad areolės plaukeliai patamsėjo, sustorėjo ar pradėjo labiau augti. Visa tai yra visiškai normalu.

Hormoniniai pokyčiai, pavyzdžiui, atsiradę pakeitus kontraceptines piliules, taip pat gali nulemti didesnį plaukuotumą aplink spenelį ir ten, kur nesame įpratę. Vėlgi tai – visiškai normalu.

5. Įdubę speneliai

Jeigu speneliai buvo įdubę visada, neverta nerimauti.

Tačiau verta susirūpinti, jeigu staiga atsirado netikėti spenelių pozicijos pokyčiai, tarkime, jie įdubo ar pasisuko į vidų.

6. Plokšti

Kartais speneliai būna tokie plokšti, kad yra vienodame lygyje su areole. Jie neišsikiša netgi lytiškai susijaudinus ar sudrėkinus juos šaltu vandeniu.

Tai yra visiškai normalu ir neturėtų kelti nerimo.

7. Išpurtę

Jeigu areolė yra iškilus ir išpurtusi, taip dažniausiai atsitinka dėl audinių pertekliaus toje srityje. Dažniausiai tai yra paveldėta arba nulemta bręstant įvykusių hormoninių pokyčių.

Taip pat tai gali būti dėl padidėjusio hormonų lygio, nulemto nėštumo ar tiesiog menstruacijų.

8. Nelygūs

Maži nelygumai aplinkui areolę yra visiškai normalus dalykas. Jų galima aptikti ant visų spenelių, bet pas kai kurias moteris jie yra labiau išreikšti ir tai gali paveikti pasitikėjimą savimi, ypač jeigu tai labai pastebima.

Tačiau tai yra visiškai normalu ir neturėtų neraminti.

Neįprasti gumulai ir duobutės

Rekomenduojama visoms moterims kas mėnesį atidžiai apžiūrėti savo krūtis ir pasitikrinti, ar neatsirado naujų gumulų ar duobučių. Atkreipkite dėmesį ir į naujai atsiradusius nelygimus ar duobutes savo pažastyse ar ant krūtinės, jeigu jie būna net ir ne menstruacijų ciklo metu.

90 proc. krūtyse aptinkamų iškilimų nėra vėžiniai, bet visada geriau jų kilmę ištirti pas gydytoją.

Jeigu pastebėjote, kad jūsų speneliai pasikeitė ir tai jums kelia nerimą, ypač jeigu pokyčiai nedingsta ar pakitimai toliau vystosi ir keičiasi, geriausia jų neignoruoti, o pasikonsultuoti su gydytoju.

Kokie yra krūties vėžio simptomai?

Krūties vėžys gali turėti daugybę simptomų, bet dažniausiai pirmieji pastebimi būna atsiradęs gumulas ar sukietėjęs krūties audinys.

Dauguma krūtyse atsiradusių gumulų nėra vėžiniai, bet visada geriausia išsitirti, kokia jų kilmė.

Į gydytoją reikėtų kreiptis pastebėjus:

– vienos ar abiejų krūtų dydžio ir formos pokyčius;

– spenelių išskyras, kurios gali būti su krauju;

– atsiradusį tinstantį gumuliuką kurioje nors pažastyje;

– krūtų odoje atsiradusias duobutes;

– bėrimus aplink spenelį;

– pakitusią spenelio išvaizdą, pavyzdžiui, įdubimą.

Parengta pagal „MailOnline“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.