Pasitikrinkite: jūsų oda išduoda apie netikėtas ir net sunkias ligas

Naujai atsiradusios pigmentinės dėmės, strazdanos ar apgamai kartais signalizuoja, kad vertėtų apsilankyti pas dermatologą. Deja, daugelis didžiausio savo organo – odos, taip gerai neapžiūrėinėja. Ir tai tampa problemų priežastimi. Tačiau keisti apgamai nėra vieninteliai dalykai, dėl kurių reikėtų susirūpinti. Oda apie sveikatos būklę gali atskleisti daugiau nei manote. Kadangi oda sudaro didžiąją kūno dalį ir kinta labai greitai, iš jos būklės greičiausiai galima nustatyti sveikatos sutrikimus.

Naujai atsiradusios pigmentinės dėmės, strazdanos ar apgamai kartais signalizuoja, kad vertėtų apsilankyti pas dermatologą.<br> 123rf nuotr.
Naujai atsiradusios pigmentinės dėmės, strazdanos ar apgamai kartais signalizuoja, kad vertėtų apsilankyti pas dermatologą.<br> 123rf nuotr.
Odos paraudimas ir niežėjimas, ypač veido srityje ar ant lyties organų gali byloti apie herpes virusą.<br> 123rf nuotr.
Odos paraudimas ir niežėjimas, ypač veido srityje ar ant lyties organų gali byloti apie herpes virusą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-06-03 16:36, atnaujinta 2019-06-03 17:03

Pasirodo, oda gali išduoti, astmą, diabetą  ir kitas ligas, rašo bussinessinsider.com.

1. Stresas ar psichologinė įtampa kartais gali lemti odos bėrimus. Dilgėlinė yra dažnas bėrimo tipas, kurį gali sukelti ar sustiprinti stresas, tačiau tokio bėrimo rūšių yra ir daugiau. Dermatologė D.Day pasakojo apie pacientą, kuris buvo išbertas aplink akis. Bėrimui atsirasti nebuvo jokių kitų priežasčių – tik psichologinės. Bėrimas nuo vyro veido dingo tada, kai jis išsprendė savo asmenines problemas.

2. Žmonės, kurie per daug deginasi, gali turėti psichologinių problemų. Gali būti, kad jauni žmonės, kenčiantys nuo depresijos ar problemų dėl savo išvaizdos, deginasi nesaugodami sveikatos ir gauna pavojingai didelį ultravioletinių spindulių kiekį.

3. Ryškus sausos odos plotas gali reikšti, kad pats gydotės nugaros skausmus. Gydytoja D.Day teigia, kad jei žmogui skauda nugarą, jis karštame duše leidžia vandeniui tekėti ant nugaros, kad palengvintų skausmą. Dermatologas iškart supras, kad kenčiate nugaros skausmus, kuriuos galėjo sukelti trauma, stresas ar netinkama laikysena, jei atvirai nematomoje jūsų kūno vietoje pastebės sausą paraudusį plotelį.

4. Didelis bėrimas gali rodyti hormonų pokytį organizme. Dauguma paauglių kenčia dėl spuogų vienu ar kitu brendimo metu, tačiau sunkūs bėrimo atvejai, pasireiškiantys suaugusiesiems, gali būti sutrikusios hormoninės sistemos, pavyzdžiui, policistitinio kiaušidžių sindromo, ženklas. Tokie simptomai gali reikšti endokrininių liaukų sutrikimą ar kokį nors trumpalaikį pokytį. Moteris, nutraukusias kontraceptinių vaistų vartojimą, dažnai staiga ir sunkiai išberia.

5. Jei oda įgauna gelsvą atspalvį, tai – kepenų ligos ženklas. Oda tampa tokios spalvos, kai kepenys nebepajėgia suskaidyti senų raudonųjų kraujo ląstelių. Dėl to dažnai pagelsta ir akių baltymai. Su tuo dažnai susiduria naujagimiai. Pageltusi suaugusiųjų oda gali rodyti tokias kepenų veiklos ligas kaip hepatitas, cirozė ar net vėžys. 6. Gelsvos iškilusios sankaupos ar geltoni ploteliai prie akių rodo aukštą cholesterolio kiekį. Geltonos spalvos spuogeliai iš tiesų yra cholesterolio nuosėdos. Tyrimai rodo, kad tai – svarbus širdies ligos ar širdies smūgio grėsmės rodiklis.

7.  Maži iškilimai ant odos gali rodyti, kad žmogus yra turėjęs alergiją ar astmą. Niujorko universiteto dermatologės profesorės Doris Day teigimu, šie maži iškilimai, lotyniškai vadinami keratosis pilaris, gali atrodyti kaip bėrimas, dažniausiai būna balti arba raudoni. Įprastai šie iškilimai nėra dideli ir nesukelia niežulio. Dažniausiai jie patys pranyksta, kol žmogui sueina 30 metų, tačiau jų atsikratyti gali būti sunku.

8. Žmonės, kurių stora, tarsi vaškinė blauzdų oda, dažnai serga Graveso liga (difuzinis toksinis gūžys). Tai autoimuninis susirgimas, kuris sukelia padidintos skydliaukės veiklą. Dėl to žmogus gali turėti regėjimo, padidėjusiu širdies ritmo, odos pakitimų problemų. Taip pat gali prasidėti smarkus prakaitavimas, žmogus gali justi nuolatinį nerimą.

9. Odos būklės pokyčius gali sukelti ir kitos autoimuninės ligos. Yra daugybė tokio tipo ligų, kurios prasideda, kai sutrikusi žmogaus imuninė sistema ima naikinti savo paties organizmą. Dažniau suserga moterys ir tam tikros etninės kilmės žmonės. Šios ligos yra viena pagrindinių mirties ir neįgalumo priežasčių, tai – vilkligė (kitaip odos tuberkuliozė), sukelianti drugio pavidalo bėrimą ant veido, žvynelinė, dėl kurios ant žmogaus odos atsiranda niežtintys ir perštintys lopai, oda smarkiai pleiskanoja. 10. Bėrimas, esantis vieno vietoje, gali reikšti, kad jums įkando erkė. Vienas dažniausių laimo ligos požymių – į šonus plintanti apvali rausva dėmė. Negydoma laimo liga gali sukelti rimtų problemų, tokių kaip veido raumenų nevaldymas, stiprūs galvos ir sąnarių skausmai, širdies ritmo pakitimai.

11. Patamsėję švelnūs odos ploteliai ten, kur susidaro kūno dalių linkiai ar raukšlės (pavyzdžiui, pažastys ar kaklo odos raukšlės), gali rodyti, kad žmogus turi didelę riziką susirgti ar jau serga diabetu. Taip teigia klinikinės dermatologijos instruktorė Šiaurės Vakarų universitete Amy Derickr. Ši odos liga, vadinama juodąja akantoze, kartais gali būti lengvos formos. Vis dėlto dažniausiai ją lemia nutukimas ir diabetas. Labai retais atvejais juodoji akantozė gali būti ir skrandžio, kepenų ar kitų vidaus organų vėžinių ligų ženklas. 

12. Maišeliai po akimis gali reikšti, kad gyvenate įtemptai arba kenčiate dėl alergijų. Yra žmonių, kurie šią problemą paveldi genetiškai. Tačiau maišeliai po akimis labai dažnai atsiranda ir dėl dehidratacijos, miego trūkumo ar pagirių. Ligą diagnozuoti nėra taip paprasta, kai kurie simptomai gali pasireikšti ne vienos ligos atveju. Tad susirūpinus dėl sveikatos pakitimų visuomet reikėtų pirmiausia konsultuotis su medikais.

13. Odos paraudimas ir niežėjimas, ypač veido srityje ar ant lyties organų gali byloti apie herpes virusą. Ant paraudusios odos argleivinės atsiranda grupinės skausmingos pūslelės, niežėjimas, deginimas. Jeigu pūslelės atsiranda lytinių organų srityje, gali būti skausmingas šlapinimasis, padidėti kirkšnių limfmazgiai bei atsirasti bendrų negalavimo simptomų (pakyla temperatūra, atsiranda bendras silpnumas, raumenų, galvos skausmai). Iš pradžių infekcija dėl savo požymių pastebima, vėliau, po 2 ar 3 savaičių, požymiai išnyksta. HSV infekcija gali kartotis, nes užsikrėtus herpeso virusu, jis išlieka organizme visą gyvenimą. Po pirminės infekcijos virusai žmogaus organizme išlieka lėtinės (latentinės) būklės ir aktyvinasi nusilpusiame organizme. Daugumai žmonių virusas periodiškai suaktyvėja, tuomet vėl atsiranda pūslelių ir žaizdelių tose pačiose lytinių organų vietose. Pasikartojantys HSV infekcijos klinikiniai požymiai gali pasireikšti menstruacijų, streso metu, susirgus kokia nors kita liga. Kartotiniai simptomai dažniausiai pasireiškia tose pačiose vietose. Kai kuriems žmonėms jie kartojasi kelis kartus per metus, kitiems – kartą ar dar rečiau. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.