Kaip apsisaugoti nuo virusų: pasinaudokite keliais nemokamais triukais

„Lipk iš vandens! Lipk, pasakiau!“ – šaukia mama.

 Vaikams geriausias grūdinimasis vasarą - maudynės!<br> 123rf.com nuotr.
 Vaikams geriausias grūdinimasis vasarą - maudynės!<br> 123rf.com nuotr.
Sveikatai labai svarbus ir aktyvus gyvenimo būdas.<br> 123rf.com nuotr.
Sveikatai labai svarbus ir aktyvus gyvenimo būdas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2019, 11:34 AM, atnaujinta Aug 19, 2019, 11:54 AM

„Tegu tik grūdinasi!“ – atšauna vaiko tėvas.

Tai – įprastinė vasaros pabaigos scena prie upės. Tik kuris teisus? Galbūt maudynės šaltame vandenyje padeda išvengti rudeniškų peršalimų? Kaip dar galima padėti sau ir vaikui sutikti vėstantį orą?

Šilta – vėsu – karšta – šalta

Kūno grūdinimas padeda formuotis stipresniam imunitetui. Tačiau jis turi būti atliekamas palaipsniui. Kas vakarą mirkus šiltame vonios vandenyje tikrai negalima staiga šokti į ledinę upę.

Grūdinantis vandeniu verta pradėti po truputį. Tarkime, pirmą dieną užbaigti dušo maudynes apsišlakstytmu vėsiu vandeniu. Tą patį pakartojus kelias dienas, vėsiu vandeniu perlieti jau visą kūną. Dar po kelių dienų vėsų vandenį keisti šaltu.

Labai naudingas ir kontrastinis dušas: prausimosi pabaigoje porą kartų perjungti tai karštą, tai šaltą vandenį. Vasaros metu sveika pabraidyti, įkaitus apsišlakstyti vandeniu, o tada nusausinti odą rankšluosčiu ir pasivaikščioti, prasivėdinti. Taip grūdinantis ilgainiui net itin šaltas upės vanduo nebeatrodys bauginančiai.

Svarbu žinoti savo ribas. Trumpas supurtymas organizmui tik padeda, tačiau ilgas mirkimas šaltame vandenyje – paprasčiausias savęs kankinimas. Todėl dauguma specialistų pataria nesiturkšti ilgiau kaip 20-30 min. Kad ir ką sakytų į maudynes įsijautęs vaikas, po pusvalandžio jau būtina pradžiūti ir sušilti. 

Žvyrkelio privalumai

Vasara – tinkamiausias laikas pradėti grūdintis. Paprasta rugsėjį staigiai keičiasi orai ir vietoje plėvesuojančių suknelių ar trumpučių šortų reikia ieškoti džinsų, megztinių ir pėdkelnių. Nepasiruošę šiam pokyčiui gali greitai pasigauti slogą.

Prieš prasidedant naujiems mokslo metams – visa vasarą, kurios metu galima grūdintis maloniai leidžiant laiką. Maudymasis atviruose vandens telkiniuose, panirimai į baseinėlį ir netgi braidymas po balas – visa tai grūdina organizmą.

Taip pat vasara atveria puikią galimybę lauko sąlygomis masažuoti pėdas. Pėdose yra daug taškų, kuriuos stimuliuojant taip pat stiprinamas imunitetas. Tam skirti specialūs takai, kuriuose akmenukų pagrindą kojoms keičia stambūs akmenys, juos – medis, šį – smėlis ir taip toliau. Ne mažiau gerai veikia ir pasivaikščiojimas basomis mišku ar keliuku.

Maudynės ežere ir laisvas basakojų gyvenimas – kokios geresnės vasaros galima linkėti vaikui? Grūdinamas organizmas bus labiau pasiruošęs kovoti su virusais ir ligomis. Tad – drąsiai į rugsėjį!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.