Nepraleiskite svarbaus simptomo: pilvo pūtimas rodo vieną ligą

Pilvo pūtimas – tik vienas iš simptomų. Kiti simptomai gali būti ryškiai išreikšti – kaip viduriavimas – arba menkai tepastebimi – kaip blogas burnos kvapas. Kas juos visus sukelia ir kada verta susirūpinti?

Žarnyno susirgimai dažniausiai pasireiškia pilvo pūtimu ir neįprasta vidurių veikla.<br> 123rf.com nuotr.
Žarnyno susirgimai dažniausiai pasireiškia pilvo pūtimu ir neįprasta vidurių veikla.<br> 123rf.com nuotr.
 Užsikrėsti galima nuo netinkamai ruošto ar laikyto maisto.<br> 123rf.com nuotr.
 Užsikrėsti galima nuo netinkamai ruošto ar laikyto maisto.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2019, 2:41 PM

Infekcijų protrūkiai

Vienas iš atsakymų – žarnyno infekcija. Liga, liaudiškai vadinama „apsinuodijimu maistu“. Žarnyno ir maisto toksines infekcijas dažniausiai sukelia maiste esantys mikroorganizmai. Prisidauginę iki tam tikros koncentracijos jie tampa pavojingais – gali sukelti ligą. Maiste gali būti įvairių parazitų bei virusų, todėl valgį rinktis, ypač kol dar vyrauja gan šilti orai, reikėtų itin atidžiai.

Dažniausiai sveikatai pavojų sukelia maiste esančios bakterijos. Bakterijos į maistą gali patekti bet kuriame jo auginimo, laikymo, saugojimo ir ruošimo etape. Todėl šios infekcijos ypač dažnos šiltuoju metų laiku. Lrytas.lt jau buvo rašyta apie žarnyno infekcijos protrūkį Nidoje. Užsikrėsti patogeniniais mikroorganizmais galima ir nurijus užteršto atvirų vandens telkinių vandens.

Intensyvios žarnyno ligos bei infekcijos paprastai prasideda galvos skausmais, karščiavimu, kaulu laužymu, t. y., į virusinį susirgimą panašiais simptomais. Vėliau pasireiškia intensyviu vėmimu ir viduriavimu.

Pavojingieji antibiotikai

Ilgalaikę žarnyno ligą dažniausiai rodo vidurių pūtimas. Pasak gydytojų, tiek aplinkos, tiek vartojamų vaistų ar įpročių pakeitimas gali turėti įtakos ir žarnyne esančių bakterijų išsibalansavimui.

Sveikame organizme yra ir blogųjų, ir jų skaičių viršijančių gerųjų bakterijų. Pastarosios atlieka itin svarbų vaidmenį nesuvirškinto maisto fermentacijos metu, dalyvauja vitaminų sintezėje. Sutrikus gerųjų ir blogųjų bakterijų balansui atsiranda sutrikimas, kurio simptomai: viduriavimas, vidurių užkietėjimas bei jau minėtas vidurių pūtimas.

Šis natūralios bakterijų pusiausvyros sutrikimas yra vadinamas disbakterioze. Jis sukelia diskomfortą ir apsunkina žmogui virškinimo bei tuštinimosi funkcijas, gali kelti prastą burnos kvapą.

Gerąsias bakterijas praranda ir dažni antibiotikų naudotojai. Pavyzdžiui, žmonės, besigydantys pasikartojančias šlapimo takų infekcijas, lėtines plaučių ligas ar anginas. Antibiotikai nužudo ir blogas, ir geras organizme esančias bakterijas, išbalansuoja žarnyne esančią tvarką.

Padeda gerieji kariai

Ką tik uždegimu sirgę ir antibiotikus vartoję vaikai bei antibiotikuos dažnai vartojantys suaugusieji turėtų atsvarai naudoti probiotikus. Gerosios žarnyno bakterijos gali į organizmą patekti ir iš išorės – papildų pavidalu. Jos padės išvengti daugelio žarnyno ligų bei sutrikimų.

Probiotikai ypač svarbūs tada, kai žmogus serga žarnyno ligomis, netoleruoja gliuteno ar laktozės. Pasak specialistų, gerosios bakterijos padeda net ir nekankinant žarnyno ligai. Jos sureguliuoja žarnyno veiklą, jei žmogus per retai ar per laisvai tuštinasi, padeda netgi nuo odos ligų, atsirandančių dėl tam tikrų produktų netoleravimo.

Svarbiausia, tai nėra vaistai, tad papildyti organizmą gerosiomis bakterijomis galima ir profilaktiškai. Ypač jei jaučiate turintys žarnyno problemų – tokiu atveju derėtų pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku ir imtis priemonių savijautai gerinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.