Profesorius įspėjo: šios suaugusiems pavojingos ligos simptomai pasireiškia ne iš karto

„Darželyje viena mergaitė susirgo“, – žodžiai, kurie dažnai priverčia mamą sustingti. Kokios tos užkrečiamos ligos, kaip labai užkrečiamos, kaip apsaugoti savo vaiką ir kaip atpažinti, jeigu liga pasireikš?

 Simptomai pasireiškia ne iš karto, o viskas prasideda nuo prastos savijautos, maudulio ir kosulio. ar karščiavimo.<br> 123rf nuotr.
 Simptomai pasireiškia ne iš karto, o viskas prasideda nuo prastos savijautos, maudulio ir kosulio. ar karščiavimo.<br> 123rf nuotr.
Užrkečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Užrkečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2019, 11:25 AM

Vėjaraupiai – dažniausia vadinamoi „vaikiška“ liga. Ja per pirmąjį 2019 m. pusmetį sirgo net 15 tūkst. žmonių. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus, medicinos mokslų daktaro, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko, vėjaraupiais gali užsikrėsti bet kokio amžiaus žmogus, tačiau susirgus suaugusiajam ligos eiga bei komplikacijos paprastai būna sunkesnės. Be to, simptomai pasireiškia ne iš karto, o praėjus net dviems ar trims savaitėms nuo susirgimo.

Pirmieji ligos simptomai: prasta savijauta, kosulys ir čiaudulys, karščiavimas, bėrimas. Nuo šios ligos geriausiai saugo skiepai ir nors suaugusiajam už abi vakcinas gali tekti pakloti daugiau kaip šimtą eurų, profesorius atkreipė dėmesį, kad šitiek investuoti į sveikatą – verta.

Skarlatina – skamba egzotiškai, tačiau ši liga vis dažniau plinta tarp darželinukų. Pasak profesoriaus S.Čaplinsko užsikrėtimas šia liga taip pat dažnėja. Iš pradžių ji pasireiškia labai aukšta temperatūra (39-40 laipsnių) bei gerklės skausmu, o per dvi paras po to išberia nugarą, krūtinę ir galūnes. Skarlatinos sukėlėjas – streptokokas, o ja užsikrečiama nuo kito sergančiojo. Gydoma dažniausiai antibiotikais. Gera žinia ta, kad nors skiepų nuo skarlatinos nėra, kartą persirgus skarlatina susiformuoja didesnis atsparumas, tad retai kada ja užsikrečiama dar sykį. Pasak profesoriaus S.Čaplinsko užsikrėtimas šia liga taip pat dažnėja.

Tymai – jau ne sykį aptarta tema. Baisiai ūmi ir skaudžiai pasibaigti galinti liga, paprastai plintanti kolektyvuose bei žmonių tirštose erdvėse. Užsikrėtus tymais pakyla temperatūra, atsiranda kvėpavimo takų problemų, o kūną nusėja tipiniai bėrimai. Vienintelis būdas apsisaugoti – skiepai.

Pernai vaikų kolektyvuose padažnėjo ir kita problema – žarnyno virusai. Susirgęs žarnyno virusu žmogus paprastai vemia, viduriuoja, jam gali pakilti temperatūra, skaudėti galvą. Nuo kai kurių žarnyno virusų galima skiepytis, tačiau viruso atmainų taip pat yra ne viena.

Nors nuo daugelio užkrečiamų ligų geriausiai apsaugo skiepai, specialistai pataria ir iš esmės stiprinti savo bei vaiko imunitetą. Tą padaryti galima vartojant vitaminą C su ežiuole, valgant pakankamai vaisių ir daržovių, išsimiegant. Organizmo apsaugai daug gero duoda ir papildomas gerųjų bakterijų vartojimas. Anot gydytojų, jos – tarsi mažieji mūsų organizmo kariai, sudarantis žarnyne apsauginį bakterinį lauką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.