Atsisakęs kelių produktų jaunas vyras atsikratė beveik 50 kilogramų ir ligų

Mykolas Nabažas (23 m.) visą gyvenimą kentė dėl antsvorio. Ne kartą bandė atsikratyti nereikalingų kilogramų, tačiau vis nepavykdavo. Galiausiai jaunas vyras užlipęs ant svarstyklių išvydo 146 kilogramus, jį kamavo astma, aukštas kraujospūdis, todėl jis nusprendė, kad daugiau taip tęstis nebegali. 

Mykolas atsikratė 48 kilogramų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.
Mykolas atsikratė 48 kilogramų.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 10, 2019, 6:47 PM, atnaujinta Oct 29, 2019, 1:28 PM

Mykolas tapo pirmuoju portalo lrytas.lt konkurso „Lieknėk sveikai“ herojumi ir su portalo skaitytojais sutiko pasidalyti, kaip atsikratė net 48 kilogramų!

– Mykolai, savo dalyvio anketoje rašėte, kad pasiekėte 146 kg svorį. Nors esate gana aukštas 190 cm, tačiau skaičius tikrai nemenkas. Kaip pasiekėte tokį svorį? 

– Taip buvau pasiekęs 146 kg svorį, dėl jo kaltinau visus išskyrus save. Tokį svorį buvau pasiekęs dėl netaisyklingos mitybos ir nuolatinio persivalgymo. Paskaičiavus, suvartodavau apie 4 tūkst. kalorijų per dieną, valgiau labai daug angliavandenių: bandelių, cukraus, šokolado ir pan. 

Kol tiek svėriau buvau gan fiziškai neaktyvus, kartais išeidavau pasivaikščioti, o visą kitą laiką praleisdavau valgydamas ar lovoje gulėdamas.

– Ar tai buvo pirmas bandymas lieknėti?

– Tai nebuvo mano pirmas bandymas lieknėti, tačiau anuos, kai bandydavau, aš tai darydavau netaisyklingai, kalorijų kiekis niekada nemažėjo, nors valgiau ir kitokį maistą.

Tada po daugybės nesėkmingų bandymų ir pasišlykštėjimo savimi, pradėjau domėtis mityba. Radau tokį dalyką kaip „keto“ dieta, kuri kūną perverčia į ketoninę būseną ir tuomet jis pasyviai degina riebalus. Šios dietos laikiausi mėnesį, tada dviejų savaičių pertrauka, o po jos dar vienas mėnuo. Tai man padėjo sutraukti skrandį ir daugiau aš nebepersivalgydavau. Skaičiavau kalorijas, stengiausi neviršyti savo ūgiui normalaus jų kiekio – 2400-2600 kilo kalorijų per dieną.

– Informacijos ieškojote internete?

– Taip, apie mitybą radau internete, daug skaičiau, daug domėjausi. Kalbėjau ir su sportuojančiais draugais, jie taipogi man padėjo ir pasakė, kodėl geriau tą valgyti, o ne tą.

– Ar nesibaiminote dėl tokios mitybos šalutinių poveikių? Specialistai pastebi, kad daug baltymų ir riebalų turintis racionas gali gerokai apsunkinti kepenų ir kasos darbą.

– Baimė dėl šalutinių poveikių visada buvo, tačiau jų aš nepatyriau. Gal dėl to, nes dariau tai sveikai ir po mėnesio ketogeninės mitybos dariau pertrauką.

– Kaip atrodė jūsų dienos racionas tada, kai lieknėjote ir ar ji dabar pakito?

– Kai pradėjau liekneti ir laikytis ketogeninės mitybos, pagrindinis mano tikslas buvo sutraukti skrandį. Valgiau ženkliai per mažai, apie 1200-1400 kcal per dieną, ir palaipsniui didinau jų kiekį iki 2400-2600 kcal per dieną, tačiau visada valgiau dažnai. Valgiau viską, kas tinka tokiai mitybai: daug riebalų, vidutiniškai baltymų ir vengiau angliavandenių.

Svoris pradėjo kristi, draugai sakė, kad „atrodai atsigavęs“ . Didinant kalorijas, tiesiog didinau porcijas, o po pirmo mėnesio ketogeninės dietos, suvalgiau torto gabaliuką ir tada supratau, kad tai man visai nereikalinga ir geriau vengti tokių tuščių kalorijų. Po pustrečio mėnesio ketogeninės mitybos, pradėjau valgyt viską. Tačiau kai ką dažniau, kai ką rečiau, vengiau cukraus, „tuščių“ kalorijų. Iš pradžių alkį padėdavo numalšinti vanduo arba kefyras.

Dabar kasdienio raciono negaliu apibūdinti, nes jis labai platus, tačiau visiškai nebevalgau baltos duonos, baltų kepinių. Jeigu duona – tik juoda ar daržovių ar baltyminė, vengiu cukraus, tačiau šeštadienis man yra ta diena, kai galiu pasilepinti viskuo, kuo tik noriu.

Ir fizinis aktyvumas prasidėjo tik dabar, tik gaila dėl įtempto darbo ne visada galiu į sporto klubą nueit... Tačiau, kai galiu, dirbu su savo svoriu: prisitraukimai, atsispaudimai, atsilenkimai ir pan.

– Ar sekėte savo sveikatos būklę, pavyzdžiui, darėtės kraujo tyrimus? Kokios buvo medikų išvados?

– Pas gydytoją einu reguliariai, dėl darbo. Turiu būti sveikas, o kuo labiau svoris krito, tuo sveikesnis tapau, gydytojai labai didžiavosi mano pasiekimais, kraujo tyrimai puikus, išnyko bėdos net su astma ir aukšto kraujo spaudimu. Nebereikia gerti vaistų, normalizuojančių kraujospūdį.

– Kaip į jūsų pasikeitimus reagavo artimieji?

– Kas keisčiausia, artimieji ganėtinai tyliai, pasakė gerai, kad sulieknėjau ir viskas. O iš draugų, tik po metų pradėjau girdėti gerą žodį, kai pasiekiau savo ūgiui sveika svorį.

– Kaip dabar jaučiatės?

– Šiuo metu savijauta yra puiki! Daug ryžto ir užsispyrimo davė gerus rezultatus. Nuotaika daug geresnė, galiu bėgioti. Jaučiuosi laisvas savo paties kūne!

Jūsų gyvenimą kartino antsvoris ir prasta savijauta? Pasirinkote sveikesnę mitybą ir geresnės savijautos kelią ir pasiekėte pirmųjų rezultatų? Pasidalykite savo istorija su portalo lrytas.lt skaitytojais, laimėkite prizus ir įkvėpkite kitus!

Užpildykite konkurso formą: aprašykite pagrindines taisykles, kurių laikėtės lieknėdami, įvardykite, kiek kilogramų atsikratėte bei prisekite nuotraukas, kaip atrodėte prieš pokyčius ir dabar.

Įdomiausių, labiausiai įkvepiančių istorijų autoriai turės galimybę laimėti konkurso rėmėjų įsteigtus prizus sau ir savo draugui, kuris galbūt taip pat svajoja apie tokius pokyčius!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.