Nustojus naudoti muilą rezultatai nustebino: dabar prausiasi tik vandeniu

„Pirmus keletą mėnesių tai buvo keista, bet po to aš apskritai pamiršau apie tokį dalyką, kaip prausimasis. Jei tam tikra mano kūno dalis bus nešvari, aš ją nuplausiu, bet niekada to nedarysiu su muilu“, – sakė Davidas Whitlockas, kuris per 15 metų nė karto nesimaudė.

Kai kurie žmonės jau daugiau kaip dešimtmetį nebenaudoja jokių prausiklių.<br>123rf nuotr.
Kai kurie žmonės jau daugiau kaip dešimtmetį nebenaudoja jokių prausiklių.<br>123rf nuotr.
Taip pat įrodyta, kad laiko leidimas lauke, o ypač miške, itin naudingas mikrobiomui. <br> 123rf nuotr.
Taip pat įrodyta, kad laiko leidimas lauke, o ypač miške, itin naudingas mikrobiomui. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 19, 2019, 1:03 PM

Be mikrobų, muilas pašalina apsauginius odos aliejus ir keičia pH lygį. Nors D.Whitlocką nuo muilo berdavo, jo pagrindinė motyvacija nebesiprausti muilu buvo noras didinti gerųjų mikrobų kiekį ant savo odos. 

Bakterijoms reikalingas amoniakas, kurio yra prakaite. Kai bakterijos dauginasi ant odos, jai priežiūros beveik nereikia.

Lygiai taip pat, kaip supratimas apie žarnyno mikrobiomo svarbą paskatino probiotinių ir fermentuotų maisto produktų bei papildų vartojimo augimą, taip dabar žmones vis labiau pradėjo dominti odos mikrobiomas, kurį sudaro trilijonai mikrobų, apsaugančių nuo patogenų. 

Odai gali kilti tokių problemų kaip egzema, spuoguotumas. Vartotojams rūpi, kaip su šiomis problemomis susitvarkyti. Net populiariausias prekės ženklas „Dove“ tvirtina, kad jų produktai yra „švelnūs mikrobiomams“.

Medicinos biofizikė Sarah Ballantyne, tapusi rašytoja ir gyvenimo būdo guru, žinoma kaip „Paleo mama“, patarė gyventi „akmens amžiuje“ nuo tada, kai numetė svorio vadovaudamasi paleo dieta. Ji taip pat prausimuisi naudoja tik vandenį, net jei ji sporto salėje praleidžia šešias valandas per savaitę. 

„Aš naudoju kokosų aliejų skusdama kūno plaukus. Ir viskas. Laikui bėgant mano oda pakito. Aš neskleidžiu blogo kvapo“, – sakė ji.

Ji rašo knygą apie žmogaus mikrobiomą ir yra įsitikinusi, kad pažastys, neskleidžiančios kvapo, tai ženklas, kad odos mikrobiomas sveikas.

Jackie Hong, žurnalistė iš Yukono, šiaurės vakarų Kanados, devynerius metus nenaudoja muilo. 

„Kai prausiuosi, naudoju tik savo rankas“, – teigė ji. 

Žurnalistei menininkė pasakojo, kad 20 metų ji nenaudojo muilo. Ji paaiškino, kad taupo laiką bei pinigus ir jai reikia daug mažiau kūno losjono. J.Hong nusprendė pabandyti praustis tik vandeniu.

„Praustis tik vandeniu – nieko blogo. Aš kalbėjau su žmonėmis, kurie metų metus nenaudojo jokių prausimosi priemonių, ir jiems viskas gerai“, – sakė Sandy Skotnicki, dermatologė iš Toronto (Kanada), 2018 m. knygos „Be Soap“ autorė. 

Ji sakė, kad 1950 m. mes maudydavomės kartą per savaitę, o dabar tai darome kiekvieną dieną.

„Ar tai pakeitė mūsų odos mikrobiomą? Manau, kad taip. Ir ar tai sukėlė uždegiminių odos ligų padažnėjimą? Manau, kad taip“, – tvirtino dermatologė.

Pradėjus daugiau kalbėti apie muilo žalingą poveikį odai, kuriamos prausimosi priemonės, kurios nekenkia jai, tačiau šioje srityje trūksta patikimų įrodymų. Tyrimų, įrodančių neigiamą muilo poveikį, nėra. 

Julie Segre, JAV Nacionalinio sveikatos instituto mikrobų genomikos vyresnioji tyrėja sako, kad nėra daug medicininių įrodymų apie odos priežiūros įtaką mikrobiomui. 

„Aš manau, kad šioje srityje daug žadama, bet mums reikia mokslinių įrodymų“, – teigė ji.

„Mother Dirt“ generalinė direktorė, biochemikė Jasmina Aganovic sakė, kad siekiant apsaugoti odą, reikėtų vengti natrio laurilo sulfato ir natrio dodecilsulfato ploviklių, levandų ir arbatmedžio eterinių aliejų, nes jie turi antimikrobinių savybių. 

„Tai nereiškia, kad neturėtumėte jų naudoti, tačiau turite būti atsargūs ir žinoti kaip juos naudoti – jie tinka ne visam kūnui, ir nereikėtų jų padauginti“, – tikino biochemikė.

Taip pat įrodyta, kad laiko leidimas lauke, o ypač miške, itin naudingas mikrobiomui. 

Vis dėlto dauguma sutinka, kad muilas reikalingas rankoms plauti. Dermatologai siūlo pasirinkti muilą su mažesniu pH. 

„Plaukų ir kūno plovimas turi labai mažai įtakos asmens higienai, bet nusiplauti rankas yra būtina“, – pabrėžė dermatologė S.Skotnicki.

Parengta pagal theguardian.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.