Daug žmonių tualetinį popierių naudoja neteisingai: gresia liūdnos pasekmės

Tualetiniu popieriumi naudojamės kasdien. Tai – įprasta mūsų gyvenimo dalis, apie kurią beveik nesusimąstome. Bet ar esate įsitikinęs, kad teisingai naudojatės tualetiniu popieriumi? Išangės chirurgas Evanas Goldsteinas teigia, kad daugelis žmonių tualetinį popierių naudoja pavojingai prastai.

Gydytojas teigia, kad daugelis žmonių tualetinį popierių naudoja pavojingai prastai.<br>123rf nuotr.
Gydytojas teigia, kad daugelis žmonių tualetinį popierių naudoja pavojingai prastai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2019, 8:27 AM

Popierių nusišluostymui pirmieji pradėjo naudoti kinai. Manoma, kad ši praktika prasidėjo 6-ame amžiuje. Arabų keliautojai stebėjosi tokia kinų gyvensena – juk vanduo nuplauna geriau nei bet kokia aprašinėta popieriaus skiautė. Tačiau tualetinis popierius atkeliavo ir iki mūsų laikų ir šiandien jį naudojame kasdien. Tiesa, greičiausiai neteisingai.

Chirurgas Goldsteinas kiekvieną darbo dieną susiduria su išangės plyšimais ir žaizdomis. Dažnai juos sukelia patys žmonės, kartais pažeidimai atsiranda ir dėl neteisingo tualetinio popieriaus naudojimo. Gydytojas dažnai susiduria su studentais, kurie save kankina nesveiku maistu ir alkoholiu – ši kombinacija veda tiesiausiu keliu į vidurių užkietėjimą. Studentai taip pat labai daug kartų valosi užpakalius, stengdamiesi pasijusti švariais, ir taip dažnai patiria nubrozdinimus ir plyšimus.

Goldsteinas pataria nepersistengti tuštinantis. Gydytojas teigia, kad žmonės įpranta laikytis to paties dienos režimo ir eina į tualetą pagal laikrodį, o ne tada, kai nori. Tai gali pareikalauti papildomų pastangų tuštinantis, dėl ko vėliau gali atsirasti išangės odos pažeidimų. Goldsteinas pataria naudojant tualetinį popierių nenaudoti jėgos, nesivalyti daugiau nei 2-3 kartus. Kartais geriau tiesiog pasiduoti ir apsilankyti duše, nei sukelti odos pažeidimus, kurie vėliau apie save primins visą dieną.

Prisiminkite, kad jūsų užpakalis nėra pati švariausia vieta. Žaizdos šioje zonoje gali būti lengvai užkrečiamos įvairiomis bakterijomis. Prasidėjusi infekcija pareikalaus ilgo gydymo ir bent kelias dienas kels skausmą. Ekstremaliais atvejais prireiks ir chirurgo pagalbos.

Galiausiai, Goldsteinas pataria įsirengti bidė. Tai – geriausias ir sveikiausias būdas greitai apsivalyti po tuštinimosi. Gydytojas teigia, kad po bidė procedūros pakanka labai švelniai nusišluostyti tualetiniu popieriumi, todėl oda nėra sudirginama ir pažeidžiama. Tuo tarpu drėgnų servetėlių gydytojas pataria vengti. Jose esantys produktai gali dirginti, jos taip pat pašalina ir naudingas bakterijas, kurios saugo nuo infekcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.