Įrodė, kad vos vienas pokytis gali smarkiai pagerinti psichinę savijautą

Visi esame girdėję apie žalingų įpročių atsisakymo naudą. Tai patvirtina ir vis daugiau mokslinių tyrimų.

Tyrėjai nustatė, kad moterų, kurios tyrimo metu ketverius metus buvo atsisakiusios alkoholio, psichinė sveikata pagerėjo, palyginti su žmonėmis, kurie nuo alkoholio susilaikė visą gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
Tyrėjai nustatė, kad moterų, kurios tyrimo metu ketverius metus buvo atsisakiusios alkoholio, psichinė sveikata pagerėjo, palyginti su žmonėmis, kurie nuo alkoholio susilaikė visą gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2019, 3:05 PM, atnaujinta Nov 30, 2019, 3:09 PM

„Alkoholio atsisakymas yra naudingas moterų sveikatai – tai gali pagerinti bendrą jų gyvenimo kokybę bei psichinę savijautą“, – teigiama Kanados medicinos asociacijos žurnale. 

Tai patvirtino ir neseniai Kinijoje atliktas tyrimas.

„Prognozuojama, kad alkoholio vartojimas visame pasaulyje ir toliau augs, jei nebus imamasi  veiksmingų būdų problemai spręsti. Mūsų išvados rodo, kad metimas gerti susijęs su geresne psichine sveikata“, – teigė Honkongo universiteto dr. Michaelas Ni. 

Tyrėjai nusprendė išsiaiškinti, kaip nustojus piktnaudžiauti alkoholiu pasikeistų fizinė ir psichinė Kinijos gyventojų sveikata. Todėl ištyrė daugiau kaip 10 tūkst. Kinijos gyventojų. Iš visų apklaustųjų nevartojančius alkoholio sudarė 64 proc. vyrų ir 88 proc. moterų. 

Gautus rezultatus tyrėjai palygino su JAV atlikt Nacionalinė epidemiologinė apklausos apie alkoholio vartojimą, kurioje dalyvavo daugiau nei 31 tūkst. žmonių, rezultatais. 

Paaiškėjo, kad moterų, kurios tyrimo metu ketverius metus buvo atsisakiusios alkoholio, psichinė sveikata pagerėjo daug labiau, palyginti su žmonėmis, kurie nuo alkoholio susilaikė visą gyvenimą.

Buvo atsižvelgta į tokius veiksnius kaip kūno masės indeksas, rūkymas ir kt. Paaiškėjo, kad ketverius metus susilaikiusių nuo alkoholio moterų psichinė sveikata tapo tokia pat gera, kokia buvo ir visą gyvenimą nevartojusių svaigiųjų gėrimų.

Kodėl taip yra, tyrėjai paaiškinti negalėjo, tačiau, kaip jie pažymi, gali būti, kad su alkoholiu susijęs neurotoksiškumas praeina, nustojus vartoti alkoholį.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu