Jeigu net nesinori lipti iš lovos, galbūt jums trūksta vieno vitamino

Šį kartą mes kalbėsime, ką daryti, jei mus užklupo rudeninė depresija. Nekalbu apie depresiją, kuriai būtinas medicininis gydymas. Kalbu apie nuotaikos nebuvimą, nenorėjimą lipti iš lovos, kai atrodo, jog už lango visada tamsu. Kai ateina vadinama rudeninė depresija, reikėtų susimąstyti, kaip pakeisti savo mitybą.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.<br>Lrytas.tv nuotr.
Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.<br>Lrytas.tv nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tautvilė Šliažaitė, natūropatinės mitybos specialistė

Dec 3, 2019, 9:39 AM

Jei norite pokyčių – jums reikalingi baltymai. Vieni geriausių baltymų šaltinių: vištiena, kalakutiena, nes jose galima rasti didelį kiekį aminorūgšties triptofano, o šis yra konvertuojamas į laimės hormoną seratoniną. Būtent dėl šios priežasties mums reikėtų rinktis kuo daugiau baltymų ir stengtis, kad jų kiekis būtų apie 20 gramų kiekviename patiekale. Kaip tai turėtų atrodyti?

Net mažas gabaliukas vištienos turi 20 gramų baltymų. Jei nenorite vištienos, 20 gramų baltymų rasite 4–5 kiaušiniuose, nes jie nėra toks geras baltymų šaltinis. Taip pat tinka balta ar riebi žuvis. Net jei nevalgote gyvulinės kilmės produktų, vis tiek reikia rūpintis baltymų kiekiu, bet nenaudojant baltymų miltelių tai padaryti pakankamai sudėtinga. Todėl rinkitės kanapių sėklų, žirnių baltymų miltelius, o jeigu gerai toleruojate pieno produktus, pieno išrūgų miltelius. Juos dėkite kepant blynus, darant kokteilius ar net barstykite ant įvairių sriubų.

Kitas labai svarbus dalykas – padidinkite omega-3 rūgščių kiekį. Geriausias šaltinis – riebioji žuvis: upėtakis, lašiša, šprotai, sardinės ar silkė.

Jei nemėgstate žuvies, tuomet vartokite žuvų taukus ar įsigykite veganiškų omega-3 papildų, kurie gaminami iš dumblių.

Dar viena labai svarbi taisyklė – sumažinkite stimuliantų kiekį. Rodos, tai padaryti labai sunku, nes neturime energijos, norisi kavos, saldumynų, bet jie mums daro daugiau žalos nei naudos.

Rekomenduoju išgerti ne daugiau nei 1 kavos puodelį per dieną ir valgyti kuo mažiau saldumynų. O jeigu jau labai norisi – valgykite iškart po pietų ar vakarienės, nei gardžiuokitės atskirai, nes maiste esantys baltymai neleis pakilti cukraus kiekiui.

Gyvenimo būdo patarimas:

Išsitirkite vitamino D lygį. Jo trūkumas siejamas ne tik su nusilpusiu imunitetu, bet ir su nusilpusia nervų sistema ar depresijos požymiais. Radus vitamino D trūkumą reikėtų rinktis stiprius vitamino D papildus arba pradėti planuoti atostogas šiltuose kraštuose.

Atėjus rudeniui ne tik jums nėra nuotaikos ir energijos, tad nepamirškite – pradėkite keisti savo mitybą, pasitikrinkite vitamino D kiekį ir pradėkite daugiau šypsotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.