Norite skaisčios ir spindinčios odos? Paklausykite vieno suomių moterų patarimo

Žinote, ką suomiai veiks per Kalėdas? Ogi bėgs į pirtį. Nors tai yra labai sena tradicija, daug priežasčių pasimėgauti pirties malonumais suomiams nereikia. Ir, žinoma, jie ten būna nuogi, nes taip – tiesiog sveikiau. Bet ar tikrai? Koks skirtumas, ar pirtyje būsi prisidengęs, ar visai nuogas?

Žinote, ką suomiai veiks per Kalėdas? Ogi bėgs į pirtį. Nors tai yra labai sena tradicija, daug priežasčių pasimėgauti pirties malonumais suomiams nereikia.<br>123rf nuotr.
Žinote, ką suomiai veiks per Kalėdas? Ogi bėgs į pirtį. Nors tai yra labai sena tradicija, daug priežasčių pasimėgauti pirties malonumais suomiams nereikia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2019, 9:39 AM

Suomiams sauna – šventa vieta. Čia gyvena saunos elfas, čia lankosi protėvių dvasios, čia visa šeima ir draugai gerina sveikatą. Kiekvienas suomiškas namas turi nuosavą pirtį, kurioje šeima susėda labai dažnai. Ir susėda nuogi. Bet ar galite tai įsivaizduoti? Ar maudytumėtės pirtyje su savo draugais?

Tiesą sakant, nuogumas pirtyje nėra išskirtinai tik suomių tradicija. Ir ten tik šeimos nariai bei labai artimi draugai būna nuogi. Jei susirenka bendradarbiai ar ne tokie artimi žmonės, tai vyrai ir moterys dažniausiai yra atskiriami. Tuo metu Vokietijoje vienoje pirtyje kartu gali maudytis visai nepažįstami vyrai ir moterys. Islandijos gyventojai taip pat nesupranta lyčių atskyrimo prasmės – juk visi viską ir taip yra matę. Tiesą sakant, norėdami pasimaudyti natūraliose karštosiose versmėse pirmiausia turėsite kruopščiai išsimaudyti po dušu, o kampe įsitaisiusi moteris jums pasakos, kad nepakankamai dėmesio skyrėte pažastims.

Maudymasis pirtyje turi savų privalumų. Tai – gerina imunitetą, o tas terminis šokas, kaip rodo ne vienas tyrimas, iš tikrųjų ilgina gyvenimą. Suomiai jus patikins, kad su prakaitu pasišalina ir toksinai, o moterys dar pakartos, kad tokios skaisčios odos nesukuria jokie aliejai ar kremai. Tik drabužius turėsite palikti už durų.

Kodėl? Na, suomiai greičiausiai neturėtų tikslaus atsakymo, nes jiems tai įprasta. Tas „Kodėl?“ dažniau nuskambėtų, jei kas nors pabandytų eiti į pirtį su maudymosi kostiumėliu. Kodėl ne nuogas, jei gali eiti nuogas? Jei gali būti nuogas, tai ir būk!

Pasirodo, tai turi savų privalumų:

  • pirtis yra skirta prakaitavimui, o bet kokie drabužiai stabdo prakaitavimą ir neleidžia taip efektyviai pasišalinti poras užkimšusiems nešvarumams;
  • prakaitu permirkę maudymosi kostiumėliai bei šortai yra tiesiog šlykščiai nepatogūs, juose gali apsilankyti bakterijos, kurias tada visą vakarą dėvėsite ant savo kūno;
  • būdami nuogi galite laisviau mėgautis pirties malonumais, negalvodami apie tai, kas kur spaudžia, kur kaupiasi prakaitas, kur kas slysta ir pan.;
  • būdami nuogi pamilsite savo kūną ir atsikratysite kompleksų, nes pastebėsite, kad niekam jūsų kūnas neužkliūva;
  • imsite natūraliau žiūrėti į žmogaus kūną – visi po drabužiais yra nuogi, visi turi įsivaizduojamų ar tikrų trūkumų, visi išmoksta juos ignoruoti.

Kartu tai – kultūrinė patirtis. Juk suomiška sauna šimtus metų buvo kuriama būtent nuogiems žmonėms. Tačiau, kita vertus, nei suomiai, nei vokiečiai, nei kitų šalių pirčių mėgėjai nereikalauja būti nuogam, jei to nesinori. Pirtis jiems nėra susijusi su seksualumu (nors tikima, kad pirtis teigiamai paveikia ir lytinę funkciją), todėl nuogas kūnas toje erdvėje tampa tik kasdienybės fono dalimi.

Bet ar turistui verta išbandyti suomišką pirtį nuogam? Spręsti jums. Tie, kurie keliauja su draugais, ypač priešingos lyties atstovais, dažnai jaudinasi ir nesiryžta. Nors tie, kurie įsidrąsina (dažnai paskatinti suomiško „saunos alaus“), nesigaili ir teigia, kad nuo to jų ir draugų santykiai nepasikeičia – „Juk užmerkęs akis lakios fantazijos žmogus ir taip gali pamatyti jus nuogą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.