Smegenų veiklą gerinantys vitaminai ir maisto produktai: vartokite jų daugiau

Artėjant egzaminų sesijai, studentai pradeda ieškoti įvairių būdų, kaip užtikrinti smegenų pajėgumą.

Vitaminai, kurie, kaip įrodyta, padidina smegenų pajėgumą, yra folio rūgštis ir kiti B grupės vitaminai, vitaminas C, kalcis, magnis ir cinkas.<br> 123rf nuotr.
Vitaminai, kurie, kaip įrodyta, padidina smegenų pajėgumą, yra folio rūgštis ir kiti B grupės vitaminai, vitaminas C, kalcis, magnis ir cinkas.<br> 123rf nuotr.
 Tinkamiausios žuvys yra riebios, turinčios daug omega-3 riebalų rūgščių, tokios kaip sardinės, lašišos ir upėtakiai.<br> 123rf nuotr.
 Tinkamiausios žuvys yra riebios, turinčios daug omega-3 riebalų rūgščių, tokios kaip sardinės, lašišos ir upėtakiai.<br> 123rf nuotr.
Geriausia smegenis stimuliuojanti uoga yra mėlynė. Tai puikus antioksidantas, padedantis kovoti su uždegimu ir gerinantis atmintį.<br> 123rf nuotr.
Geriausia smegenis stimuliuojanti uoga yra mėlynė. Tai puikus antioksidantas, padedantis kovoti su uždegimu ir gerinantis atmintį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 29, 2019, 3:49 PM, atnaujinta Dec 29, 2019, 3:50 PM

Kartais užtenka visai nedaug informacijos, kurią vertėtų įsidėmėti, norint pagerinti smegenų veiklą. 

Jeigu jūs ieškote, kas padėtų protą išlaikyti aštrų, pagerintų atmintį, šiame straipsnyje pateiksime informaciją, koks maistas tam tinkamiausias. Be abejo, šios žinios naudingos ne tik studentams.

Protą stimuliuojantis maistas

Yra keletas maisto rūšių, kurios skirtingai prisideda prie smegenų sveikatos. Čia pateiktas trumpas sąrašas maisto produktų, kurie gali padėti pagerinti smegenų veiklą:

  1. Geriausiai žinomas maistas smegenims yra riebi žuvis. Tinkamiausios žuvys yra riebios, turinčios daug omega-3 riebalų rūgščių, tokios kaip sardinės, lašišos ir upėtakiai. Omega-3 reikalingos nervų ir smegenų ląstelėms. Šios ląstelės reikalingos smegenų pilkajai medžiagai, kuri daro įtaką atminčiai ir nuotaikai.
  2. Kitas plačiai žinomas smegenų maistas – riešutai. Skirtingos riešutų rūšys pagerina pažinimo funkciją dėl natūraliai juose esančio didelio vitamino E kiekio. Vitaminas E kartu su gerosiomis riebiosiomis rūgštimis leidžia šiam gardžiam užkandžiui gerinti atmintį ir mažinti kognityvinių gebėjimų silpnėjimą.
  3. Norint pagerinti smegenų veiklą, brokoliai yra būtina daržovė. Juose gausu antioksidantų ir vitamino K, taip pat jie pagerina atmintį.
  4. Kiaušiniuose esama įvairių maistinių medžiagų, tokių kaip B6, B12 ir folio rūgšties, kurios prisideda prie atminties ir smegenų funkcijų gerėjimo. Nustatyta, kad šios maistinės medžiagos vyresniame amžiuje padeda išlaikyti aštrų protą.
  5. Vaisiai yra vitaminų ir mineralų šaltinis. Geriausia smegenis stimuliuojanti uoga yra mėlynė. Tai puikus antioksidantas, padedantis kovoti su uždegimu ir gerinantis atmintį.

Gerą atmintį ir pažinimo funkcijas padeda palaikyti ir kai kurios sėklos, tokios kaip moliūgų, dėl jose esančių daugybės vitaminų ir mineralų. Žalioji arbata taip pat yra išskirtinis aminorūgščių šaltinis, padedantis smegenims atsipalaiduoti. Be to, kruopos – puikus lėtai išskiriančios energijos šaltinis, padedantis ilgiau išlikti aktyviems ir budriems.

Smegenų veiklą gerinantys produktai 

Be jau išvardinto maisto, esama ir kitų produktų, padedančių smegenims veikti geriau, kai to labiausiai reikia.

Dažnai egzaminai vyksta rudenį ar žiemą, o tai reiškia, kad imuninė sistema veikia visu pajėgumu, o kūnui reikia gerokai pasistengti, kad susidorotų su virusais ir bakterijomis šaltaisiais mėnesiais. 

Jūsų kūnui gali prireikti šiek tiek papildomos pagalbos, kad pagerėtų koncentracija, atmintis ar pažintinės funkcijos. Jei jaučiatės psichiškai ar fiziškai nualinti egzaminų, gydytojas jums turėtų paskirti maisto papildų.

Rinkoje yra įvairių žolelių papildų, skirtų smegenų stiprinimui, padėsiančių palaikyti sveiką imuninę sistemą.

Vitaminai, kurie, kaip įrodyta, padidina smegenų pajėgumą, yra folio rūgštis ir kiti B grupės vitaminai, vitaminas C, kalcis, magnis ir cinkas. Dažniausiai vartojami yra omega-3 papildai, ypač žmonių, kurie nevalgo žuvies ir kuriems trūksta šių būtinų sveikų riebalų. Kitas maisto papildas iš žolelių, kurį žmonės dažnai naudoja atminties gerinimui, yra ginkmedis.

Šie natūralūs papildai gali būti vartojami smegenų pajėgumui ir atminties gebėjimams pagerinti, tačiau prieš vartodami bet kokius papildus, visada turėtumėte pasitarti su gydytoju.

Smegenų sveikata ir kognityvinės funkcijos gali pradėti blogėti jau sulaukus 20-ies, todėl labai svarbu maitintis sveikai ir propaguoti sveiktą gyvenimo būdą.

Parengta pagal newtheory.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.