Nemėgęs šalčio šilutiškis papasakojo, kaip užsigrūdino ir tapo visiškai kitoks

„Mano tikslas gyventi be vaistų, o šaltis padeda stiprinti imuninę sistemą“, – sako šilutiškis Gintautas Čiakas. Pirmąją Naujųjų metų dieną jis prisijungė prie kitų Lietuvos sveikuolių ir išsimaudė lediniame vandenyje.

G. Čiakas pasakoja, jog įlipus į vandenį tik iš pradžių pradeda šalti rankos ir kojos, vėliau šaltis jaučiamas nebe taip stipriai.<br>„Šilutės naujienos“ nuotr.
G. Čiakas pasakoja, jog įlipus į vandenį tik iš pradžių pradeda šalti rankos ir kojos, vėliau šaltis jaučiamas nebe taip stipriai.<br>„Šilutės naujienos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Ežerskienė, „Šilutės naujienos“

Jan 26, 2020, 9:23 PM

Sausio 1-ąją visame pasaulyje minima Pasaulinė ruonių diena, tądien visi ledinių maudynių mėgėjai, sveikuoliai ir aistruoliai neria į ežerus, upes ar jūrą. Gintautas maudosi kiek kitaip – į vandenį įbrenda ramiai ir jame būna apie 3 minutes. Jis vadovaujasi Wim Hofo metodu, sudarytu iš trijų pagrindinių dalių – kvėpavimo, šalčio ir minties koncentracijos. Visa tai grūdina organizmą ir padeda priešintis ligoms.

Baimę pakeičia malonumo jausmas

Gintautas jau daug metų praktikuoja jogą, sveikai maitinasi, o prieš keletą mėnesių susidomėjo W. Hofo metodu. Jo pasekėjai tikina, kad žmonės gali pagydyti daugelį ligų ar užkirsti joms kelią, įveikti depresiją, skausmą, baimę ir nerimą. Praktikuojantiems šį metodą sustiprėja imuninė sistema, pagerėja psichologinė būsena, atsiranda energijos antplūdis, sumažėja stresas, pagerėja koncentracija ir dėmesio sutelkimas, miegas tampa kokybiškesnis, geriau toleruojamas šaltis.

Lapkričio viduryje su žmona Dangira ir seserimi Jūrate Gintautas važiavo į Metelius Alytaus rajone, kur dalyvavo sertifikuoto instruktoriaus mokymuose, drauge su bendraminčiais išėjo iš komforto zonos ir maudėsi šaltame vandenyje. Tuomet prasidėjo jo draugystė su šalčiu. Savo žinias vyras gilina ir skaitydamas literatūrą anglų kalba.

Šilutiškis pasakojo, kad vadovaujantis W. Hofo metodu, pradžioje reikia atlikti specialius, 15–20 minučių trunkančius kvėpavimo pratimus. Į šaltą vandenį reikia įbristi ramiai iki kaklo arba galima atsitūpti, galvos šlapinti nebūtina. Gintautas jau įgudęs, tad šaltame vandenyje išbūna apie 3 minutes.

Pasak sveikuolio, įlipus į vandenį, iš pradžių apima baimė, nes pradeda šalti rankos ir kojos. Tačiau vėliau savotiškai malonu, šaltis jaučiamas nebe taip stipriai. Šaltame vandenyje įsijungia organizmo apsaugos mechanizmas, išsiskiria adrenalinas, tam tikri hormonai, atsikratoma toksinų, vyksta kiti gynybiniai procesai. Kūno kova su šalčiu veikia teigiamai, pagerėja ne tik savijauta, bet ir sveikata.

Tapo visai kitoks

Gintautas juokiasi, kad anksčiau nemėgo šalčio, šaltas dušas buvo „kažkas iš fantastikos srities“. Dabar vyras net jaučia malonumą maudydamasis po šaltu dušu. Anksčiau žiemą prie namų esančiame tvenkinyje jis slidinėdavo pačiūžomis, o dabar maudosi 3–4 kartus per savaitę. Šilutiškis sako, kad per tuos du mėnesius, kuomet praktikuoja šalčio metodą, tapo visiškai kitoks.

Norintiems išbandyti W. Hofo metodą, Gintautas pataria rytais pradėti praustis po šaltu dušu. Pradėti reikia nuo 15 sekundžių, vėliau ilginti iki 30 sekundžių, minutės, kol galiausiai po dušu išbūsite 3 minutes. Šitaip grūdinantis, anot sveikuolio, bus žymiai lengviau lipti į ledinį vandenį. Svarbu, kad viską reikia daryti atsargiai, ne prieš organizmo valią.

G. Čiako tikslas – ir toliau grūdintis, kad vandenyje jaustųsi dar laisviau. Anot jo, kuo daugiau treniruojiesi, tuo sveikiau jautiesi, tuo didesnį malonumą jauti išlipęs iš ledinio vandens.

„Nenoriu slogos, pirkti vaistų. Mano tikslas gyventi be vaistų, o šaltis padeda stiprinti imuninę sistemą“, – sako Gintautas ir kitiems patariantis susidraugauti su šalčiu bei pajusti, koks tai yra malonumas.

Ledinio vandens poveikis – unikalus

Lietuvos sveikuolių sąjunga primena, kad nerti į šaltį galima tik gerai apšilus: kūnui gavus fizinį krūvį, kuomet kraujagyslės ir kapiliarai išsiplečia, o tai – svarbiausias indikatorius, kad esate pasirengę. Teisingai panaudotas šaltis sukelia stiprų, tačiau teigiamą šoką organizmui: suteikus didelį impulsą centrinei nervų sistemai, išsiplėtusios įšilusio organizmo kraujagyslės bei kapiliarai impulsyviai susitraukia, tačiau tuo pat metu išskiriamas didelis adrenalino kiekis, visos ląstelės pradeda dirbti sinchroniškai ir efektyviai, atsistato širdies pulsas, atsikratoma toksinų pertekliaus. Po maudynių lediniame vandenyje kūno temperatūra susinormalizuoja, kraujagyslės vėl išsiplečia, o deguonies pernešimas į vidaus organus padidėja dvigubai.

Lietuvos sveikuolių sąjunga kviečia neprarasti sveikuoliško ritmo ir ragina prisijungti prie jau tradicinių 25 metrų eketės plaukimo varžybų Trakuose vasario 29 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.