Gydytoja patarė, kas rankas apsaugo ne prasčiau už dezinfekcinius skysčius

Dėl koronaviruso baimės iš parduotuvių ir vaistinių buvo iškart iššluoti dezinfekciniai rankų skysčiai.

Jeigu nėra po ranka nei ūkiško muilo, nei dezinfekcinio skysčio, teigiama, kad nuo virusų puikiai apsaugo ir salicilo rūgšties spiritas.<br>123rf nuotr.
Jeigu nėra po ranka nei ūkiško muilo, nei dezinfekcinio skysčio, teigiama, kad nuo virusų puikiai apsaugo ir salicilo rūgšties spiritas.<br>123rf nuotr.
Ūkiškas muilas – viena geriausių apsaugos nuo virusų priemonių.<br>123rf nuotr.
Ūkiškas muilas – viena geriausių apsaugos nuo virusų priemonių.<br>123rf nuotr.
Dėl koronaviruso dezinfekcinių priemonių rinkoje greitai nebeliko.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl koronaviruso dezinfekcinių priemonių rinkoje greitai nebeliko.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rankų dezinfekcinį skystį iš viešųjų vietų žmonės vagia su visais dozatoriais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rankų dezinfekcinį skystį iš viešųjų vietų žmonės vagia su visais dozatoriais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Profesorius Julius Kalibatas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Profesorius Julius Kalibatas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 8, 2020, 8:57 AM

Kol su Lietuvos alkoholio ir kosmetikos priemonių gamintojais derinamos dezinfekcinių skysčių receptūros bei tariamasi dėl gamybos, žmonės savaip sukasi iš padėties.

Vieni rankų dezinfekcines priemones tiesiog vagia iš tokių viešųjų vietų, kaip oro uostai. Vilniaus oro uosto darbuotojai guodėsi, kad vos tualetus aprūpina dezinfekciniais rankų skysčiais, šie iškart pavagiami su visais dozatoriais.

Kiti gi Lietuvos gyventojai ieško dezinfekcinių rankų skysčių pakaitalų ir iš vaistinių šluoja viską, ko sudėtyje yra spirito, išskyrus briliantinę žalumą.

Tokiu žmonių elgesių negalėjo atsistebėti sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Tikrai nebūtinos spiritinės priemonės higienai užtikrinti. Nereikia lakstyti po vaistines, pirkti net ir salicilo rūgštį.

Vaistinės sakė, kad buvo išpirktos visos spirito turinčios priemonės, liko tik briliantinė žaluma. Čia tikrai yra be komentarų. Nereikia to daryti. Nereikia salicilo rūgšties pirkti. Yra muilas“, – priminė ministras.

Puikiausiai dezinfekuoja ūkiškas muilas

Ministrui pritaria ir medikai, kurie patvirtino – rankų higienai palaikyti dezinfekciniai skysčiai tikrai nėra būtinai. Tam visiškai pakanka paprasčiausio muilo.

Lietuvos bendrosios praktikos / šeimos gydytojų asociacijos prezidentas profesorius habilituotas medicinos mokslų daktaras Julius Kalibatas patarė, kad geriausia, jei muilas būtų ūkiškas.

„Aš siūlau rankas plauti ūkišku muilu, kur šarmas, nes jo geros dezinfekcinės savybės.

Taip pat reikėtų su savimi nešiotis ir dezinfekuojančias servetėles, nes užsikrėtimas per rankas yra vienas iš pagrindinių užsikrėtimo kelių.

Asmeninė higiena turėtų būti ypač aukštam lygyje“, – įspėjo profesorius.

Šeimos gydytoja Neringa Martinonienė pritarė, kad muilas ir vanduo yra geriausia apsaugos nuo virusų priemonė.

„Plaukime rankas kruopščiai ir kur kas dažniau nei tik grįžus iš lauko ar po maisto gamybos.

Norėdami užkirsti kelią ligų plitimui, jas reiktų plauti po bet kokio kontakto su kitu asmeniu, kitų žmonių daiktais, transporto ir viešų vietų. Stiprios sveikatos ir ramybės visiems“, – patardama šypsosi šeimos gydytoja.

Kam reikalingi dezinfekciniai skysčiai?

Tačiau N.Martinonienė pastebėjo, kad muilo ir vandens ne visada gali būti po ranka.

Anot medikės, juk išėję iš parduotuvės, kur lietėme daug paviršių, produktų ar pan., ar išlipę iš viešojo transporto, kur kontaktavome su kitais asmenimis, muilo ir vandens iškart nerasime. Tokiose situacijose padeda dezinfekcines priemonės.

Dezinfekciniai rankų skysčiai būtini ir tam tikriems verslams: grožio salonams, kosmetologams, kurie jau nuogąstauja, kad šių priemonių rinkoje nebeliko.

Atkreipė dėmesį į salicilo rūgšties spiritą

Gydytoja N.Martinonienė teigė, kad dezinfekcinį skystį puikiausiai gali pakeisti salicilo rūgšties spiritas.

„Salicilo rūgšties spirito gamybai naudojamas 70 proc. etanolis. Tokios koncentracijos etanolis pasižymi virucidiniu ir antibakteriniu veikimu – tai yra naikina virusus, bakterijas bei kitus kenksmingus mikroorganizmus. Vaistinėse esantys salicilo rūgšties spirito preparatai puikiausiai tinka rankų dezinfekcijai“, – išplatintame pranešime spaudai teigė N.Martinonienė.

Renkantis salicilo rūgšties spirito dezinfekcinę priemonę, gydytoja siūlė atkreipti dėmesį ir į etanolio kilmę. Vaistiniuose salicilo rūgšties preparatuose naudojamas medicininis spiritas, skirtingai nuo kosmetinėse priemonėse esančio denatūruoto etanolio.

„Salicilo rūgšties vaistiniai preparatai, kurių gamybai naudojamas medicininis spiritas be jokių priedų, kaip puiki dezinfekcinė priemonė gali būti naudojami ir ant pažeistos odos, jeigu yra įpjovimų ar įdrėskimų“ – patarimais dalinasi N. Martinonienė.

Jos nuomone, salicilo rūgštį bene geriausiai turėtų žinoti probleminės ir riebios odos savininkai – paaugliai.

„Šio vaisto veiklioji medžiaga – salicilo rūgštis ne tik didina ląstelių apykaitą, atveria poras, skatina kolageno gamybą, bet, svarbiausia, ji švelniai pašalina negyvą odą“, – pažymėjo šeimos daktarė.

Pranešime spaudai rašoma, kad virusinių infekcijų grėsmės akivaizdoje, ši vaisto savybė ypatingai svarbi.

„Jei rankų oda yra labai suragėjusi, ten gali kauptis daug įvairių mikroorganizmų ir bakterijų, taigi ši rūgštis yra netgi geresnė ir efektyvesnė dezinfekcinė priemonė“, – akcentavo N.Martinonienė.

Įspėjo ir apie šalutinį poveikį

Visgi, gydytoja įspėjo, kad salicilo rūgštis kaip ir visi kiti vaistai gali sukelti šalutinį poveikį, todėl dažnas naudojimas nerekomenduojamas.

„Tiesa, tai nutinka gana retai, tačiau jį vartoti būtina laikantis gydytojo, kosmetologo ar dermatologo rekomendacijų. Tai daryti patartina lokaliai ir neperdozuojant“, – atkreipė dėmesį šeimos daktarė.

Per mėnesį prireiks 600 tonų dezinfekcinio skysčio

Nors rankų dezinfekavimo skysčių dėl koronaviruso rinkoje ėmė trūkti, gali būti, kad greitu metu jų vėl atsiras.

Trečiadienį, kovo 4-ąją, Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) vykusiame susitikime su dezinfekcinio skysčio gamintojais ir tiekėjais buvo aptartos techninės detalės, teisiniai ir kiti aktualūs klausimai, svarbūs užtikrinant tinkamą dezinfekcinio skysčio rankoms tiekimą Lietuvos viešojo sektoriaus ir visuomenės poreikiams tenkinti, t. y. baigiamas formuoti valstybės užsakymas.

Kaip jau minėta, šalyje paskelbus ekstremalią situaciją dėl koronaviruso (COVID-19) grėsmės, kad būtų galima imtis visų reikiamų prevencinių priemonių, kalbamasi su verslo atstovais, kurie gali pasiūlyti įsigyti dezinfekcinio skysčio rankoms.

Pirmadienį SAM atsakingi specialistai įmonėms išsiuntė cheminę formulę, pagal kurią turėtų būti gaminimas ir tiekiamas dezinfekcinis skystis.

Trečiadienį susirinkusiems verslo atstovams pateikti ir preliminarūs poreikiai, rašoma SAM Spaudos tarnybos išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Vertinant šio dienos situaciją, viešojo sektoriaus poreikis vienam mėnesiui galėtų būti apie 600 tonų dezinfekcinio skysčio. Jis būtų perduotas gydymo, ugdymo, švietimo, maitinimo ir kitoms viešojo sektoriaus įstaigoms.

Dezinfekcinį skystį įmonės pristatytų į konkrečias savivaldybės teritorijoje veikiančias viešąsias įstaigas. Galutiniai sprendimai dėl kiekių bus priimti artimiausiomis dienomis.

Skysčio rinkoje vėl atsiras

Verslui už tiekiamą produkciją būtų atlyginama teisės aktų nustatyta tvarka. Trečiadienį vykusio susitikimo metu buvo paaiškintos procedūros, reikalingos užtikrinti tinkamą dezinfekcinio skysčio tiekimą.

Taigi, tikėtina, greitu metu žmonės galės įsigyti dezinfekcinio skysčio, nes surasti sprendimai, leidžiantys esant ekstremaliai situacijai šalyje greičiau gauti leidimus tiekti jį rinkai, t. y. ne per kelis mėnesius, o per kelias dienas.

Taip pat, kaip jau buvo skelbta pirmadienį, yra daugiau kaip keliolika įmonių, iš seniau turinčių reikiamus leidimus dezinfekciniam skysčiui gaminti komerciniais tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.