Koronavirusas apsunkino odontologų paslaugų teikimą: ką reikia žinoti?

Dėl koronaviruso pandemijos dauguma odontologijos kabinetų buvo uždaryti. Šiuo metu grįžta prie planinių paslaugų teikimo, tačiau dėl saugumo reikalavimų laikymosi apsilankymo pas odontologą laukimas užtrukti kiek ilgiau nei tikėjotės. Ką daryti, pasireiškus skausmui ar kraujavimui iš dantenų? Ką reikia žinoti, turint ribotas galimybes kreiptis į odontologą?

Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 1:14 PM, atnaujinta May 26, 2020, 1:15 PM

Odontologijos paslaugos ir koronavirusas

Pirmiausia reiktų pabrėžti, kad šiuolaikinis odontologijos kabinetas turi būti sterilios higienos šventovė. Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos gairės šiuo atžvilgiu jau daugelį metų yra labai griežtos. Norint užsiimti odontologijos praktika, teisiškai reikalaujama naudoti vienkartinius įrankius arba įrankius, kurie būtų kruopščiai dezinfekuojami ir sterilizuojami autoklave. Kodėl? Patogenams labai lengva patekti į organizmą per burnos ertmę. Tad epidemijai pasibaigus ir gyvenimui grįžus į įprastas vėžes apsilankius pas odontologą įprastinio vizito, nereiks nerimauti dėl šios problemos.

Jei taip, kodėl odontologijos kabinetai buvo uždaryti? Koronaviruso pandemijos metu problema yra ne tiek sveikatos priežiūros įstaigos ir jų higienos normos, kiek pacientų, kurie paprastai būriuojasi tokiose vietose kaip laukimo salės, skaičius. Praktiškai niekada negalima žinoti, kuris iš jų yra viruso nešiotojas, o kuris – ne. Stomatologas ar dantų technikas tiesiogiai dirba ir su ligos simptomų neturinčiais pacientais. Tai kelia grėsmę ne tik gydymo laukiančių žmonių, bet ir medicinos personalo saugai.

Atsižvelgiant į pandemijos mastą, dabartinė padėtis neturi precendento, todėl, priklausomai nuo aplinkybių, nuolat rengiami konkretūs veiksmų planai. Daugelis odontologijos kabinetų buvo nusprendę sustabdyti savo veiklą, kad būtų užtikrintas jų personalo ir pacientų saugumas. Kaip jau minėta, kai kurie odontologijos kabinetai veikė budėjimo režimu, imdamiesi visų saugumo priemonių. Budintys gydytojai daugiausia priėmė pacientus skubiais ir neatidėliotinais atvejais, kai pacientams pasireiškė stiprus dantų skausmas, didelis patinimas, taip pat dantenų skausmas ir atsirado pavojingų pokyčių.

Namų priemonės nuo dantų skausmo

Dantų skausmas kiekvienam iš mūsų yra nemalonus, tačiau, atsižvelgę į esamą situaciją, pirmiausia turėtume sąžiningai atsakyti sau, ar tai tėra diskomfortas, ar tikra kančia, kuri galėtų būti laikoma ekstremalia situacija. Tai tikrai subtilus ir asmeninis dalykas, tačiau epidemijos akivaizdoje tampa svarbesni kiti klausimai. Panašiai kaip standartai ir patvirtinimo lygis, kuriuos iki šiol taikėme.

Daugeliu atvejų su skausmu galime kovoti patys, bent laikinai. Populiariausios dantų skausmo priežastys yra ne tik burnos ertmės ligos, bet ir įprastos higienos stoka ir aplaidumas. Daugelis painioja diskomfortą, kurį sukelia, pavyzdžiui, burnos ertmės išbėrimas, su tikra dantų problema.

Prieš pradėdami taikyti griežtesnes ir sudėtingesnes priemones, pirmiausia nepamirškite reguliariai valyti dantis šepetėliu ir siūlu, taip pat skalauti burnos ertmę. Tai gali būti svarbi prevencinė priemonė ne tik šiuo sudėtingu metu, bet ir tada, kai visi odontologų kabinetai vėl atsidarys ir lauks mūsų.

  • Skausmą malšinantys vaistai

Nemažai skausmą slopinančių priemonių galima įsigyti be recepto. Nerekomenduojama jų vartoti ilgai, nes jos daro neigiamą poveikį kepenims, tačiau laikinas vartojimas gali pagerinti gyvenimo kokybę ir komfortą bei laikinai nuslopinti skausmą.

  • Gvazdikėlių aliejus, valerijono lašai

Gvazdikėliai, pvz., „Eugenol“, naudojami odontologijoje slopinant skausmą. Šis vaistas gaminamas iš gvazdikėlių aliejaus ir vartojamas šaknies kanalams ir dantų ertmėms dezinfekuoti. Tai taip pat tai viena iš sudedamųjų dalių preparatuose, naudojamuose apnuodijant dantų pulpą. Įrodyta, kad gvazdikėlių aliejus neutralizuoja daugelio bakterijų, sukeliančių dantų ėduonį ir periodonto ligas, poveikį. Tad jei turite skylių dantyse arba kitų burnos ertmės pažeidimų, sudrėkinkite tamponą gvazdikėlių aliejuje ir uždėkite kaip laikiną kompresą. Panašų poveikį turi valerijono lašai. Gydymo procedūra yra tokia pati. Šios priemonės vargu ar atstos apsilankymą pas odontologą, tačiau gali laikinai padėti įveikti skausmą ir diskomfortą, taip pat gydyti kraujavimą ar uždegimą.

  • Burnos skalavimo skystis

Viena iš priemonių, kurią galite naudoti namuose, yra burnos skalavimo skystis. Kai kurie iš šių skysčių yra paruošti iš žolelių, tačiau rekomenduojama naudoti profesionaliai pagamintus skysčius, turinčius antibakterinį ir antiseptinį poveikį. Tokį poveikį turinti sudedamoji dalis yra cetilpiridinio chloridas, kurio yra „Oral-B Professional“ burnos skalavimo priemonėse.

  • Kruopštus pažeistos vietos išvalymas

Bakterijos dažnai dauginasi dantų skylėse, todėl negalima ten leisti kauptis maisto likučiams. Būtina labai kruopščiai valyti dantis, tarpdančius ir skalauti burną, kad neliktų jokių maisto likučių.

  • Kramtymas kita burnos puse

Laikantis taisyklės, kad geriau daugiau nebedirginti to, kas jau sudirginta, paprasčiausia yra valgyti kita burnos puse. Dažniausiai tai darome natūraliai. Tačiau verta pabrėžti, kad tokia instinktyvi reakcija yra teisinga priemonė.

Dantenų problemos – kaip jas įveikti namuose?

Dantenų problemos taip pat yra dažnos. Daugelis skundžiasi nežinomos kilmės uždegimu, atsirandančiu šioje burnos ertmės dalyje, arba padidėjusiu jautrumu, pasireiškiančiu, pavyzdžiui, kraujavimu, skausmu, patinimu ar dideliu diskomfortu valant dantis.

Gingivitas yra labai paplitęs susirgimas. Jis gali būti įvairaus intensyvumo, o ne tokiais sunkiais atvejais – net per trumpą laiką gali savaime išnykti. Jį taip pat gali lydėti stiprus diskomfortas ir stiprus, daugelį dienų trunkantis skausmas, pabloginantis gyvenimo kokybę. Yra keletas labiausiai paplitusių jo priežasčių, pavyzdžiui:

  • netinkama burnos ertmės higiena. Per retai valomi dantys, netinkamas dantų valymo būdas šepetėliu ir siūlu;
  • per daug intensyvūs judesiai dantų šepetėliu, kurie gali sužaloti dantenas ir sukelti jų uždegimus;
  • mechaniniai ir šiluminiai sužalojimai, kuriuos sukelia per dideli ir per aštrūs maisto gabalėliai;
  • netinkamų dantų protezų naudotojai gali patirti perkrovą, kuri sukelia uždegimus;
  • autoimuninės ligos, sukeliančios, pavyzdžiui, sisteminius arba vietinius uždegimus;
  • gydymas antibiotikais (šalutinis poveikis);
  • bulimija ar dažnas vėmimas, kai skrandžio rūgštis sukelia įprastos burnos ertmės pH disbalansą;
  • vitaminų, ypač B ir C, trūkumas;
  • tam tikrų rūšių vaistų, pvz., kraujospūdį mažinančių vaistų, vartojimas (šalutinis poveikis).

Kokiomis naminėmis priemonėmis galima gydyti gingivitą?

  • Minėtas gvazdikėlių aliejus padeda sumažinti gingivitą ir gali sustabdyti kraujavimą. Jį galite naudoti kompresams. Kaip ir sprendžiant kitas dantų problemas. Jei tai neįmanoma, būklė pagerės net čiulpiant gvazdikėlį.
  • Panašiomis savybėmis pasižymi alavijas. Jis gali slopinti uždegimą, tačiau nestabdo kraujavimo taip gerai kaip gvazdikėliai.
  • Vitaminų B ir C papildai, vartojami laikantis lapelyje pateiktų rekomendacijų.
  • Skalavimas šalavijų ar ramunėlių nuoviru. Paruoškite stiprų nuovirą, atvėsinkite jį iki drungnos temperatūros ir kelis kartus per dieną skalaukite burną.
  • Taip pat galite ruošti vandenilio peroksido, sumaišyto su paprastu vandeniu, santykiu 50/50, skalavimo tirpalus. Tereikia kruopščiai skalauti burnos ertmę tris kartus per dieną ir greitai pasijusite geriau.
  • Vanduo su druska (šaukštelis stiklinei vandens). Šiuo tirpalu skalaujama panašiai.

Prevencija: tinkami profilaktikos įpročiai

Nepaprastai svarbu pasirūpinti ne tik rankų higiena, daiktų ir paviršių dezinfekavimu, bet ir burnos higiena. Kitaip sakant, kiekviena kūno dalis, turinti bet kokį kontaktą su patogenais, yra svarbi.

Tinkama burnos higiena padės sumažinti daugelio ligų, turinčių įtakos ne tik šiai mūsų kūno daliai, pavojų. Šio tipo aplinkai būdingos bakterijos per širdies ir kraujagyslių sistemą gali patekti į kitus organus ir sistemas. Taip padidėja sisteminių ligų rizika arba paūmėja lėtinės ligos, pvz., diabetas, inkstų uždegimas, endokarditas ar reumatoidinis artritas.

Burnos priežiūra, žingsnis po žingsnio:

1 žingsnis. Reguliarus burnos ertmės valymas

Jei galite, valykite dantis po kiekvieno sotaus valgymo, kad nuolat išvengtumėte maisto likučių kaupimosi ir apnašų susidarymo. Kitu atveju laikykitės įprastos taisyklės: valykite dantis ryte ir vakare.

2 žingsnis. Dantų valymas šepetėliu

Pasirinkite tinkamiausią dantų šepetėlį. Patys nuspręskite, koks dantų šepetėlis jums tinkamesnis: rankinis ar elektrinis. Tačiau reikia žinoti, kad dantų šepetėliai su apvalia 3D galvute, t. y. šepetėliai, kuriuose yra virpesių sukimosi-pulsavimo darbinis režimas, šiuo metu yra laikomi efektyviausiais dantų valymo prietaisais. Tokių dantų šepetėlių pavyzdžiai – „Oral-B Genius X“ ir „Oral-B 10000 N“ su besisukančiais ultragarsiniais dantų šepetėliais. Tai pažangiausi prietaisai. Jie net stebi, ar per daug nespaudžiame šepečio galvutės, tad pandemijai pagaliau pasibaigus, mūsų dantys bus sveiki ir balti tarsi Holivudo žvaigždžių.

3 žingsnis. Dantų valymas siūlu

Norint tinkamai pasirūpinti burnos ertme, labai svarbu kruopščiai pašalinti maisto likučius, taip pat iš tarpdančių. Norėdami būti tikri, kad ten neliko nė mažyčio trupinėlio, naudokite dantų siūlą.

4 žingsnis. Burnos ertmės skalavimas

Geras įprotis – išsivalius dantis šepetėliu ir siūlu kruopščiai išskalauti burną specialiu burnos skalavimo skysčiu. Skalavimas padeda ne tik visiškai pašalinti visas mažas daleles, bet ir užtikrina gaivų burnos kvapą bei turi antibakterinį poveikį.

Jei norite susipažinti su produktų visapusei burnos higienai ir priežiūrai pasiūlymu, spauskite čia.

5 žingsnis. Dieta ir gyvenimo būdas

Kaip bebūtų keista, verta atkreipti dėmesį ir į tai, ką valgome ir geriame. Ribokite ne tik gryno cukraus kiekį, kuris didina ėduonies riziką, bet ir stebėkite, ar mityboje nėra per daug angliavandenių. Pasitikrinkite, ar jūsų maiste yra pakankamai vitaminų ir mineralų. Alkoholis yra puiki dezinfekavimo priemonė, bet ne tada, kai jis geriamas. Per didelis suvartojamas alkoholio kiekis silpnina organizmą. Tas pats pasakytina apie cigaretes – jos ne dezinfekuoja, o tik smirda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.