Mokslininkai nustatė, kas smarkiai padidina Alzheimerio ligos riziką: vyrus paveikti gali ypač stipriai

Daugelis žmonių reguliariai patiria miego trūkumą. Kartais dėl artėjančios darbų užbaigimo datos, kartais – dėl vakarėlių, o kartais tiesiog nepavyksta užmigti dėl mintis apsėdusių rūpesčių.

Alzheimerio liga yra siejama su tau baltymų bei beta-amiloidinių plokštelių sankaupomis smegenyse.<br>123rf nuotr.
Alzheimerio liga yra siejama su tau baltymų bei beta-amiloidinių plokštelių sankaupomis smegenyse.<br>123rf nuotr.
Alzheimerio liga yra siejama su tau baltymų bei beta-amiloidinių plokštelių sankaupomis smegenyse.<br>AP asociatyvi nuotr.
Alzheimerio liga yra siejama su tau baltymų bei beta-amiloidinių plokštelių sankaupomis smegenyse.<br>AP asociatyvi nuotr.
Alzheimerio liga yra siejama su tau baltymų bei beta-amiloidinių plokštelių sankaupomis smegenyse.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Alzheimerio liga yra siejama su tau baltymų bei beta-amiloidinių plokštelių sankaupomis smegenyse.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-10-21 06:17

Upsalos universiteto mokslininkai atliko tyrimą ir pastebėjo, kad miego trūkumas didina tau baltymų koncentraciją kraujyje. Tau – žinomas Alzheimerio ligos indikatorius.

Iš karto reikėtų paminėti, kad tai – labai preliminarūs duomenys. Mokslininkai juos turės tikslinti išsamesniais tyrimais. Tačiau kol kas panašu, jog vyrų kraujyje padaugėja tau biožymenų, kurie yra siejami su Alzheimerio liga.

Mokslininkai perspėja, kad labai svarbu suprasti, kad toks tau koncentracijos padidėjimas nereiškia, kad žmogus serga Alzheimerio liga. Vėliau tau koncentracija gali ir nukristi atgal iki įprasto lygio, tačiau vien šis pakilimas rodo, kad tvarkingo miego grafiko nesilaikymas ateityje gali būti siejamas su Alzheimerio liga.

Mokslininkai atliko tyrimą, kuris įtraukė penkioliką 22 metų amžiaus vyrų. Jie teigė, jog kasdien miega po 7-9 valandas – maždaug tiek ir nurodo dauguma rekomendacijų. Pirmojoje tyrimo stadijoje dalyviai buvo dvi dienas ir dvi naktis stebimi laboratorijoje. Jie valgė sveiką maistą ir miegojo įprastą laiką. Vakare ir ryte buvo imami jų kraujo mėginiai.

Antroji eksperimentų stadija truko lygiai tiek pat, tačiau antrąją naktį dalyviai negalėjo miegoti. Jie sėdėjo savo lovose, kambaryje buvo įjungta šviesa. Dalyviai galėjo žaisti kompiuterinius žaidimus, žiūrėti filmus ir kalbėtis. Vėlgi, buvo imami kraujo mėginiai.

Po įprastos miego nakties tau baltymų koncentracija dalyvių kraujyje išaugo 2 proc. Tačiau po nakties, kai šie vyrai nemiegojo, tau koncentracija buvo pakilusi net 17 proc. Ką tai reiškia?

Aukštesnė tau koncentracija smegenyse yra siejama su aukštesne Alzheimerio ligos rizika. Tačiau mokslininkai dar negali tiksliai atsakyti, ką išduoda išaugusi tau koncentracija kraujyje.

Taigi, mokslininkai jau sudėliojo užduotis ateities tyrimams:

  • sužinoti, ar išaugusi tau koncentracija laikosi ilgesnį laiką;
  • išsiaiškinti, ar tau koncentracija smegenyse ir kraujyje yra proporcinga;
  • išsiaiškinti, ar tau žymenys kraujyje nurodo aukštesnę Alzheimerio ligos riziką.

Į ateities tyrimus taip pat teks įtraukti daugiau jaunų žmonių. Kol kas aišku tai, ką žinojome iki šiol – geras nakties miegas yra nepaprastai svarbus sveikatai.

Ankstesni tyrimai rodė, kad nesveikas miego režimas didina Alzheimerio ligos riziką. Alzheimerio liga yra siejama su tau baltymų bei beta-amiloidinių plokštelių sankaupomis smegenyse.

2018 metais atliktas tyrimas įrodė, kad viena iš miego funkcijų – beta amiloidų šalinimas iš smegenų. Taigi, įrodymų, jog miego trūkumas didina Alzheimerio ligos riziką vis daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.