Atskleidė holivudinės šypsenos paslaptį: skubiai atsikratykite šių nekaltai atrodančių įpročių

Manote, kad estetinis veido tvarkymas – išskirtinė kosmetologijos sritis? Toli gražu ne visada taip yra. Dažnai veido bruožų disharmoniją ir pirmalaikio senėjimo priežastis lemia odontologinės problemos, pavyzdžiui, netinkamas sąkandis.

Nereikia stebėtis, jei kosmetologas patars dėl konsultacijų kreiptis į ortodontą.<br>123rf.com
Nereikia stebėtis, jei kosmetologas patars dėl konsultacijų kreiptis į ortodontą.<br>123rf.com
Nereikia stebėtis, jei kosmetologas patars dėl konsultacijų kreiptis į ortodontą.<br>123rf.com
Nereikia stebėtis, jei kosmetologas patars dėl konsultacijų kreiptis į ortodontą.<br>123rf.com
Gyd. Žaneta Boverytė-Vaitekūnė
Gyd. Žaneta Boverytė-Vaitekūnė
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-04-24 08:50

Nereikia stebėtis, jei kosmetologas patars dėl konsultacijų kreiptis į ortodontą. Vadinasi, tikrai esama problemų, kurių nepajėgia išspręsti grožio specialistas.

Išvaizdos patrauklumas ir estetika visada neišvengiamai susiję su dantų sveikata. Taisyklingas sąkandis – savotiškas pagrindas, gražių ir harmoningų veido bruožų pamatas.

Skirkite dėmesio sąkandžiui

Specialistų teigimu, sąkandis ir dantų išsidėstymas, apatinio ir viršutinio žandikaulių padėtis (įtakos turi paveldimumas ir deformacijos augant) daro poveikį harmoningiems veido bruožams.

Veidas dalijasi į tris lygius trečdalius: nuo plaukų augimo linijos iki nosies tiltelio, nuo jo iki nosies galiuko ir nuo šio iki pasmakrės. Visos šios dalys idealiu atveju turi būti vienodo dydžio. Bet šis santykis dažnai pažeidžiamas būtent dėl dantų problemų.

Dėl netaisyklingo sąkandžio negali būti labai juntamo nepatogumo, todėl daugelis į šią problemą nekreipia dėmesio ar apie ją net nežino. Ar dėl to iškyla kokia nors grėsmė?

Dėl netaisyklingo sąkandžio dantys greičiau dyla. Bet jei jie išaugo susispraudę, netaisyklingai atsikišę, apatinis veido trečdalis tampa kur kas mažesnis.

Dėl to nukąra burnos kampai, susidaro minkštųjų audinių klostės.

Netekus dalies dantų ar dėl netaisyklingos jų padėties gali atsirasti įprotis maistą valgyti tik viena puse. Tuomet kramtomieji vienos pusės raumenys pernelyg padidėja ir atsiranda ryški veido asimetrija.

Net ištaisius dantų padėtį, atlikus žandikaulio restauraciją įprotis kramtyti viena puse vis tiek išlieka. Dėl to padidėjus kramtomųjų vienos pusės raumenų apimčiai išryškėja veido asimetrija. Prireikia laiko, kad dešinieji ir kairieji raumenys susilygintų, o veido padėtis taptų taisyklinga.

Sumažėjus apatiniam veido trečdaliui jis vizualiai sensta. Todėl pirmiausia reikia belstis ne į kosmetologo kabineto duris, o kreiptis į ortodontinio gydymo specialistą.

Esant pažeistam sąkandžiui gali ryškėti raudono lūpų kontūro trūkumas. Siekdamos padidinti jų apimtį merginos griebiasi hialurono injekcijų.

Bet ortodontinis gydymas galėtų išspręsti gražaus lūpų kontūro problemą, kartu su taisyklingu dantų išsidėstymu ir sąkandžiu sukuriant estetišką šypseną.

Kokios priežastys?

Netaisyklingas sąkandis gali formuotis dėl įvairių priežasčių. Ši problema bręsta dar vaikystėje, kai auga ir vystosi žandikaulių sistema.

Klaidingas maisto kramtymas, netinkama liežuvio padėtis, žalingi įpročiai, tokie kaip piršto čiulpimas, galvos parėmimas ranka, kvėpavimas per burną taip pat gali tapti netaisyklingo sąkandžio priežastimi.

Suaugusiojo sąkandis pažeidžiamas ir dantų eilės deformuojasi po jų pašalinimo dėl terapinių ar chirurginių priežasčių. Jei per trumpą laiką vietoj pašalinto neįstatomas naujas dantis, trūkstamą vietą užima šalia esantys. Tai pažeidžia sąkandį, veido estetiką ir veikiausiai – apatinio žandikaulio buvimo vietą. Veidas tampa asimetriškas, pasikeičia ir pasmakrės padėtis.

Dėl patologinio dantų dilimo taip pat kaltas netaisyklingas sąkandis ar griežimas dantimis. Atsiranda nepageidaujamų senėjimo požymių, nes sumažėja apatinis veido trečdalis. Tai būdinga pagyvenusiems žmonėms.

Ką siūlo gydytojai

Sąkandžio ištaisymo metodai skirstomi į chirurginius ir nechirurginius. Prie pastarųjų priklauso dantų plokštelės, kurios paplitusios gydant vaikų sąkandžio problemas, vietos trūkumą nuolatiniams dantims. Plokšteles lengva išimti, išvalyti, jos būna įvairių spalvų.

Bet plokštelės turi trūkumų – ne visus judesius galima atlikti, adaptacijos periodu sutrinka vaiko kalba. Norint gerų rezultatų, jas reikia nešioti visą parą.

Breketų sistemos (dantų kabės) tvirtinamos ant dantų paviršiaus siekiant ištiesinti netaisyklingai išaugusius, kreivus dantis ir sukurti taisyklingą sąkandį. Breketai parenkami individualiai, atsižvelgiant į paciento pageidavimus ir gydymo galimybes.

Dažniausiai naudojami metaliniai breketai. Pagaminti iš labai kokybiškų lydinių jie yra patvarūs ir stiprūs. Metalinių breketų kaina mažesnė nei kitų rūšių, bet jie mažiau estetiški.

Pastaruoju metu vis populiaresni beligatūriai breketai. Gydymas trunka trumpiau, bet jie kur kas brangesni už metalinius. Be to, reikia rečiau varstyti ortodonto kabineto duris dėl palaikomojo gydymo. Bet beligatūriai breketai tinka ne visiems klinikiniams atvejams.

Pastaruoju metu vis dažniau naudojami keraminiai breketai, nes jų spalva mažai skiriasi nuo danties, todėl jie mažiau pastebimi. Juos itin pamėgo dailioji lytis.

Populiarumu keraminiams breketams mažai nusileidžia safyriniai (stikliniai, skaidrūs). Jie gaminami iš dirbtiniu būdu išauginto safyro. Gydymas užtrunka ilgiau nei naudojant metalinius.

Breketai ne tik ištaiso dantų padėtį, bet ir paryškina pasmakrės liniją, net išsilygina dešinė ir kairė veido pusės.

Taisydamas sąkandį chirurginiu būdu specialistas gali atlikti ir kitas – žandikaulio, pasmakrės formos – korekcijas.

Tai labai rimtas gydymo būdas, tad galimos ir komplikacijos.

Visos su ortodontiniu gydymu susijusios procedūros trunka tam tikrą laiką. Jei tai chirurginės procedūros, po jų turi būti mažiausiai mėnesio reabilitacija.

Savidrausmės svarba

Kartais būna, kad ištaisius sąkandį dantys grįžta į pirminę padėtį. Kodėl? Daugeliui pacientų ortodontinis gydymas buvo atliktas vaikystėje ar jau suaugus, bet ilgainiui rezultato nebelieka. Tai labai dažnai atsitinka nesilaikant taisyklių, kai breketai nuimami.

Ar taisant sąkandį dantys gali, pavyzdžiui, nukrypti ne ten, kur reikia, ar iš viso išklibti?

Sąkandžio taisymas pagerina dantų, kaulinių ir minkštųjų audinių būklę, bet visuomet gali būti nepageidaujamų aplinkybių, tad būtina laikytis taisyklių. Pasirinkus breketus kas mėnesį privaloma apsilankyti pas ortodontą.

Breketų sistemą sudaro gumytės ir nedidelės spyruoklės, kurios nukreipia dantis tinkama kryptimi. Šiuos elementus specialistas sureguliuoja tam tikram laikui, pavyzdžiui, mėnesiui.

Jei staiga pacientas išvyksta į negyvenamąją salą, pradingsta trims mėnesiams, nesureguliuoti breketai dantis pakreipia į netaisyklingą padėtį. Po trijų mėnesių viską teks pradėti iš naujo.

Pacientas turi daugiau laisvės pasirinkęs nematomas tiesinimo kapas. Tuomet galima išvykti kad ir trims mėnesiams.

Svarbiausia – laikytis ortodonto rekomendacijų. Reikalinga savidrausmė.

Esama pacientų, kurie sako, kad nepajėgs nešioti kapų po 20 val. per parą. Jie prašo specialisto įstatyti breketus, nes jų negalės nuimti.

Šiuolaikiniai sąkandžio tiesinimo būdai kiekvienam leidžia pasirinkti tai, kas padės išvengti nereikalingų problemų.

Bet mokslininkai nustatė, kad netaisyklingas sąkandis tiesiogiai susijęs ir su netaisyklinga žmogaus laikysena.

Pastaruoju metu kone mada virtęs dantų tiesinimas, kai nekreipiama dėmesio į stuburo iškrypimus, tėra pinigų švaistymas, nes problema sugrįžta. Netaisyklingą sąkandį turi net 85 proc. žmonių.

Gyd. Žaneta Boverytė-Vaitekūnė

Estetinės medicinos ir odontologijos klinika MEDWELL

Dirbdama estetinės medicinos ir odontologijos klinikoje neretai sulaukiu pacientų, kurie pirmiausia dėl veido kontūrų estetikos procedūrų kreipėsi į klinikos kolegas. Tai labai susiję, nes dažnu atveju didžiausias estetinis rezultatas pasiekiamas ne tik grožio injekcijomis, bet ir atkūrus taisyklingą sąkandį.

Sąkandis pradeda formuotis dygstant dantims ir kinta faktiškai visą gyvenimą. Tai lemia daugelis veiksnių – nuo rijimo refleksų formavimosi iki dantų padėties žandikaulyje. Vieną didžiausių įtakų šiems pokyčiams turi griežimas dantimis. Tai lemia daugybę dantų pažeidimų, kurių negydant pasekmės gali būti ne tik dantų sveikatai ir grožiui, bet ir veido estetikai.

Pirmuosius dantų dėvėjimosi požymius pačiam žmogui pastebėti yra sunku. Dažnu atveju be odontologo įžvalgų pacientas nežino griežiantis dantimis. Apie tai sužinojus svarbu nedelsiant spręsti šią problemą. Šiandien yra efektyvių metodų – nuo individualios bruksizmo kapos iki botulino injekcijų į žandikaulio raumenį.

Taisyklingam sąkandžiui atkurti reikia, kad jis būtų pakeltas. Gydymas gali būti atliekamas plombuojant dantis specialiomis plombomis, dengiant keraminiais užklotais ar laminatėmis – taip pamažu atkuriant pirminį sąkandžio aukštį.

Jeigu netaisyklingą sąkandį lemia kreivi dantys, juos tiesiname breketais arba kapomis. Populiarėja gydymas permatomomis kapomis: prireikia mažiau vizitų į kliniką, jas galima nusiimti valgant, jos beveik nematomos nešiojant.

Visais atvejais svarbus holistinis požiūris į sąkandžio korekcijas – mūsų organizmas yra procesų visuma.

Išgirstu klausimą, ar tokios procedūros yra prabanga. Prabangos sąvoka kiekvienam labai skirtinga. Kiekvieno grožio pagrindas yra sveikata. O sveikata vienareikšmiškai neturėtų būti prabanga.

Deja, dar nėra įprasta imti paskolą sveikatos ir grožio korekcijai. Tad tai yra supratimo ir prioritetų klausimas. Žmogus, investavęs į savo sveikatą ir atgavęs pasitikėjimą, greičiau įgis tai, ko nori.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.