Šimtus eurų kainuojanti kosmetika „sugadino“ vilnietės odą – prireikė gydymo stipriais vaistais

Nuo mažų dienų moterys girdėdavo – grožis reikalauja aukų, ir, deja, iš tiesų daugumai tokia pozicija yra tapusi kone norma. Moterys kenčia ne visada malonias procedūras, nors tikrai galėtų rasti tinkamų alternatyvų, o kartais tepasi kremais, kurie ne tik ištuština piniginę, bet dar ir pakenkia veido odai.

Vilnietė pasakoja, kaip brangi kosmetika pakenkė jos veido odai.<br>123rf ir lrytas.lt koliažas
Vilnietė pasakoja, kaip brangi kosmetika pakenkė jos veido odai.<br>123rf ir lrytas.lt koliažas
Vilnietė pasakoja, kaip brangi kosmetika pakenkė jos veido odai.<br>123rf nuotr.
Vilnietė pasakoja, kaip brangi kosmetika pakenkė jos veido odai.<br>123rf nuotr.
Indrė Saferienė
Indrė Saferienė
Vilnietė pasakoja, kaip brangi kosmetika pakenkė jos veido odai.<br>123rf nuotr.
Vilnietė pasakoja, kaip brangi kosmetika pakenkė jos veido odai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gintarė Rožėnė

May 23, 2021, 7:57 PM

Vilnietė Ingrida pasakoja, kad veido oda visuomet stengėsi rūpintis itin atsakingai, lankytis tik pas licencijuotus specialistus, naudoti žinomų gamintojų kosmetiką, prieš tai dar pasiskaičiusi atsiliepimų.

„Atrodo, kas gali nutikti blogo, kai produktą patikrini iš visų įmanomų pusių, – sako beveik keturiasdešimties moteris. – Kaip tik ieškojau sau kažko naujo – kosmetikos gamintojo, kremo konsistencijos, nes iki tol naudoti mano odos poreikių nebepatenkino. Draugė rekomendavo, jos žodžiais tariant, labai inovatyvius kremus, serumus – visą kosmetikos liniją.

Ir labai nepigius produktus – kremų kainos svyruoja nuo 60 iki 400 eurų, prausikliai, valikliai, serumai, kaukės ir visa kita dar po 100-200 eurų, o kai kurie ir daugiau. Viskas atrodė solidu ir rimta, tad pradėjau po truputį naudoti tą kosmetiką.

Mano veido oda stora, linkusi greitai terštis, tad specialistė salone pritaikė visą būtent mano odai skirtą seriją. Iš tiesų, kiek teko girdėti, kaitalioti skirtingų kosmetikos gamintojų nepatariama, tad naudojau visą būtent šios kosmetikos seriją.

Ir visai nieko blogo negaliu pasakyti apie prausiklius ir serumus, bet nuo kremo mano veido oda tiesiog pradėjo bėgti riebalai. Sunerimau, tačiau su šia kosmetika dirbanti specialistė mane nuramino, kad tai – normalus odos valymosi procesas ir greitai viskas liausis. Laukiau savaitę, mėnesį, kaktos oda (beje, ją tepiau vienu kremu, o kitas veido vietas – kitu) riebalai vis tiek bėgo.

Tada jau ir specialistė sunerimo, kremą liepė tepti tik prieš naktį. Po mėnesio, dviejų mėnesių kakta bėga, specialistė gūžčioja pečiais – sako, jai taip dar nebuvo. Nuėjau pas kitą su šia kosmetika dirbančią specialistę, ji pakeitė kremą, bet ir tai situacijos nepataisė.

Negana to, oda pradėjo terštis jau ne spuogais, o komedonais – mažais kietais spuogeliais po oda, kurių kosmetologė liepė šiukštu neliesti, bet pažadėjo, kad viską sutvarkys jų kaukė“, – pasakojo pašnekovė.

Po to, kai nepadėjo ir kaukė, Ingridos kantrybė jau buvo besibaigianti, o specialistės pasiūlė dar pabandyti kitokių kremų. „Atsisakiau pirkti kremus, prašiau, kad duotų mėginukų, nes, kas keisčiausia, visa kita kosmetika man tiko – prausikliai, serumai ar paakių kremai, viską toliau naudojau, bet kakta buvo it tas Achilo kulnas, prakaituotas Achilo kulnas“, – su lengva ironija pastebi moteris.

Situaciją teko taisyti hormoniniais vaistais

Ingrida pasakoja dar kurį laiką vis bandžiusi kaktą tepti skirtingų to paties gamintojo veido kremų mėginiais, kuriuos vis siūlydavo kosmetologė. Bet kai situacija negerėjo, o nuo komedonų nebegelbėjo net stebuklinga vadinta kaukė, ji nuėjo pas dermatologą. „Šis aiškiai pasakė, kad jokios kaukės komedonų nepašalins, tą kosmetologai atsargiai ir saugiai atlieka rankomis, o dermatologas viską panaikino lazeriu.

Geras dvi savaites vaikščiojau kaip sušaudyta, veidui tepti buvo paskirtas hormoninis tepalas, kurį naudoju iki šiol.

Situacija labai lėtai taisosi, jau nebėra tokio beprotiško prakaitavimo, nuo kurio net akis grauždavo“, – sako moteris ir priduria, kad kitais šios serijos gaminiais ji tebesinaudoja, nepasisekė tik su kremu, skirtu kaktos ir nosies sritims, kurios neretai ir būna riebios bei linkusios terštis.

Ingrida teigia būtent todėl, kad kitų sričių ir paskirčių kosmetika tiko ir patiko, ji taip ilgai bandė ieškoti tinkamo kremo.

„Labai panašu, kad Ingridos oda yra linkusi riebėti, o mes, dermatologai, tokią būklę vadiname seborėja. Jos požymiai – padidėjęs riebalų išsiskyrimas, odos blizgesys, pilkšvas atspalvis, odos porėtumas.

Kadangi prie riebaus paviršiaus lengvai prilimpa mikroskopinės dulkės ir kiti nešvarumai, greitai užsikemša odos poros, ir ant veido atsiranda juodų inkštirų, rausvų, baltų spuogų.

Tokios odos gydymas yra gana specifinis – šaltuoju metų laiku, kai nėra saulės, tepama retinoidų grupės vaistais, rūgštiniais preparatais, o saulutei pasirodžius, juos rekomenduojama keisti. Gydymas ilgas, reiklaujantis kantrybės ir priežiūros. Kremai matiškumo gali suteikti tik labai trumpam, valandai kitai, vėliau oda vėl ima riebaluotis.

O turint tokią odą, labai svarbu visavertė mityba, negalima nei persivalgyti nei badauti, turi būti išlaikomas balansas, būtina kiek įmanoma vengti streso, rekomenduojama pamiršti rūkytą, riebų ar aštrų maistą.

Vertėtų pasitikrinti ir hormonų kiekį bei skydliaukę, nes riebi oda yra kompleksinė problema, kurią galime spręsti tik kompleksiniu gydymu“, – situaciją komentuoja „Nordclinic“ gydytoja dermatovenerologė Indrė Šaferienė.

Ji sako, kad kai kuriais atvejais gydant tokią odą eksperimentuoti, kaip tą darė Ingrida, nederėtų – verta iškart kreiptis į gydytoją, kuris ne tik paskirs tinkamą gydomąjį kremą, bet, jei reikia, ir medikamentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.