Moterų intymi higiena vasarą: šiukštu venkite šių klaidų

Vasaros sezonui įsibėgėjus, neretai dailiosios lyties atstovės susiduria su tam tikrais intymios higienos ypatumais. Karštis, intensyvi fizinė veikla sukelia gausesnį viso kūno prakaitavimą, tame tarpe ir intymioje zonoje. Nemalonūs pojūčiai gali sukelti diskomfortą ir sujaukti atostogų planus. Gydytojos akušerės ginekologės Laimos Maleckienės teigimu, moters intymios kūno srities sveikatai būtini ne tik teisingi higienos įpročiai, bet ir sveika subalansuota mityba.

Vasaros sezonui įsibėgėjus, neretai dailiosios lyties atstovės susiduria su tam tikrais intymios higienos ypatumais. <br>123rf asociatyvi nuotr.
Vasaros sezonui įsibėgėjus, neretai dailiosios lyties atstovės susiduria su tam tikrais intymios higienos ypatumais. <br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukrecija Baluškevičiūtė

Jul 28, 2021, 7:01 AM

Teisinga intymi higiena

Gydytoja teigia, kad moters intymios zonos priežiūrai reikalingas švarus šiltas vanduo, intymiai higienai skirtas prausiklis (arba natūralus muilas) ir švarus, sausas, švelnus, iš natūralaus pluošto pagamintas rankšluostis. Be to, rankšluostis turi būti keičiamas bent kas 2–3 dienas ir naudojamas tik intymiai kūno sričiai nusausinti.

Prieš perkant priemones dėmesį skirti reikėtų produkto sudėčiai. „Svarbu, kad būtų tinkamas ne tik prausiklio pH, bet sudėtyje nebūtų parabenų, dažų, kvapų, sintetinių riebalų, antiseptikų“, – sako moteris.

Netinkama priemonė gali sukelti alergines reakcijas, išbalansuoti mikroorganizmų pusiausvyrą, o tai gali paskatinti atsirasti uždegimines ligas. Specialistė įspėja, kad nederėtų intymią zoną plauti su plaukų šampūnu ar dušo žėlė, šveisti su kempine.

Patekus į tokias aplinkybes, kai nėra galimybės apsiprausti švariu vandeniu, retkarčiais galima panaudoti vienkartines lytinei higienai (arba kūdikių priežiūrai) skirtas vienkartines servetėles.

Ginekologė pasakoja, kad būna, kai moterys atlieka makšties plovimus (angl. douching). Ši procedūra nerekomenduojama, nes tai sutrikdo makšties mikrobiomą ir skatina uždegimines ligas.

Aplinkos veiksnių sukeliamos ligos

Vasaros metu dėl karščio, gausesnio prakaitavimo, maudymosi vandens telkiniuose (kurie yra skirtingo bakterinio užterštumo) padidėja tam tikrų makšties problemų – bakterinės vaginozės ir grybelinio uždegimo rizika.

„Prakaitavimas padidina drėgmę, o aukšta aplinkos temperatūra sudaro sąlygas mikrobų dauginimuisi. Jeigu nepasirūpinama intymia higiena, tai gali sukelti tiek išorinių lytinių organų uždegimą, tiek makšties grybelines infekcijas“, – sako L. Maleckienė.

Moterims rekomenduojama išsimaudžius vandens telkinyje pasikeisti į sausas apatines kelnaites, nes padidinta drėgmė išorinėje intymioje zonoje gali išbalansuoti normalią mkroorganizmų pusiausvyrą ir paskatinti makšties uždegimo ir šlapimo takų infekcijos išsivystymą.

Ginekologė teigia, kad pagrindiniai makšties uždegimo simptomai: atsiradusios neįprastos spalvos, gausios, nemalonaus kvapo išskyros iš makšties, perštėjimas, skausmas makštyje.

Šiltuoju laikotarpiu dažnai jaunos moterys depiliuoja intymią zoną, todėl vasaros laikotarpiu padaugėja tos kūno vietos problemų. Gydytoja pasakoja, kad skutant, depiliuojant vašku, pažeidžiamas paviršinis odos sluoksnis, atsiranda infekcijos, plaukų „įaugimo“ grėsmė, neretai uždegimas tampa lėtiniu.

Anot specialistės, naudojant depiliacinius kremus reikia būti atsargioms dėl alerginės odos reakcijos. Intymios kūno srities uždegimui būdingas odos paraudimas, skausmas, gali atsirasti bėrimų, pūlinių, šlapinimosi sutrikimų, skausmingi lytiniai santykiai. Pasireiškus tokiems požymiams, reikėtų kreiptis specialisto konsultacijai.

Mitybos įtaka intymiai priežiūrai

Ginekologė įspėja, kad sveikoje makštyje yra biologiškai subalansuota mikroorganizmų pusiausvyra ir netinkami ilgalaikiai mitybos įpročiai gali sutrikdyti šį balansą ir sukelti makšties ligas.

Moterims, linkusioms sirgti grybeliniais makšties uždegimais, reikia atkreipti dėmesį į suvartojamo cukraus kiekį, nes vasaros metu daugiau vartojama saldžių gėrimų, ledų, vaisių. „Per didelis suvartojamo cukraus kiekis gali paskatinti grybelinio makšties uždegimo atsiradimą“, – teigia specialistė.

Taip pat, pasak gydytojos, moterys turėtų vartoti pakankamai probiotikų. Jų galime gauti iš maisto: raugintų daržovių ir raugintų pieno produktų. Tai ypač svarbu moterims, kurioms dažnai atsiranda bakterinė vaginozė. Be to, labai svarbu karštu oru pakankamai vartoti vandens.

Priežiūra menstruacijų metu

Jeigu moteris menstruacijų metu naudoja įklotus arba tamponus, jie turėtų būti keičiami priklausomai nuo kraujavimo gausumo, bet ne rečiau kas 4–6 valandos, menstruacinę taurelę ištuštinti reiktų kas 6–12 valandų.

„Jeigu menstruacijų metu moteris maudosi vandens telkiniuose ir naudoja makšties tamponus, tai išsimaudžius reikėtų nedelsiant pasikeisti, kadangi tamponai sugeria ne tik menstruacines išskyras, bet ir vandenį“, – pataria L. Maleckienė.

Ne tik šiltuoju laikotarpiu, bet ir kitais metų laikais, ginekologė rekomenduoja dėvėti medvilnines apatines kelnaites, kurios gerai sugeria drėgmę ir yra pralaidžios orui. Gydytoja nerekomenduoja karštu oru nuolatos dėvėti aptemptas kelnes, ypač pagamintas iš sintetinio audinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.