Kiekviename patvoryje randama piktžolė sveikatai daro stebuklus: štai kaip paruošti

Piktžolė, kurią, ko gero, galima rasti kiekviename patvoryje, augalas, pro kurį nemalonu praeiti, nes gali nudilginti odą – taip daugelis mūsų galvoja apie dilgėles bei siejame jas su nemaloniais dalykais.

Dilgėlės neatsiejamos ir nuo lietuvių kultūros – kaip ir daugelį laukinių augalų, lietuviai jas naudojo virtuvėje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Dilgėlės neatsiejamos ir nuo lietuvių kultūros – kaip ir daugelį laukinių augalų, lietuviai jas naudojo virtuvėje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Dilgėlės neatsiejamos ir nuo lietuvių kultūros – kaip ir daugelį laukinių augalų, lietuviai jas naudojo virtuvėje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Dilgėlės neatsiejamos ir nuo lietuvių kultūros – kaip ir daugelį laukinių augalų, lietuviai jas naudojo virtuvėje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 8:00 AM

Nors šis augalas tikrai gali sukelti diskomfortą ir skausmą, jis lygiai tiek pat gerai geba padėti malšinti skausmus ir gydyti įvairius negalavimus.

Dilgėlė kaip vaistinis augalas aprašoma jau antikinės Graikijos veikaluose; tikėtina, jog gydymui dilgėlės naudojamos nuo dar seniau.

Patikimos ir efektyvios vaistažolės reputaciją dilgelė užsitarnavo per šimtus metų įvairiose senovės ir viduramžių Europos kultūrose, kuriose dilgėlės buvo naudojamos kraujavimui stabdyti, organizmui aprūpinti geležimi ir vitaminais, skysčio kaupimosi kūne mažinti ir daugeliui kitų problemų spręsti.

Dilgėlės neatsiejamos ir nuo lietuvių kultūros – kaip ir daugelį laukinių augalų, lietuviai jas naudojo virtuvėje, tačiau dilgėlė buvo itin vertinama, todėl net ir šiais laikais vyresnių kartų žmonės dilgėles tebevertina ir jas naudoja organizmui stiprinti ir gydyti.

Vaistinėmis savybėmis pasižymi beveik visos dilgėlės dalys – lapai, šaknys ir sėklos – gydomosios savybės, priklausomai nuo augalo dalies, skiriasi, tačiau iš esmės yra panašios.

Kadangi dilgėlių lapų lengva gauti,- todėl jie naudojami plačiausiai. Dilgėlių lapų sudėtis ne tik gydo, bet ir aprūpina kūną svarbiausiomis medžiagomis: dilgėlių lapuose gausu vitamino C, vitamino B2 ir vitamino K, geležies ir kalio, bei sudėtingų kompleksiškai veikiančių fito-cheminių junginių – flavanoidų, chlorofilo, kavos rūgšties bei daug kitų medžiagų, kurios didžiąja dalimi yra atsakingos už dilgėlių lapų gydomąjį poveikį.

Kraujo valymas, padidėjusios prostatos gydymas, kraujospūdžio mažinimas, egzemos gydymas, cholesterolio mažinimas ir plaukų augimo skatinimas – tai žinomiausios dilgėlių lapų savybės, apie kurias žino bei pasitelkia žolininkai, gydytojai, vaistininkai ir kosmetikos pramonė.

Dilgėlių lapai taip pat itin naudingi tuomet, kai pasireiškia mažakraujystė,- kai kraujyje sumažėja hemoglobino, kadangi juose gausu geležies, kuri padeda atstatyti hemoglobino koncentraciją į normos ribas.

Sąnarių skausmas – viena dažniausių problemų, su kuria anksčiau ar vėliau susiduria kiekvienas, ypač vyresnio amžiaus žmonės bei tokie, kurių darbe vyrauja didelis fizinis krūvis.

Dažniausiai sąnarių skausmas gydomas tablečių arba tepalų formų cheminiais vaistais, tačiau ne visiems šis sprendimas yra pats geriausias, ypač tiems, kurie turi jautresnį skrandį ar padidėjusį kraujo spaudimą.

Dilgėlių lapai – puikus sprendimas tiems žmonėms, kurie nenori arba negali griebtis cheminių vaistų – dilgėlių lapų veiksmingumą sąnarių skausmo ir uždegimo malšinimui patvirtina ilgametė jų vartojimo patirtis, moksliniai tyrimai bei Europos vaistų agentūra (European Medicines Agency (EMA)).

Dilgėlių lapai pranašūs tuo, jog šie nesukelia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos pažeidimų bei nedidina kraujo spaudimo, – priešingai nei dauguma cheminių vaistų nuo skausmo ir uždegimo.

Dilgėlių lapai taip pasižymi ir antioksidaciniu poveikiu, kuris padeda mažinti pažeidimus uždegimo organizme metu bei padeda greičiau sveikti.

Kaip vartoti dilgėlių lapus? Labai paprastai – tereikia pasidaryti arbatą.

Arbata ruošiama 2 valgomuosius šaukštus (apie 3,5-4 gramus) džiovintų dilgėlių lapų užpilant stikline verdančio vandens (apie 200 ml);

užpylus vaistažoles verdančiu vandeniu, puodelį/stiklinę reikėtų uždengti ir palaikyti uždengus 15min – tuomet arbata tinkama vartoti.

Jei arbata vartojama sąnarių skausmui mažinti, ją reikėtų gerti 3-6 kartus per dieną, gydymo trukmė neturėtų trukti ilgiau nei 6 savaites.

Dilgėlės, kaip ir beveik visos vaistažolės, nepatartinos vartoti nėščiosioms bei žindančioms bei žmonėms, kurie alergiški šiam augalui.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos fitoterapijos asociacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.