Gydytoja įspėja – primiršta infekcija šiemet gali smogti dar stipriau

Nors pastarosiomis dienomis gyventojų dėmesys tebekrypsta į vis augančius koronaviruso atvejų skaičius, gydytojai primena ir apie jau prasidėjusį gripo sezoną. Šeimos gydytoja Kristina Lebedevaitė, ragindama visuomenę rūpintis savo sveikata, dėmesį atkreipia į gripo vakciną, mat tai viena iš efektyviausių apsaugos priemonių, padėsiančių išvengti sunkių ligos komplikacijų.

Šeimos gydytoja Kristina Lebedevaitė, gripas.<br>123rf ir pranešimo spaudai nuotr. koliažas
Šeimos gydytoja Kristina Lebedevaitė, gripas.<br>123rf ir pranešimo spaudai nuotr. koliažas
sloga, peršalimas<br>T.Bauro nuotr.
sloga, peršalimas<br>T.Bauro nuotr.
Skiepai, gripas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai, gripas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 1:07 PM

COVID-19 pandemija ir su ja susiję ribojimai pernai metais turėjo įtakos kitų infekcinių ligų plitimui. Higienos instituto duomenimis, praeitais metais gripu sergančių asmenų skaičius sumažėjo kone 68 proc., tačiau gydytojai įspėja, jog šis gripo sezonas gali būti kur kas sunkesnis.

Anot „Affidea Lietuva“ įmonių grupės medicinos klinikos „Endemik“ šeimos gydytojos K. Lebedevaitės, siekiant užskirsti kelią sunkioms komplikacijoms, svarbu ne tik paisyti pateiktų medicinos specialistų patarimų, bet ir laiku atlikti rekomenduojamas skiepo vakcinas.

Staigus ir pavojingas

Gydytoja K. Lebedevaitė įspėja: gripas pavojingumu prilygsta sunkioms infekcinėms ligoms.

„Gripas pasižymi staigiu sveikatos būklės suprastėjimu – užkylančia aukšta temperatūra, atsiradusiu sausu kosuliu, toliau sekančiais visų kaulų ir raumenų skausmais bei jaučiamu bendru silpnumu ir nuovargiu“, – aiškina gydytoja, pridurdama, jog gripas, kaip infekcija, yra pavojingiausias mažiems vaikams, seniems žmonėms, nėščioms moterims bei lėtinių ligų turintiems asmenims.

Medikės teigimu, negydant gripo, sergančiajam gali pasireikšti sunkios formos komplikacijos, galinčios vesti link plaučių uždegimo su kvėpavimo funkcijos nepakankamumu, širdies raumens ar kitų organų pažeidimų.

Taip pat sinusito, ausies uždegimo ar net kraujo užkrėtimo. Anot jos, imunitetui susidaryti reikia laiko, tad siekiant efektyviai apsisaugoti nuo gripo infekcijos, dar ankstyvą rudenį svarbu suskubti ir imtis tinkamų prevencinių priemonių, tokių kaip vakcinacija.

Tarpusavio koreliacija su kitomis vakcinomis

Pasak K. Lebedevaitės, nors skiepijimo procesas įgauna pagreitį, jį dar vis supa įvairūs mitai ir žmonių baimės. Pastarosios susijusios su nežinomybe dėl vakcinų suderinamumo su kita, aktyviai šiuo metu skatinama, koronaviruso vakcina. Tačiau gydytoja ramina teigdama, jog baimintis neverta, kadangi šios dvi vakcinos yra atliekamos su tam tikru laiko tarpu.

„Šiai dienai pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, tarp COVID-19 ir bet kurios kitos vakcinos būtina išlaikyti 14 dienų tarpą. Ši praktika yra taikoma siekiant aktyviai sekti pašalinius COVID-19 vakcinų reiškinius“, – aiškina ji.

Tuo tarpu K. Lebedevaitė priduria, jog gripo vakcina yra vadinama inaktyvia, kas reiškia, jog joje mikroorganizmai yra negyvi. Šią vakciną su kitomis tokio pat tipo vakcinomis, kaip pneumokokinė ar erkinio encefalito vakcina atlikti galima ir nepraėjus nurodytam dviejų savaičių terminui.

K. Lebedevaitė akcentuoja ir tai, jog nemažai gyventojų dar vis galvoja, kad COVID-19 vakcinos taip pat apsaugo ir nuo gripo.

Pasak gydytojos, tai dar vienas mitas, kurį privalu sugriauti, siekiant apsaugoti gyventojus, nuo galinčių grėsti sunkių, su gripo infekcija susijusių sveikatos komplikacijų: „Tiek gripas, tiek COVID-19 yra užkrečiamos kvėpavimo takų ligos, tačiau jas sukelia skirtingi virusai, tad ir skiepai nuo jų yra individualūs.“

Šeimos gydytoja pastebi ir kitą tarp gyventojų paplitusį mitą, kuris teigia, jog siekiant apsisaugoti nuo rizikos užsikrėsti gripu, pakanka vien pavienių prevencijos priemonių. Anot jos, efektyvią apsaugą užtikrinti gali tik kompleksinis prevencinių priemonių taikymas – kaukių dėvėjimo, rankų plovimo, dezinfekcijos ir imunoprofilaktikos derinimas tarpusavyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.