Tyrimas atskleidė baugią tiesą: šiuose produktuose naudojami chemikalai sutrumpina gyvenimą

Buityje dažnai sutinkamos cheminių medžiagų grupės, vadinamos ftalatais, poveikis yra susijęs su ankstyvesnėmis mirtimis, ypač tuomet, kai mirties priežastimi tampa širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai, rodo naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Environmental Pollution“.

ftalatai, buitinė chemija.<br>123rf nuotr.
ftalatai, buitinė chemija.<br>123rf nuotr.
vaikų žaislai, plastikas.<br>Pexels nuotr.
vaikų žaislai, plastikas.<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-10-14 06:08

Šių dirbtinių cheminių medžiagų yra šimtuose plataus vartojimo prekių, įskaitant maisto laikymo indus, šampūną, makiažą, kvepalus ir vaikų žaislus.

Dešimtmečius mokslininkai žinojo, kad ftalatai gali sutrikdyti svarbią hormonų funkciją. Net mažiausi hormoniniai sutrikimai gali turėti reikšmingą poveikį, įskaitant vystymosi ir reprodukcines problemas, taip pat smegenų ir imuninės sistemos problemas, – pranešė Nacionalinis aplinkos sveikatos mokslų institutas.

Net kelių tyrimų metu įrodyta, kad ftalatų poveikis aiškiai susijęs su nutukimu, diabetu ir širdies ligomis.

„Šie chemikalai turi savo nusikaltimų istorija,“ – CNN sakė Leonardo Trasande, Niujorko universiteto Aplinkos pavojaus tyrimų centro direktorius ir pagrindinis minimo tyrimo autorius. „Faktas tas, kad turimų įrodymų visuma rodo nerimą keliančią tendenciją“, – pridūrė jis.

L.Trasande ir jo kolegos iš Niujorko universiteto Grossmano medicinos mokyklos išanalizavo daugiau nei 5 tūkst. suaugusiųjų nuo 55 iki 64 metų sveikaots duomenis. Jie nustatė, kad tie, kurių šlapime yra didžiausias ftalatų kiekis, dažniau miršta anksčiau nei tikėtasi, ypač dėl su širdies sveikata susijusių problemų.

Tyrimas apskaičiavo, kad nuo 91 tūkst. iki 107 tūkst. suaugusių amerikiečių per metus dėl šių cheminių medžiagų miršta anksčiau. Autoriai nustatė šios ankstyvos mirtys šalies ekonomikai kasmet kainuoja maždaug 40-47 milijardus dolerių.

Pavojus valgant ir įkvėpiant

Ftalatai paprastai įtraukiami į produktų sudėtį tam, kad prailgintų jų tarnavimo laiką. Įvairiuose plastikiniuose vamzdeliuose ir dalyje vaikiškų žaislų gali būti chemikalų tam, kad juos būtų sunkiau sulaužyti, o tualeto reikmenys ir kosmetika dažnai naudoja ftalatus, kad gaminiai išlaikytų kvapą.

Ši chemikalų klasė taip plačiai paplitusi, kad ftalatai pravardžiuojami „visur esančiais chemikalais“. Cheminės medžiagos kelia grėsmę įkvėpus ar prarijus, todėl pavojus kyla vaikamas. Ne paslaptis, kad jų burnoje gali atsidurti ir patys žaislai ar jų dalys.

L.Trasande turi keletą patarimų, kaip apsisaugoti nuo ftalatų:

– Naudokite bekvapes skalbimo ir buitines valymo priemones priemones;

– Maistui laikykite stikliniuose, metaliniuose ar mediniuose induose;

– Pirkite šviežius arba šaldytus vaisius ir daržoves, o ne konservuotus ir perdirbtus;

– Venkite oro gaiviklių ir visų plastikų, pažymėtų Nr. 3, Nr. 6 ir Nr. 7;

– Nedėkite plastmasinių indų į mikrobangų krosnelę, neplaukite jų indaplove.

Pramoninkai: tyrimas netikslus

Amerikos chemijos taryba (ACC), atstovaujanti JAV chemijos, plastiko ir chloro pramonininkus sureagavo į tyrimo rezultatus ir CNN atsiuntė šį pranešimą:

„Naujausias L.Trasande tyrimas turi didelių netikslumų“, – rašė Eileen Conneely, ACC vyresnioji chemijos produktų ir technologijų direktorė.

Ji pridūrė, kad tyrimas „suplakė“ visus ftalatus į vieną grupę ir nepaminėjo, pramoninkų teiginių apie tai, kad didelės molekulinės masės ftalatai, tokie kaip DINP ir DIDP, yra mažiau toksiški nei kiti ftalatai.

„Tokiuose tyrimuose neatsižvelgiama į visus ftalatus, atskirai ir nuolat ignoruojamos arba sumenkinamos mokslu pagrįstos, autoritetingos išvados dėl didelės molekulinės masės ftalatų saugumo“, – rašė E.Conneely.

Parengta pagal CNN ir „Insider“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.