Nuo peršalimo gelbstinčios priemonės: jomis apsirūpinti derėtų jau dabar

Vitaminas C arba ežiuolė – tradicinės priemonės susirgus peršalimu. Tačiau paaiškėjo, kad maisto papildai gali veiksmingai gydyti peršalimą, teigia tyrimas nagrinėjęs cinko efektyvumą prieš šaltojo metų laiko susirgimus.

Cinko papildai, peršalimas.<br>123rf nuotr.
Cinko papildai, peršalimas.<br>123rf nuotr.
Vitaminas, maisto papildai. <br>123rf nuotr.
Vitaminas, maisto papildai. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 6:02 AM

BMJ Open paskelbtame tyrime teigiama, kad cinko papildai gali padėti išvengti peršalimo ir gripo, o susirgus gali palengvinti ligos simptomus.

Tyrėjų teigimu, cinko papildai peršalimo simptomų trukmę gali sutrumpinti vidutiniškai dviem dienomis. Ši išvada paremta 28 apklausos būdu atliktų tyrimų analize. Apklausose dalyvavo net pusšešto tūkstančio žmonių, dalis jų vartojo vienokio ar kitokio pavidalo cinko papildus.

Tyrėjai taip pat mano radę įrodymų, kad cinko vartojimas taip pat gali sumažinti peršalimo riziką.

Jie padarė išvadą, kad cinkas gali būti tinkamas pasirinkimas, kurį gydytojai galėtų rekomenduoti, kai pacientai nepgrįstai prašo antibiotikų. Per dažnas jų naudojimas didina bakterijų atsparumą vaistams.

Nežinoma, kokie mechanimzai lemia, kad cinkas gali padėti gydyti peršalimą, tačiau Ohajo valstijos universiteto atliktas atskiras tyrimas parodė, kad mineralas gali padėti reguliuoti imuninę sistemą ir sustabdyti jos pervargimą.

Tiesa, tyrėjai teigia dar nenustatę optimalios dozės, kurią reikia vartoti tam, kad imuninė sistema būtų tinkamai sustiprinta. Iki šiol galioja Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnybos (angl. National health service – NHS) rekomencacija nevartoti daugiau nei 25 mikrogramų cinko per dieną. Per didelis šio mineralo kiekis gali apsunkinti vario įsisavinimą, o tai gali sukelti anemiją ir susilpninti kaulus.

Vienas geriausių cinko šaltinių su maistu yra vėžiagyviai. Šio mineralo taip pat yra grūduose, piene ir mėsoje.

Vitaminas C

Vitamino C papildai tam tikromis aplinkybėmis gali padėti kovoti su peršalimu ir gripu. Vitaminas yra labai svarbus tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui, tačiau jį lengva gauti su maistu, kadangi jo gausu vaisiuose ir daržovėse.

Išimtis – žmonės, patiriantys didelį fizinį krūvį. 2017 m. atlikta apžvalga, kurioje dalyvavo maratono bėgikai, slidininkai, ir už poliarinio rato vykstančiose pratybose dalyvaujantys kariai parodė, kad vitamino C papildai gali perpus sumažinti peršalimo ar gripo riziką.

„Vitaminas C gali būti naudojamas ir kaip profilaktinė, ir kaip gydomoji priemonė, stiprinanti organizmo apsaugą“, – sako dr. Haraldas Stossieris, Vivamayr Maria Worth sveikatos klinikos Austrijoje direktorius.

„Pradėta vartoti pakankamai anksti, ji netgi gali užkirsti kelią viruso sukeltai citokinų audrai“, – pridėjo jis.

Vitaminas D

COVID-19 pandemijos akivaizdoje vis daugiau dėmesio skiriama, siekiant suprasti, kokią itaką vitaminas D turi imuninės sistemos darbui. 2017 metais britų apklausa parodė, kad vitamino D papildai gali perpus sumažinti riziką susirgti peršalimu ar gripu. Tai buvo ypač naudinga žmonėms, kuriems jau buvo pasireiškęs vitamino D trūkumas.

NHS rekomenduoja kiekvienam Jungtinės Karalystės gyventojui, įskaitant vaikus, kasmet nuo spalio iki balandžio vartoti vitamino D papildus. Siūloma 10 mikrogramų paros norma ir ne daugiau kaip 100 mikrogramų suaugusiesiems ir 50 mikrogramų 10 metų ir jaunesniems vaikams.

Atsižvelgiant į papildomą vitamino D naudą kaulams stiprinti, NHS taip pat rekomenduoja vitamino D papildus ištisus metus vaikams nuo vienerių iki ketverių metų. Kūdikiams iki vienerių metų taip pat reikia duoti vitamino D, jei jie maitinami krūtimi arba jei jie per dieną suvartoja mažiau nei 500 mililitrų pieno mišinio.

Parengta pagal The Telegraph

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.