Mokslininkai perspėja – vienas populiariausių vaistų pasaulyje gali padidinti širdies nepakankamumo riziką

Aspirinas yra vienas iš dažniausiai vartojamų vaistų pasaulyje. Jis malšina karščiavimą, skausmą, padeda gydyti reumatitą. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad aspirinas gali pakenkti sveikatai.

Vaistai, aspirinas.<br>123rf nuotr.
Vaistai, aspirinas.<br>123rf nuotr.
Vaistai<br>J,Butkutės nuotr.
Vaistai<br>J,Butkutės nuotr.
Vaistai<br>123rf nuotr.
Vaistai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 29, 2021, 6:44 AM

Aspirinas – tai acetilsalicilo rūgštis, nereceptinis vaistas, plačiai vartojamas visame pasaulyje. Mokslininkų bendruomenė jau kurį laiką diskutuoja apie galimą ryšį tarp aspirino vartojimo ir širdies nepakankamumo. Naujas tyrimas, įtraukęs net 30827 žmonių duomenis, pabandė atsakyti į dažnai keliamus klausimus.

Vidutinis tyrimo dalyvių amžius buvo 67 metai, 34 proc. jų buvo moterys. 7698 žmonės reguliariai vartojo aspiriną. Per 5,3 metų laikotarpį 1330 tyrimo dalyvių išgirdo širdies nepakankamumo diagnozę. Bandydami surasti ir apibrėžti galimą aspirino bei širdies nepakankamumo ryšį, mokslininkai atkreipė dėmesį į kitus faktorius, įskaitant amžių, lytį, žalingus įpročius, viršsvorį, lėtines ligas.

Tyrimas parodė, kad aspirinas gali būti siejamas su 26 proc. išaugusia širdies nepakankamumo rizika. Labiausiai nerimą kelia tai, kad panašiai išaugusi rizika pastebima ir tarp žmonių, kurie anksčiau neturėjo širdies sveikatos problemų. Beto, mokslininkai atkreipia dėmesį į tai, kad aspiriną reguliariai vartojo net ketvirtadalis tyrimo dalyvių.

Kodėl žmonės vartoja aspiriną? Na, daug kas šiuos vaistus naudoja pagal paskirtį – skausmui malšinti. Kiti tiki, kad tai – gera prevencinė priemonė. Tiesa, mokslininkai supranta, kad reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima kurti gerai apibrėžtas, aiškias ir stipriais argumentais paremtas rekomendacijas.

Kai kuriems žmonėms gydytojai rekomenduoja kasdienio aspirino terapiją, kaip būdą sumažinti infarkto ir insulto rizikas. Tiesa, visada pabrėžiama, kad ši terapija yra ne visiems ir visada būtina prieš tai pasitarti su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai